Spread the love

Tillväxt bland våra småföretag blir en stor utmaning när finansieringsmöjligheterna inte har blivit bättre trots att konjunkturen har vänt, säger Elisabeth Thand Ringqvist som är vd för Företagarna i ett pressmeddelande.Jag är inte förvånad. Bankerna har blivit återhållsammare och ställer högre krav på säkerhet vid utlåning.

I tjänstesektorn blir det väldigt tydligt eftersom tillgångarna människorna i verksamheten och inte fastigheterna eller maskinerna. Gamla strukturer som banker som ska mäta och räkna och dessutom med tjänstemän som tror att de behärskar företagande. Inte nog med det dessutom tror byråkratin att de ska förstå alla idéer och kunna bedöma om idéerna kan bli framgångsrika eller inte. Lägg till att bokslutet för förra året anses vara garantin för framtidens satsningar. Allt är en ohållbar konstruktion skapat av en byråkrati som vill inrätta entreprenörer i givna strukturer som underlättar deras eget arbete. Jag tänkte själv låna 140 000 och köpa loss en leasingbil då krävde banken 200 000 i säkerhet. Helt absurt. När jag frågade varför sa tjänstemannen vi behöver ju inte så stor säkerhet, men vi brukar säga så.

Överhuvudtaget är det tufft att vara företagare under en uppstartsfas. Huvuddelen av de företag som startas finns inte kvar efter 10 år. Det är svårt att få näsan över vattenytan och kunna anställa och inte minst få det mod som krävs. Mod att förlora allt och satsa sina tillgångar på ett bräde om man skulle få låna av banken. Mod att anställa när inkomsterna ofta kommer och går. Ibland går det bra, ibland går det dåligt.

För en företagare är det förstås alltid skatterna först. Har du inte ett aktiebolag som är en fördel, utan ”bara” en enskild firma får du aldrig några pengar över. Väldigt sällan har du råd med att betala in till pensionen, eller till en sjukförsäkring. Över 60 procent av det du tjänar går först bort i skatter och avgifter. De som blir över kan användas som lön. De är många kvinnor som sitter fast i ”enskilda firman träsket”. De håller knappt näsan över vattenytan. Jag har kompisar som är över 50 och haft firma i 30 år och fortfarande inte har råd att betala in till pensionen. Jag har en ung släkting som är en driftig entreprenör, hon jobbar hela dagarna men när skatt och avgifter är betalda har hon knappt pengar till mat.

Så har vi politikernas tomma prat! Det är så viktigt med småföretag! Starta eget bli den egen lyckas smed. Hur många gånger har vi inte hört denna uppmaning??? Vilket skitprat rent ut sagt.

98 procent av företagen har mellan 1 till 10 anställda. De drivs av en dröm, de kanske har en sambo som kan hjälpa till med försörjningen. Men politiken gör allt för att försvåra deras framgång. Det är avgrunder mellan vad politikerna säger och vad politikerna gör. Har de inget nytt att komma med i valrörelsen rekommenderar jag att de håller tyst.

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *