Spread the love

Läs Christel Gustafssons blogg på Jordbruksverkets hemsida.

Landsbygdsmän i bakvattnet?

Det har kommit en ny undersökning en SOU  av forskaren Susanna Stenbacka om jämställdhet på landsbygden som i det här fallet misskrediterar männen. Hon har bland annat analyserat tre dokusåpor. Männen framställs ofta som hjälplösa och avvikande.  Bilden skapas av programledaren där den bärande idén är att landsbygdsmannen är sårbar och utsatt. Alla ni som tycker att bilden av landsbygdsmannen som stark frisk och fiskande och jagande är för överdriven kan nu andas ut. Nu lanseras bilden av den svaga hjälplösa mannen. Istället har de starka kvinnorna tagit över. De som vill flytta hem mot alla odds och och syllar med hästar och odlar ekologiskt.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

Det är diskussion just nu om mediabilden av Norrland. Frågan är vad är hönan och vad är ägget? Norrlänningar själva har skapat bilden av den hjälplösa mannen som blir kvar när kvinnorna flyttar, nu tar media över den bilden. Istället är det starka framgångsrika kvinnor som flyttar tillbaka till landsbygden. Det är också en mediabild. Finns det en samstämmig bild av Norrland – nej är mitt svar. Är mediabilden negativ, jag svarar nog nej där också.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *