Spread the love

Foto: Harriet Strandvik  - harrietstrandvikconsulting.blogspot.comNär blev de OK att äta kex med antibiotika, tänkta för hund och katt? Hur kommer det sig att vi blivit rädda för att äta riktig mat? Det finns snart ingen hejd på vad som sägs och säljs. Vi lever i en tid när det anses som ett högriskprojekt att tillaga mat av färskvaror och skolbarnen förbjuds att vara med och laga mat i köket. Det är svårare för korvkoiskägaren att få servera riktig potatismos än pulvermos.

Däremot är det helt OK enligt myndigheterna att servera och sälja hårt processad mat, fyllda av tillsatser för att få färg, form och konsistens. En guacamole behöver inte innehålla avokado och enligt svenska livsmedelsverket låter det nästan logiskt att det finns ämnen som kloramfenikol i kex och kexchoklad. ”När en kvinna i Los Angeles år 2006 stämde Kraft Foods för en guacamole-dip som bara innehöll två procent avokado – men desto mer av tillsatser – svarade matjätten precis som det svenska Livsmedelsverket gjort om kexchokladen: ”Vi tror att kunden förstår att den inte är gjord av avokado.” skriver Mats-Eric Nilsson i Svd och lägger till att den svenska varianten av Santa Marias guacamole innehåller 1,5 procent avokado.

Det är inte i den lilla korvkoisken eller i skolköket som de stora riskerna finns. Det är i det jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har störst förutsättningar att spridas. Våra myndigheter tycks göra sitt genom att kontrollera exempelvis hur farliga var och en av tillsatserna är för människan. Men ingen kan svara på hur de här tillsatserna interagerar med varandra. Och är det rimligt överhuvudtaget att vi ska peta i oss antibiotika som är till för katt och hund när vi tror att vi äter choklad?
Cynismen är den farligaste tillsatsen av alla. Så länge det är tillåtet att lura konsumenterna att något är – vad det bevisligen inte är – och att det försvaras av myndigheter och inte bara av industrin som har sina egenintressen, finns inget annan råd än att ta förstoringsglas och lexikon med sig på butiken. Inez Abrahamzon

Fotot med barnen är taget av Harriet Strandvikwww.harrietstrandvikconsulting.blogspot.se, som är fotograf och projektledare  för barn, mat och hälsa – Ny Nordisk Mat, www.nynordiskmat.org

Livsmedelsverket har röstats fram till årets förvillare 2013 via nyhetssiten Newsvoice. Det är ett hårt omdöme. Men när jag läser texten nedan om kexchokladen så kan jag också förstå varför.

——–
Utdrag från livsmedelsverket hemsida apropå frågor om kloramfenikol i kex och kexchoklad. 

Vad är kloramfenikol?

Kloramfenikol är ett antibiotika som finns i läkemedel som ögondroppar till hund och katt och som ögonsalva och ögondroppar till människa.

Kloramfenikol är förbjudet att använda till livsmedelsproducerande djur. Det beror på att kloramfenikol kan skada arvsmassan och att det kan ge upphov till så kallad aplastisk anemi. Aplastisk anemi innebär att stamceller i benmärgen blir skadade och därigenom inte kan producera nya celler till blodet.

Varför finns det kloramfenikol i kex och kexchoklad?

Göteborgskex och Cloetta har använt enzymet Xylanase när de framställt kex eftersom det gör degen mer lättbearbetad. Xylanase används ofta vid tillverkning av brödprodukter men i detta fall var xylanaset förorenat med kloramfenikol.

Vid tillverkning av enzymer används ofta något antibiotika för att öka produktionen och hålla nere oönskade bakterier i tillverkningen. Det räknas då som processhjälpmedel. Enzymet ska förstås inte innehålla något spår av antibiotika när det är färdigt och säljs.

Är det farligt med kloramfenikol i kex och kexchoklad?

Risken för att kexen eller kexchokladen ska vara skadliga för hälsan är mycket liten. De doser vi kan utsättas för via kex eller kexchoklad är många tusen gånger lägre än den dos man får i sig via ögondroppar. Men olika människor kan vara olika känsliga för effekter av läkemedel och även om halterna av kloramfenikol är mycket låga i kexen/kexchokladen ska inte ämnet finnas där över huvud taget.

Behöver jag vara orolig för att ha ätit/givit mitt barn kex eller kexchoklad?

Nej, risken för att kexen och kexchokladen ska vara skadliga för hälsan är liten men kloramfenikol är ett läkemedel som inte får finnas i mat.

Jag är gravid och har ätit mycket kexchoklad. Behöver jag vara orolig?

Nej, de små mängder av kloramfenikol som kan finnas i kexchoklad är inte tillräckliga för att orsaka skador på fostret även om du äter flera stycken.

 
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *