Spread the love

Mediernas mediebildJag blir mer och mer förvånad över debatten apropå mediernas koncentration till vissa städer. Här i Västerbottens län framstår såväl forskare, journalister och politiska företrädare som eniga om att det här är ett Norrlandsproblem. Intrycket förstärks i Västerbottens Kuriren av en grafik där Norrland är tomt medan resten av Sverige är färgfyllt. Jag måste säga att det är att förenkla sanningen så till den milda grad att den blir lögnaktig. 

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

Problemet är centralisering – och den sker i hela landet! Inlägg som att nedläggningarna skapar en fördumning av storstadsborna eftersom de får en snedvriden bild av Norrland innebär en intressant perspektivförflyttning. Men inte mer än så. Utvecklingen handlar om centrum och periferi och nedläggningarna sker i mycket hög grad även i södra Sverige. Problemet handlar om strukturer, inte om kulturer!  Men logiken i den debatt som nu förs är att ”Norrlandsproblemet” skulle kunna lösas om x antal tjänster tillsattes i Sundsvall, Umeå och Luleå.  Jag förstår intresset av att stanna vid den analysen eftersom de medier där debatten nu förs sannolikt inte vill kacka i eget bo – eftersom de själva lagt ner lokalkontoren för länge sedan.

Men jag fattar inte varför alla kloka journalister som ser att det här inte stämmer – håller käft.Var är ni i debatten? Om ni inte vågar yppa en egen åsikt, ge er då för tusan hän genom att granska kritiskt och ta fram fördjupade analyser – även om era ägare är av en annan åsikt! Er egen trovärdighet bygger inte bara på närvaro utan även på er förmåga att tänka själv, neutralt och oberoende. Tappa för guds skull inte bort även det!
Inez Abrahamzon

Läs gärna också mitt inlägg om medier och utvecklingstrender: Hyckleriet är värre än nedläggningarna av mediernas kontor. 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *