Spread the love

Ett axplock av nyheter om fusk och snusk från 2013!
Matupp

En livsmedelsskandal med kött rullas upp med centrum i Helsingborg kan
P4 Malmöhus berätta den 20/8 2013. Företaget Meatsson AB har levererat många ton polskt kött under svensk flagg till bland andra ICA och KF i Sverige.
”Under många år fanns där en köttindustri som hanterade hela djurkroppar, och levererade oxfiléer köttfärs och mycket annat till hela Sverige med godkännande från Livsmedelsverket .Sommaren 2011 återkallade ägarna på egen begäran Livsmedelsverkets tillstånd, ändå fortsatte hanteringen. Av en ren händelse hittade livsmedelsinspektörer i Malmö nu i sommar färskt kött som hade märkts med svensk flagga och 100 procent svenskt kött. Köttet spårades snabbt till Helsingborg och den köttindustri som skulle ha lagts ner för två år sedan. Då pågick produktionen för fullt. Märkningen är inte tillåten. Livsmedelsinspektörerna i Helsingborg fann en delvis skitig och bristfällig industri som hanterade djurkroppar, köttet importerades från bland annat Polen. Det handlar om lamm och nötkött. Vid inspektionen fanns inte svensk köttråvara alls. Företaget måste nu under viteshot återkalla alla animaliska leveranser och ta fram en lista på alla som man sålt till och vilka mängder.”
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5621443

SVT Nyheter publicerar den 9 mars 2013 att ett polskt tv-program har avslöjat ett systematiskt fusk hos en köttgrossist i Polen.
”Gammalt kött som möglat har tvättats av och sedan sålts vidare som nytt. Köttet har därefter exporterats till andra EU-länder. Ett polskt tv-program har låtit en reporter ”wallraffa” hos en köttgrossist i norra Polen. Reportern filmade med dold kamera när personalen förklarade hur de systematiskt låter gammalt kött med passerat bäst-före-datum, genomgå olika processer. I nästa steg paketeras maten om och säljs som ny. Personalen berättar att de brukar tvätta bort mögel från gamla korvar, koka dem och sedan skicka ut köttet i handeln igen.”
http://www.svt.se/nyheter/varlden/ny-kottskandal-i-polen

TT: ”Kebabkött märkt som hundra procent kalvkött innehöll mest kyckling och kalkon visar prover gjorda av Malmö stad på kött från en nederländsk tillverkare.”
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/ny-kottskandal-fagel-i-kebaben

TV 4 nyheterna
”ICA Maxi i Sundsvall har sålt hästkött som oxfilé. Det är leverantören som misstänks ha märkt om köttet och Livsmedelsverket vill att åklagare skall undersöka om det går att väcka åtal.”
http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2323917

Skaraborgs Nyheter: ”Marimat AB, ett företag som gör färdigrätter har råkat ut för en köttskandal. Livsmedelsverket har beslutat att stoppa dem från att sälja drygt två ton av deras köttprodukter. Marimat AB i Stora Levene som gör djupfrysta rätter har importerat kött från det nederländska företaget Willy Selten B.V.
Ett företag som de holländska myndigheterna menar säljer otjänligt kött.
Bland annat så menar myndigheten att det inte går att spåra vart köttet kommer ifrån och att det innehåller hästkött.”
http://www.skovdenyheter.se/artikel/24328/ny-kottskandal-i-skaraborg

Ett axplock i nyhetsflödet om matsnusk och fusk inom livsmedelsindustrin. Det går att hitta nyheter om allt från hundkött i hamburgaren till gris i halalkött. Till och med bajsbakterier i tårtan.
Det finns en anledning att stanna upp och fundera över var vi är på väg? Storskalighet, rationella fabriker och transportstöd har skapat en livsmedelsindustri som håller på att tappa både heder och ära. I jakt på vinster och låga kostnader sätter vi allt åt sidan. Miljön skiter vi bokstavligen i om det är billigare att skicka fisken till Kina för att rensas eller frakta slagdjur över Atlanten för att slaktas i Polen. Jag undrar om det är någon i denna pengahungriga kedja som ger en tanke till de stackars djur som ska bli vår mat. Det finns ingen mänsklighet eller känsla för att minska lidandet. Det är som vi hanterar plastburkar eller oljefat. Men en viktig skillnad, dör djuren under resans gång är lätt att dumpa kropparna i sjön. Vi kommer väl alla ihåg när döda kor flöt iland i Skåne och Danmark.
Handlarna bidrar på sitt sätt. De dumpar priserna på utländskt kött så att svenska grisar inte längre tas emot på slakterierna. De måste istället också skickas till Polen. Vi konsumenter följer snällt med i spelet i jakten på den billigaste maten.
Medan köttskandalerna har blivit heta frågor i andra länder har just inget skett i Sverige. Vi köper det utländska köttet för att de är billigt, vi protesterar inte, tänker inte utan mumsar glatt vidare. Även om det fanns en ganska stor upprördhet på sina håll efter de stora köttskandalerna under förra året har inte mycket hänt. Tre av fyra aviserade polisanmälningar har inte lämnats in och det fjärde ärendet har lagts ner.
Inte ens att Sveriges säkerhetspolitiska läge är utsatt bryr vi oss så särskilt mycket om.
Om transporterna till oss från Europa stannar så har vi matbrist efter tre dagar. Det är en säkerhetspolitisk risk som myndigheten för Kris och Beredskap lyft fram. Men deras lösning är bara att vi ska köpa konserver.

Matupp

Dela:

2 Thoughts on “Vill du veta vad du äter?”

  • Väldigt bra skrivet !! Jag upprepar mitt mantra att Sverige borde bli självförsörjande vad gäller livsmedel… 😉 Först då har vi koll på vad vi äter, och på att djuren behandlas väl. När ska politikerna fatta det ???

    • Jag, Inez svarar och tackar för det. Vi håller med! Vi måste öka försörjningsgraden i Sverige, det kommer att ge jobb men mest av allt bättre mat! Jag hoppas att du går in och skriver under matupporet också. Om du klickar på bilden så kommer du dit direkt, Sprid gärna informationen via dina kontaktnät.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *