Spread the love

Ni som stödjer landsbygden tänker ni rösta i EU-valet? Finns det något parti som arbetar för landsbygdens framtid och överlevnad i EU? Jag tycker nog inte det. Det enda som det fokuseras på är jordbruksstöd, storskalighet och billiga transporter. Det är också väldigt uppenbart att inte ett enda parti har på central nivå lyft upp de agrara näringarna i debatten. När landsbygden kommer på tal blir det alltid som det brukar bli. Politikerna talar om för oss att det blir bra, därför att vi får bidrag. Vi ska vara lyckliga bidragstagare. Det är ju märkligt för i alla andra fall har alla som lever på bidrag stämplats som paria. Det ju inte bra heter det. När vi tittar på erfarenheterna från landsbygdspolitiken så är det bara att instämma. Det svenska jordbruket har genom hela 1900-talet alltid fått stöd och succesivt håller det också på att tyna bort. Vi har jordbrukssektor som lever av egen kraft. Som konkurrerar på fria villkor som kan skaffa sig en egen nisch på världsmarknaden. Vi har däremot en stödpolitik som sakta men säkert tar livet av alla små företag och ser till att de stora överlever. Vi har några få i Sverige men snart flyttas väl hela industrin till andra EU-länder.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

Tänker ni bry er om detta i EU-valet? Eller är ni glada för stöden? Det samma gäller det övriga landsbygdsarbetet.

En gång var det liv och rörelse på landsbygden. Folk tog saker i egna händer, utvecklade byar och startade företag. Idag har det mesta av det arbetet blivit EU-projekt. Utvecklingsarbetet styrs av administratörer som kopierar kvitton och skriver en rapport. Sedan jagar de nya pengar för sin egen anställning. De andra ja de flyttar till staden. Tänker ni bry er som det?

EU-stödens förödande påverkan på svenska landsbygd borde diskuteras.

Dela:

3 Thoughts on “Tar EU livet av landsbygden?”

 • Hej Lotta jag håller med om det mesta du skriver.Det kommer hit några sossar idag o ska sola sej i landsbyggdsglansen (tur att solen skiner). Jag har länge tängt på frågan om kilometerskatt på oförädlad råvara. Skulle det vara en framkomlig väg för landsbyggden då skulle ju virket förädlas på dom små sågarna som finns eller snarare fanns ute i småbyarna (här fanns 5st på 1950 talet ingen idag) inga inhumana djurtransporter (slakten skulle ske på bya slakeriet eller på gården). Tack för mej en småsågande grisbonde från Järbo (rätt sia rån).

 • Nu finns det ett parti för oss på landsbygden och i småstäder, Köpingar etc. –
  Landsbygdspartiet oberoende.Där hittar vi bland andra Åke Karlsson, som
  driver frågan om gårdsslakt. Kolla in oss på http://www.landsbygdspartiet.se
  Hansolov Lönn !

 • Hej Lotta!

  Mycket relevanta frågor tycker jag. Själva grunden för civilisationen, tjockleken på matjorden och att den fortfarande minskar, är signalen vi behöver för att göra annorlunda. Men detta kan inte göras annorlunda inom rådande system, det neoklassiska. Alla försök härur är som att sätta plåster på ett blödande sår som behöver avsnörande bandage.
  Jag har stöd från de allra förnämsta ekonomerna sedan flera sekler, när jag påstår att vi behöver sätta det geoklassiska systemet i samhället. Dess effekter skulle vara balanserande och harmonierande till en punkt vi knappt kan föreställa oss.

  Jag föreslår att ni alla som läser detta sätter er in lite grand i detta system då det är under en renässans sedan förra året. Bifogar de två senaste artiklarna som behandlar just dessa två områden som här tas upp, jordbruk och landsbygd:
  http://enhetsblogg.wordpress.com/2014/05/02/landskatt-och-jordbruk/
  http://enhetsblogg.wordpress.com/2014/05/02/landskatt-och-jordbruk/enhetsblogg.wordpress.com/2014/05/11/landskatt-for-en-levande-landsbygd-vildmark-klimat-och-ekonomi/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *