Spread the love

Det här är det första blogginlägget i en serie om några saker som partierna inte vill att du läser eller frågar kandidaterna om. Jag skriver det eftersom det är inte så svårt att se vad partierna VILL prata om.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

Flera frågeställningar kommer ni att märka kommer att återkomma på flera partier. Generellt finns det en hel del som blir problematiskt i ett svenskt perspektiv när man samarbetar med partier från andra länder. Listan kommer inte heller vara fullständig, det finns mer som partier och kandidater gärna inte pratar om, kanske kommer några att tycka att det är orättvist eller snedvridet – men det här är mitt försök till ett att ge fler verktyg för väljare att ställa kritiska frågor i Europapolitiken. Förhoppningsvis bidrar till det bra svar från partierna och en bra dialog.

Det är min ambition att hinna med tio partier före valet, vi får se om tiden medger det. Först ut är det parti som är störst i opinionsmätningarna.

socialdemokraterna

Kapitel 1: Socialdemokraterna

En röst på Socialdemokraterna i Sverige är också en indirekt röst på Martin Schultz som är socialdemokraternas kandidat till ordförandeposten i EU-kommissionen. Martin Schultz innehar rollen idag som talman och är federalist. Här uppstår krocken att ett personkryss på Marita Ulvskog som inte röstade för medlemskap i EU är också en röst för Martin Schultz till EU:s viktigaste och mäktigaste uppdrag. Socialdemokraterna (liksom Moderaterna) vill varken koppla eller belysa att deras respektive partigrupper har fört fram officiella kandidater som kommissionsordföranden när det i fördraget samtidigt är sagt att valet av kommissionsordförande ska spegla resultatet i Europaparlamentsvalet. Så långt som Labour, som att offentligt ta avstånd från Schulz, det har inte svenska S gjort vad jag har sett.

Det som du heller inte kommer att få höra från S-företrädare är att Schultz den här våren utmärkt sig som en klassisk röd patriark. I bästa (läs värsta) starke man stil har Schultz:

*Raderade kritik mot sig själv i en parlamentsrapport, nåt som får anses vara mycket anmärkningsvärt och ovanligt.

*Gjort om talmannatwitterkontot till sitt kampanjkonto och på så sätt fått med sig alla följare, och sedan startat ett nytt twitterkonto.

*Använt sin talmannastab till att arbeta för kampanjen.

*Trots uppmaning från en majoritet i parlamentet att avgå pga kampanjen så sitter han kvar.

En annan sak som S-ledamöter kanske inte heller gärna tar upp är att de ofta hamnar i kollision mellan att driva sakfrågor och att EU detaljstyr i en allt mer överstatlig riktning, som till exempel att att mammor måste vara hemma sex veckor efter att barnet fötts och kvotering av svenska bolagsstyrelser. En annan frågeställning som Socialdemokraternas motståndare gärna lyfter, är att partiet inte varit helt tydlig var man står i frågan om att ge EU beskattningsrätt. I klartext handlar det om finansiell transaktionsskatt på att flytta kapital, sk Tobinskatt. Hur ska den utformas, vem beslutar om vad pengarna ska användas till   Läs mer om skattefrågan till exempel hos Europaportalen.

I klartext handlar de här frågeställningarna alltså om, att säga att Sverige/Riksdag ska besluta men i praktiken hamnar det på att EU beslutar eftersom det är vällovlig politik. Samma bekymmer som Socialdemokraterna har i de här frågorna, råkar även Vänsterpartiet och Miljöpartiet ut för.

(PO)

Eubloggen

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *