Spread the love
Leif Edh
Leif Edh

Kära regeringen, eftersom landsbygden verkar vara en belastning för er så kanske vi kan avlasta er från denna börda. Vi kan själv förädla och sälja skogen och malmen.Vi kan själva göra av med vår elström så slipper ni fundera på de dyra elledningarna ni behöver bygga för att föra bort strömmen från Norrland. Vi kan göra landsbygden attraktivare så slipper ni få städerna invaderad av landsbygdsbor. Eftersom 95% av Sveriges yta är landsbygd kan ni behålla de övriga 5 % som inte är någon belastning.

Ni slipper också satsa era dyra pengar på vägar i Norrland, och ni slipper att otacksamma människor kräver att ni ska hålla era löften om Sundsvallsbron.
Ni behöver bara bry er om järnväg mellan de 3 storstäderna, och ni slipper den olönsamma järnvägen i Norrland.
Ni slipper också ta alla kostnaderna när 95% av Sveriges yta ska saneras bort, när alla har övergett landsbygden.

Jag förstår att ni har problem när ni var tvungen att flytta Glesbygdsverket från Östersund till Stockholm för att det var väl för glest i Östersund. Ni har också centraliserat rejält eftersom ni säger att det inte finns någon kompetens utanför städerna, men om vi själv får ta över landsbygden så slipper ni även detta problem, då kan ni koncentrera er på att sysselsätta alla kompetenta stadsbor.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

Landsbygden står bara för 43 % av landets BNP så det kan ni säker avvara om ni slipper oss som belastning, men tyvärr kommer ert BNP att minska ännu mer eftersom naturtillgångarna skattas i Stockholm, med det löser ni nog när ni slipper den tärande landsbygden.
Ni kan då också bli föregångsland eftersom det så miljömässigt rätt att bo i en stad, med alla vindkraftverk på taken eller vart ni ska få plats med dom, så kan vi mindre miljövänliga personer försöka hanka oss fram i landsbygden.

Vi kan själva minska vår miljöbelastning på landsbygden genom att återinföra servicen igen, vi kanske kan ordna ett apotek som fungerar så vi slipper åka till städerna för att få tillgång till medicin, vi måste också bygga upp allt som har smygrivits i samhälls och infrastrukturer, under 50 års tid, ett stort arbete som kommer medföra att arbetslösheten kommer att minskas rejält här i landsbygd, och då slipper ni oss lata landsbygdsbor.

Ni slipper även betala rivningsbidrag till kommuner för att de ska riva hus som överges, men samtidigt som ni slipper bygga nya hus i staden och ny tunnelbana när alla lantisar ska trängas i staden.Vi kan även ordna ett eget parlament där vi får plats för samhällsfrågor i landsbygd, eftersom dessa frågor tydligen helt saknar plats i Sveriges riksdag, men det är klart ni har ju fullt upp med att försöka vara störst, bäst och vackrast i EU.

Vi behöver inte vara störst, bäst och vackrast, vi kanske inte ens behöver EU, vi kanske skulle vilja handla närodlat så vi slipper att maten transporteras flera 100-tals mil innan den kommer hit. Närodlat för er i staden är kanske att det är odlat nära EU, men här på landet tänker vi lite annorlunda.

För många är det livskvalitet att vi har nära till skogen, höra fåglarna sjunga och andas ren luft, men jag förstår på den förda politiken att det inte var så det skulle vara, när vi går utanför dörren ska vi se betong, andas in avgaser (i den miljövänliga staden), och att fåglar och andra djur ska hålla sig borta, förutom kloakråttor för dessa har ni gott om.
Vill ni äta köttet från dessa har ni också matförsörjningen räddad ett tag, själv håller jag mig till älgkött.

Och djuren då, ja vi har inte råd med något i landsbygd men vi har råd att skjutsa vargen norrut så fort som den visar sig nära staden, men jag har ett förslag, ni kan hämta hem alla vargar till staden, ni kan ta vargkramarna med er, och missar ni att hämta någon varg så löser vi det själva.Ni slipper också snacket om en levande landsbygd, ni kan ju odla på taken i städerna istället, och kossorna kan ni ha de många parkerna så stadsbarnen får den mjölk de behöver.

Att ni inte kan få någon polis och läkare till landsbygden är inte bra, men det är klart ni behöver ju dessa i staden, och eftersom staden är så viktig måste ni tillsätta alla platser där först. Men vi löser nog det också, när vi slipper den stora EU-avgiften har vi råd med lite service här ute.Vi är inte heller orolig att ni inte kan försvara er vid krig, vi har ju sett att ni kan kan landa en JAS mitt i staden, men jag vet inte hur den kan starta, men ni löser nog det också. Det vore ju bra om det kan ske mitt i staden så det inte blir så många miljöbelastande mil för piloten att åka till jobbet.

Och visst är det lite lustigt att först tar man alla Telias servicetekniker och flytta de till staden, och sedan tycker man att telenätet är för dyrt att underhålla för det ligger så långt ifrån. Nä, nu ska jag dra på Euskefeurat – ”Nere vid Piteälva – det kan vi göra själva”

Ha en trevlig helg alla, även alla stadsbor!


Med vänliga Hälsningar
Leif Edh
LightSystems Sweden AB
Prästgränd 2
841 33 Ånge
Tel 0690 800500

 

[hr]
[wp_ad_camp_2]
[hr]
Dela:

33 Thoughts on “Kära regering, vi kan ta hand om landsbygden själva. Ni slipper!”

 • Tack alla för det gensvar ni har gett inlägget, det har hittills med den andra tråden på FB delats 4000 gånger, helt otroligt!
  Jag blir så otroligt glad och ni ger mig mer energi att kämpa för att landsbygden ska vara en viktig del i vårt samhälle.
  Jag har så många idéer och mer att skriva men det tar jag en annan gång.

  Sköt om er och en sak är säkert, idag är det fler som tänker på landsbygden än för några dagar sedan!

  Ni kan kontakta mig via leif.edh@gmail.com, men ser helst att ni gör det via denna blog så fler kan ta del av det.

 • Bra skrivet, Leif. Du har på ett mycket träffande sätt gett ord åt mina egna tankar i frågan. Håller med dig i det hela så när som på någon detalj. Hoppas att detta leder till en MYCKET kraftig och ihållande debatt om landsbygdsfrågan och decentraliseringen som i många politikers agenda och partiers partiprogram, om inte försvunnit, ändå minskat.

 • GODA ARGUMENT, Oh tänk alla stränder vi kan göra attraktiva genom att slopa strandskyddslagen som kom till bara för att framförallt turister från stan ska komma till glesbygden och koppla av gratis på infödingarnas bekosatnad. Då slipper vi bli förvisade till svedjebrännarnas skogsgläntor när vi vill bygga stuga med sjöutsikt

 • Vi är nog många och fler lär nog ansluta sig till den närande landsbygden. Där storstaden kommer att utmärka sig till den tärande delen av kakan. Att landsbygden har fler kreativa intellektuella än staden kan erkänna är nog för staden ett svårlöst problem. När man läser denna fint komponerade text om lansbygden så känner man som landsbygdens företrädare en harmoni i skäl och hjärta och blir varm över att verkligen få bo i landets riktiga skäl -Landsbygden-

 • Ganska larvig ironi – motverkar sitt syfte. Att dessutom ta upp den gamla vargskräcken gör det ju bara fånigt. Efterlyser företrädare för glesbygden som kan formulera sig.

  • Du ligger verkligen på gränsen Putte, för det finns väl ingen tvekan om att Leif har förmågan att formulera sig? Kommentera bara sak – inte person om du vill göra fler inlägg. Vilket jag hoppas att du vill.

 • Ni som vill kommentera – håll er till sakfrågorna! Personangrepp är inte OK, men att tycka olika är perfekt!

 • När det gäller vargfrågan så förespråkar jag inte att den ska utrotas, men samtidigt finns ett problem då man inte ens idag kan tillåta skyddsjakt för att skydda sin boskap.
  Tidigare beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på två vargar i Junsele, eftersom de skapade stora skador för renskötseln i området.
  Detta överklagades i förvaltningsrätten som beslöt inhibera beslutet om skyddsjakt.
  Då har vi ett läge där renskötare eller annan djurskötare bara kan se på medan vargarna river boskap.
  Vargen kan också döda och skada väldigt många fler djur än den äter upp vid samma angrepp, så detta skapar ofta en stor skada för djurägarna. Med detta beslut i bakgrunden har vi idag en helt oreglerad vargstam.
  Jag förespråkar ingen utrotning men en sund reglering känns för mig som den bästa lösningen.

  • Fast oreglerad är den inte, det är dessutom inte länge sen vargstams kvoten minskades dessutom. Sen att vi förmodligen har mer varg i Sverige idag än vad som står i statistiken är nog inte så förvånande med tanke på vandringsvarg osv. Efter den omtalade vargjakten för nåt år sedan då EU gick in och kritiserade Sverige har våra myndigheter blivit mer rädda för även skyddsjakt och därmed förlitat sig mer till den ersättning de ger ut till drabbade djurägare plus visst bidrag för rovdjurs säkrade el-stängsel. Det är dock också diskutabel om ersättningen är tillräcklig vilken i många fall den icke är och det är ju självklart fel.
   Men när det gäller rennäringen så skall inte vargen blandas in så värst mkt tycker iaf jag, där är järven o lodjuret ett betydligt större hot och procentuellt sett de som river flest renar.
   Överlag så tror jag att de huvudsakliga problemet till att våra vargar river mer tamdjur är pga vår älgstam som tycks minska pga hård jakt. Statistiken säger ofta motsatsen om älgstammen men frågar man många älgjägare så är det många platser idag då det nästan är tomt på älg där det tidigare funnits gott om dem. Idag har vi nästan 300.000 älgjägare och en avskjutning på ca 100.000 älgar, så där får inte vargen plats direkt. Tekniskt sett ska vi ha en älgstam som skulle kunna försörja flera tusen vargar men konkurrensen är stor om älg från vår sida. Men detta är som sagt min teori om det hela och jag vet att MÅNGA kommer hävda annorlunda.
   Sen vill jag också påpeka att vargen inte river flera tamdjur i varje attack för att det är roligt, utan för att det blir som en öppen buffé när bytesdjuren inte kan springa undan (pga stängsel) och vargen tar då fler för att kunna komma tillbaka flera gånger och ha ett lager av mat helt enkelt. Precis som vi har vårt skafferi.
   Jag kommer säkert att kallas vargkramare efter detta inlägg men det är jag icke, jag tycker bara att även ”lilla” Sverige skulle kunna leva i samspel med våra rovdjur som andra länder gör. Och jag är helt för skyddsjakt på problemindivider så länge man låter de andra vara och ordentligt reglerar människans jakt på bytesvilt i Sverige där man även räknar in att våra rovdjur också ska få en del av kakan så att säga.

 • @Maria Nilsson
  Du har helt rätt det finns landsbygd runt om i Sverige som har samma problem, urbaniseringen är ett problem som berör oss alla utanför städerna, och i förlängningen kommer urbaniseringen det att vara ett problem för städerna också.
  Därför är det viktig att vi alla syns och hörs för att sätta press på riksdagen, för att få fram en politik där vi kan vända denna negativa trend.
  Det som man ska läsa ur min skrivelse är att om de ger oss förutsättningarna så kommer vi att göra jobbet.
  För hur ska vi kunna utveckla landsbygden när bankerna är tveksamma, servicen på orten är borta, skolorna är på fallrepet osv.
  Det måste finnas något som visar i tal och handling från riksdagen att man verkligen menar att landsbygden ska överleva, då kommer det att börja investeras och framtidstron, service och skolor återkommer.

 • Annat än vargarna och vargkramarna så måste jag säga fantastiskt välskrivet! Kan tänka mig att det kan hända mycket spännande kommande årtioenden vad gäller centralisering och decentralisering.

  Angående vargarna: såklart ska man få försvara sig vid problem, men med den lilla vargstam vi har finns det inte mycket att reglera om vi snackar rena siffror. Intressant filmklipp om vargarnas påverkan på miljön: https://www.youtube.com/watch?v=uMmD0K0HFZs

 • Grymt bra skrivet 🙂 delar denna på Facebook, till alla mina landsbygds patrioter, hehe!

 • Fantastiskt bra formulerat Leif! Som född i Härjedalen, uppväxt vid Ljungan och numera boendes i Uppsala kan jag bara hålla med om det du skriver. Jag håller mina tummar för att vi kan utveckla samspelet mellan landsbygd och stad – båda behövs för både oss och våra barn. Vi skulle försöka få någon Stand-Up-are att spinn vidare på det du skriver – så får vi kanske lite mer TV och därmed mer debatt kring detta.

  • Du har rätt i att de som bor i Stockholm har lägre skatt än vi andra för där huvudkontoret ligger betalas skatt, t ex Vattenfall, Svea Skog, SCA m fl. som har huvudkontoret i Stockholm. Om Svea Skog och SCA avverkar skog för 20 miljoner ett år så betalas kommunal- och landstingsskatt i Stockholm. Från Jämtland gick i fjol 750 milj till Staten som fastighetsskatt på våra kraftstationer.
   Lagen om att skatten ska gå till den kommun där huvudkontoret ligger måste alltså ändras, så att pengarna går till berört område eller berörd region. Berta Magnusson,Krokom.

 • Jag vill passa på att tacka för alla reflektioner över mitt ”brev”, det var en utveckling som jag inte hade den blekaste aning om när jag skrev ihop detta.
  Tonvikten var genom hela brevet att ingen kommer att rädda landsbygden, utan att vi alla måste hjälpas åt och göra det själva.
  Men det förutsätter att landsbygdens röst får finnas i riksdagen att man gör en analys av de beslut man vill ta, och hur det skulle påverka landsbygden.
  Jag tror inte att man tar beslut med vilja som försämrar förutsättningarna, utan snarare av okunskap.
  Lever man i en stad som expanderar hela tiden, med bra kollektivtrafik och alla annan service så är det lätt att det blir en slags referens varifrån lagar och synen på samhället utgår ifrån.

  Jag vill samtidig be om ursäkt, varg-biten blev klumpigt formulerad, och många har passat på att ge mig mer kunskap och delgett mig sina erfarenhet inom området, det tackar jag för.

  Sedan finns landsbygdsproblemet i hela landet, så vi är många som har något att kämpa för.

 • Lysande sammanfattning, Leif! Tyvärr kommer väl en del partier så här under valåret att använda dina reflektioner till valfläsk, d v s till intet förpliktigande när det ska kompromissas i politiken. Däremot hoppas jag att vi på landsbygden kommer att mer ingående granska våra politikers agerande och åsikter.

 • Vad gäller partier och valet kan jag bara tipsa om Partiet de Fria. Nu verkar dom vara chanslösa i årets val, men vad gäller landsbygd har dom sunda värderingar. Kort uttryckt förespråkar dom decentralisering av styre.

 • Jag förstår inte varför det skulle vara någon motsättning mellan stad och land som Leif vill försöka göra gällande. Problemet är väl bara att så få vill bo på landet?

  • Hej Janne,
   Det är faktiskt så att undersökningar visar att många vill flytta ut från städerna men det som begränsar dessa är bl.a. tillgången till jobb och att övrig servicenivå kan vara för låg.
   Dessa problem är en konsekvens över den förda politiken (av samtliga partier) som driver på urbaniseringen.

   Samhället behöver både landsbygd och städer, men som det ser ut idag så expanderar staden på landsbygdens bekostnad.
   En sund politik borde vara att förbättra förutsättningarna att leva och bo på landsbygden, då skulle både landsbygd och stad må mycket bättre.

   http://www.sydsvenskan.se/hemma/unga-vill-flytta-ut-pa-landet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *