Spread the love

När energiminister Anna-Karin Hatt säger att hon ska förbättra villkoren för oss elkunder tillåter jag mig att tvivla. Det handlar inte om att hon representerar regeringen, oppositionen för samma politik. I åratal har de oavsett färg på regering fortsatt att öka bördorna för svenska elkonsumenter företag som privatpersoner.
Svenska politiker på högsta nivå tycks ha svårt att föra en politik som handlar om folkets bästa. De har fullt upp med blockpolitiska strider som egentligen betyder ganska lite för tillväxt och utveckling.
De senaste dagarna har med all tydlighet visat på detta. Vänstern kräver ursäkter av moderater för deras syn på ANC, blocken satsar allt på ett kort för att vinna striden om brytpunkten – en kostnad på tre miljarder bara för att nämna några exempel. Men när det gäller frågor som till exempel elpris och nätavgifter som berör varenda medborgare i Sverige rådde det en kompakt tystnad, tills Expressen ringde och frågade. I övrigt finns inga politiska initiativ, inga upprörda röster och ingen ilska. Detta trots att det kom en dom häromdagen i förvaltningsrätten som innebar att elbolagen har rätt att ta ut 50 procent i höjningar i nätavgifter var det tyst från politikerna. Elbolagen som sedan många år gör miljardvinster, betydligt mer än ynka 3 miljarder. De gräver guld minst sagt.
50 procentiga höjningar av nätavgifterna skulle urgröpa svenska företags konkurrenskraft och de skulle slå mycket hårt mot alla inte minst lågavlönade.
Vi är många som minns de politiska argumenten för att avreglera och privatisera elmarknaden, nämligen att vi kunder skulle få mycket billigare el och säkrare leveranser. Men de enda som tjänade på privatiseringen är elföretagen. De har god hjälp av höga skatter och avgifter som politikerna lägger på oss medborgare och företag. Elbolagen behöver inte heller ta sina enorma vinster att investera i någon ny produktion eftersom det sköter regering och riksdag genom elcertifikatsystemet – ett bidrag som vi skattebetalare också får stå för – där politikerna bestämmer både takten och inriktningen på investeringarna. Ett lysande exempel på den stödpolitiken är den nu pågående vansinniga utbyggnaden av vindkraften. En totalt olönsam energikälla som inte hör ihop med människor, djur och natur.
Jag tycker ansvariga politiker borde skämmas. Svenska folket har betalat drygt 30 miljarder bara i skatter på elen under ett år. Är det rimligt? Är det rättvist? Sedan är det detta med jobben som alla partier tycker är så viktigt. Tror ni på allvar att vi får mer jobb genom att slå sönder företagens konkurrenskraft?

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *