Spread the love

När nu LKABs ledning meddelat kommunalrådet Tommy Nyström i Gällivare, att de inte tänker bygga en kåk trots att de har lovat och bedyrat bara de fick tillstånd att riva människors hem, är det rena baggböleriet.
Tommy Nyström har gett gällivareborna sitt ord. Det är inte lätt att övertyga människor att ge upp sina hem och se dem försvinna i ett stort svart hål. Många har i generationer byggt sina liv där. De har heller ingen inverkan på priset. Det är staten som bestämmer lösensumman.
Så Tommy Nyström väljer att hoppa av som ansvarig politiker. Jag kan förstå honom. Det är han som uppbådat all kraft att övertyga gällivareborna att den har satsningen är bra och att LKAB tar sitt ansvar och bygger nytt.

När LKAB slängde hela framtidsbygget i knäna på kommunen är min trovärdighet i gungning har Tommy Nyström sagt i en intervju med Nordnytt. Det hjälper inte om kommunen får pengar, nu måste de starta från noll, bygga en organisation och sådant tar lång tid.
Exploatering, det finns inget annat ord för statens agerande i Norrbotten. Exploatering, är att nyttja allt till bristningsgränsen, att ge bort malmen, att riva människors hem och tvinga dem därifrån, att flytta hela stadskärnor, gräva upp kyrkogårdar och slå sönder traditioner och kulturella värden. Javisst det går i län som är utnyttjade bara staten ger löften om nya jobb, om nya hus, och inte minst visionen om den nya staden som är lockande och häftig.
Gruvbolagen oavsett om de statliga eller privata som styr allt och alla. De har stöd av alla partier i riksdagen som säger att det här är det bästa för Sverige.
Tommy Nyström är inte ensam att bli gisslan, i Kiruna, i Pajala sitter politiker som satt hela sin ärlighet på spel. Alla har trott och tror kanske fortfarande att det blir bra, att gruvan kommer att ge jobb och tillväxt.
Hittills har inte drömmen slagit in. Gruvkommunerna har fått en oljeplattformsekonomi. Många som jobbar gruvan vill inte flytta till kommunerna, LKAB ser till att de inte behöver genom att ge dem arbetstider som fungerar för pendling. De kräver visserligen all kommunal service när de är på plats och jobbar, men de betalar skatt i andra kommuner.
Kommunalråden håller tyst, törs inte protestera. De aktar sig för att kräva mineralavgifter för de vill vare sig regeringen eller socialdemokraterna ha. Nej det är bara att bita ihop när staten dikterar villkoren. Eller också att göra som kommunalrådet Tommy Nyström i Gällivare – avgå, för att försöka behålla en del av sin heder.

Dela:

5 Thoughts on “Kommunalrådet avgår, förbannad på LKAB”

  • Igår var den före detta tjänstemannen på Arbetsförmedlingen Anders Gustafsson dagens hjälte. Idag kommunalrådet i Kiruna. Det finns civilkurage och personer som värnar om sin självrespekt. Heja!

  • Så här kan inte ett bolag göra och framförallt inte ett samhällsägt. Finns det något pari i riksdagen som accepterar detta. Om inte så skall ju ägaren ta upp detta i bolagets styrelse och ändra på beslut. Om inte detta görs får alla regeringspartierna stå till svar för sitt agerande inför väljarna. Staten = ägaren kan ialdrig krypa ur sitt ansvar.

  • Tommy behöver nog göra mer efter avgången, men hans hälsa var ju inte den bästa när jag pratade med honom sist. Tråkigt när en hederlig person som Tommy hamnar i händerna på ordföranden i LKAB som i vart fall inte värnar om gemensamhetsintressena. Det är sorgligt att se hur den dräpande principen med sin kärlekslösa energi lagligt får göra medborgarna illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *