Spread the love

 

Idag röstar Skottland om självständighet. Jag tycker det är fantastiskt. Klyftornas Europa gör sig gällande och de som är exploaterade och utnyttjade har fått nog. Hur det än går att skottarnas protester absolut nödvändiga. Det är protester som bottnar i stora orättvisor, i att centralmakten plockar alla naturtillgångar utan att ge någonting tillbaka, det är protester mot utanförskap och segregering av folk utanför London. Det är protester mot partierna. Mot Cameron och regeringen som låtit klyftorna växa. Mot Labour som svikit sina väljare på landsbygden och nu riskerar förlora större delen av sina kärnväljare och förmodligen kan få väldigt svårt att vinna val igen om skottarnas röster försvinner.

[hr]
[wp_ad_camp_1]

[hr]

Hurra för dessa protester. Spänningen kommer att vara enorm. Över 90 procent av skottarna har anmält sig för att rösta och i opinionsundersökningarna är det oerhört jämt. Jag ska erkänna trots min stora glädje över folkomröstningen och protesterna att jag inte är säker på att delning av Storbritannien är det bästa. Men någonting måste göras! Efter årtionden av tomma ord om att landsbygden är viktig, efter exploatering och plundring från centralmakten och inte minst hårt arbete från skottarna själva att skapa tillväxt och utveckling måste det hända något radikalt.

Vi borde göra det samma i Sverige, landsbygdens folk bör resa sig mot utanförskap, exploatering och orättvisor. De län och kommuner som hyser naturtillgångarna måste ha del av vinsten. Jordbrukets storskalighet uppbyggt efter EU stöd och industritänkande måste bort. Vi behöver en livsmedelsproduktion som förser landet med mat så vi inte är strandsatta efter tre dagar om transporterna stannar, vi behöver ett jordbruk efter svenska förhållanden inte efter hur andra länder har organiserat sitt jordbruk.

Vi behöver politiker som bryr sig om landsbygden. Norrland var länge socialdemokratins rödaste fästen nu faller dessa kommuner en efter en. I Piteå och Överkalix som socialdemokraterna styrt i 80 har nu förlorat sin maktposition. Alliansen har inte varit ett dugg bättre. Centerpartiet pratar landsbygd, men överväger inte för ett ögonblick att sluta upp med exploateringen kommuner utanför storstan. De vill fortsätta ge bort malmen, det tycker det är okej att Vattenfall inte lämnar någon ersättning till staten. Minst 18 miljarder varje år förlorar staten i ren vinst av de pengar som kommer från vattenkraften, nu när Vattenfall inte har några vinster att dela ut. De accepterar att gruvkommuner blir oljeplattforms ekonomier och riskerar konkurs.

Överallt på landsbygden går Sverigedemokraterna fram oerhört starkt. Det beror på att folk proteströstar och SD är som dammsugare som plockar upp allt missnöje. Den är inte rasism som breder ut sig. Det är snarare en protest mot den främlingsfientlighet som finns från regering och riksdag gentemot landsbygden och små kommuner utanför tullarna. En protest mot att medelklassen i städerna är den absolut viktigaste målgruppen oavsett parti.

Trappstegsforsen

[hr]
[wp_ad_camp_2]

[hr]

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *