Spread the love

När är det dags att dö? När blir man rättshaverist? Båda frågorna har jag funderat mycket på i sommar. Jag har nio hästar. Äldst är Skinfaxe av Trädeshill, han fyllde 33 år nyligen. I somras blev jag anonymt anmäld till länsstyrelsens djurvårdsenhet på grund av Faxe.  Ja, han är gammal, åldern har gjort att han magrat, att han sjunkit ur och att inte är lika aktiv som tidigare och givetvis har han blivit lite stel.  Ibland ser han faktiskt ut som ett gammalt ök.

Men Faxe mår bra. Han äter mycket, han går i flock och lägger sig och vilar lite då och då. Det är med hästars åldrande precis som med en gammal människa, de faller ur och blir stillsammare.

Jag har kontroll över Faxe. En veterinär har under de senaste åtta åren har kontrollerat Faxe regelbundet.  Veterinären säger att han är gammal förstås, men i övrigt inget att anmärka.

Rättshaverist är ett negativt laddat ord. Det är person som aldrig ger upp, förmodeligen finns det alltid en sanning i det de säger. Jag förstår dem bättre nu!

Länsstyrelsens handläggare blev min motståndare. Hon tog till alla medel, fick en veterinär som skrev att ålderdom var en sjukdom, hävdade att vargarna skulle upp hästen för att han var så gammal. Framför allt sa hon att han led för att inte sprang när hon kom. Hästar är ju flyktdjur. Att jag hade en veterinär som kontrollerade honom regelbundet avfärdade hon med orden att vi var korrupta och att vi inte såg hur illa det var med Faxe. Hon hotade också med att polisen skulle hämta honom och sa att det var ingen mening att överklaga eftersom de tog så lång tid att hästen var avlivad långt innan överklagandet var klart.

Just då blev det väldigt tydligt för mig vad maktlöshet är. Jag frågade mig vem är bäst att avgöra när Faxe ska dö. Är det jag som har haft hästen i 20 år och min veterinär som kollar honom kontinuerligt eller är det handläggare på länsstyrelsen och inkallad sk oberoende statligt anställd veterinär som sett hästen i en halvtimme?

Jag rustade till strid, tog kontakt med jurister, andra veterinärer, kollade upp den juridiska processen för att överklaga. jag filmade också Faxe 24 timmar för att hon skulle se hur hästen röde sig, att han faktiskt var med i flocken. Kallade in ytterligare veterinär, som utan vetskap om det som pågick, fick i uppdrag att noga undersöka hästen. Hennes  slutsats var: Faxe är pigg! Han mår bra. Då lade handläggaren på länsstyrelsen ner ärendet, dock med hot om att återkomma när nästa anonyma anmälan kom in.

Anonyma anmälningar är ju käcka! Under franska revolutionen i Paris, fanns uppsatta brevlådor där vem som helst kunde anmäla vem som helst för vad som helst. Självfallet utan några konsekvenser för den som anmälde men ofta med de mest fruktansvärda effekter för den angivne. Är det på detta sätt som länsstyrelsens djurskyddsenhet vill arbeta? Ska våra skattepengar vilka dessutom torde vara rätt begränsande användas till anonyma angivelser?

Vilket förakt jag kände för både tjänstemannen och den sk oberoende veterinären som gick hennes ärenden. Jag rekommenderade dem i ren ilska att titta in hemmet och se på gamlingarna där. De kan sitta stilla och fundera en timme. Det är kanske dags också för dem att dö?

Tror statens tjänstemän att åldrandet är en sjukdom är det många som lever farligt i det här landet.
Lotta Gröning

Dela:

48 Thoughts on “Hur man blir rättshaverist!”

 • Detta är en baksida av det genomreglerade Sverige. Naturvårdsverket har givits en motsvarande ställning och människor med uppfostringsambitioner söker sig gärna till uppgifter där man kan utöva makt på den vanliga människans bekostnad. All lagstiftning måste ändras så lokala, kommunala nämnder får vetorätt över län- och nationella organs rättsutövning. Det är t ex ett ytterligare exempel på oskick att numera allt byggande nära någon av landets samtliga stränder inte prövas individuelle fastighet för fastighet utan generellt efter måttet 100 eller ända upp till 300 m från strandkanten. Den enskildes möjlighet att påverka sitt bygglov är därmed noll.

 • Problemet är stort Lotta och tack för att du belyser det. Hoppas att jag får se en artikel i Aftonbladet. Det har hänt och händer felbedömningar av dessa djurskyddshandläggare hela tiden.
  Nu är ju du en välkänd journalist och kunde strida och därför la handläggaren ned ärendet. Om du varit gammal pensionär hade handläggaren omplacerat eller avlivat alla dina djur med hjälp av polishandräckning. Det finns det flera exempel på! Dessutom har det blivit några som tjänar pengar på djuromplacering så korruptionen frodas.
  Vad är det då som är grunden för problemet? Anonyma anmälningar? Ja, delvis. Men grundproblematiken är att det är nästan omöjligt att ställa en länsstyrelsetjänsteman till ansvar för det de gjort. Tjänstefelsbegreppet är inte fungerande och människor som protesterar mot handläggare kallas, precis som du skriver, rättshaverister.
  Makt utan ansvar är en mycket farlig kombination och inget som ska finnas i en rättsstat.

 • När jag läser den här berättelsen blir jag upprörd. Som jag ser det är det på gränsen till myndighetsmissbruk. Har läst liknande saker där handläggare haft med sig polis för omedelbar avlivning av en enl ägaren fullt frisk häst. Skulle det inte gå att anmäla handläggaren för myndighetsmissbruk?

 • det är just därför som jag slutar med min djurhållning efter många år som bonde. De senaste 15 åren har jag bedrivit avel o uppfödning av eng fullblod. Jag har blivit anmäld många gånger och inte fått några anmärkningar-en bal stod på fel ställe osv. Emellertid gör dessa kontroller att nöjet att slita och släpa för en låg penning försvinner-6 kontroller ett år. Mitt beslut att lägga ner är just vad du skriverom-elitstoet Medea, gamla Rutger Woiga m.fl. ston som sprungit och sedan varit fölmärrar har jag slaktat i ”förtid” beoende på dessa kontroller. Normalt får de gå här och njuta sitt otium några år efter att de inte används i aveln. På vintern blir de lurviga och magen har fallit ner så de blir lite tunna över ryggen. Hovarna kan bli lite fransiga mm. När jag inte kan ha kvar dem pga rädsla för repressalier är det dags att sluta.

 • Precis så är det! Människor och djur lider och dör för ”världens bästa djurskyddslag” som tolkas av nitiska kontrollanter utan kännedom om djur och med effektivitetsmål som antal omhändertagna djur och ”utdelade” djurförbud (dvs utan rättsprocess, ungefär som man delar ut korten i en kortlek!). Snart har vi har vi varken djur eller djurhållare inkl uppfödare och småbrukare kvar! Välkommen att läsa mer hårresande historier på min blogg http://forysta.bloggspace.se/

 • Det går att anmäla en handläggare mot myndighetsmissbruk, men den anmälan läggs ner omedelbart. Anonyma anmälningar är en del av problemet + att media så gott som alltid går på länssyrelsernas linje. Och människor, som inte känner till vad dessa ”snyfthistorier om djurplågeri” egentligen handlar om, älskar att tävla om vilket straff som är lämpligt för dessa ”djurplågare”. Det får dem att känna sig nöjda med sig själva, överlägsna dessa s.k. djurplågare.
  Dessa myndighetspersoner lever isolerat i sin utövning, ständigt omgivna av ja sägare, som håller med i vått och torrt.
  Och , som sagt ,” utåt ”gör de aldrig fel.
  Men, som vi lärt oss av historien, Franska revolutionen, slaveriet, Nazi Tyskland gick samma öde till mötes liksom dessa maktfullkomliga länsstyrelser med sina kumpaner kommer att göra.
  Det är historiens svängningar. Det kommer alltid att finnas förtryckare och förtryckta.
  Inte bara gränsen till myndighetsmissbruk- Det ÄR myndighetsmissbruk. Motsatsen till demokrati.
  Även om vi kallas för rättshaverister måste vi fortsätta att sprida information vad det egentligen handlar om, definitivt inte om rättshaveri.

  Celia Sager

 • Känner med dig. Hade själv ett nordsvenskt sto tills hon var 29 år. Självklart inte lika pigg som när hon var ung. Självklart inte lika musklad som när hon var ung. Men jag hade inte hjärta att ta bort henne bara för att hon var gammal. Hon var klokast i flocken – ledarstoet som alla litade på. Visserligen inte den som boxade sig fram först till maten, men när det gällde så vände sig de andra hästarna till henne. Hon var visdomen personifierad. Hon hade livsglädje. Jag minns så väl den dagen jag kom ut i hagen och såg att hennes blick hade slocknat. Den dagen ringde jag för att få skjuts till slaktaren. Inte förr.

 • Det är faktiskt väldigt bra att insikten om vad ”djurskyddet” egentligen handlar om, börjar finnas hos en känd journalist som Lotta Gröning, hon inser säkert att hennes fall på intet sätt är unikt, att det sker många övergrepp mot människor i djurskyddets namn, att djurskyddslagen i princip är en undantagslag som sätter all annan lagstiftning ur spel, även väldigt primär lagstiftning såsom grundlagen, människor är i princip rättslösa när någon av Länsstyrelsen maktberusade handläggare rusar fram, frågan är när denna totalitära myndighet som Länsstyrelsens djurskydd utgör kommer att falla, Lotta Gröning har som en av Sveriges mer kända journalister en möjlighet att skynda på den processen, ordets makt är stor, vi väntar på en stort upplagen artikel i Aftonbladet om vårt lands fullständigt urspårade djurskyddstillsyn.

 • Jeg er ikke sport over raske ,med alle de ting som nu sker i Sverige og alle det svineri som statens små SS folk skal stå for med og ude vide .. tillader de sig at gøre præcis som de vil .. og slippe så godt fra det at de også påføre folk kriminel handling for at vinde deres egen succes i en titel som dyrinspektør
  Og ingen stille spørgsmål om vad de i grunde er uddan i for de har jo en betydningsfuld titel som de Nye SS folk og tro mig de er ikke i gang med andet end at rydde glæde fra folk og rave til sig af de gode vi folk har .. de optræder som total amatører og skamme en vær person ud på deres vej .. og de som ikke har midler eller nok mod på at tage kampen op ( kontra deres dyr ” Liv i fare eller tabet af dem ” Kæmper endeløst for at bevis at det er nået ravnen galt ,og her kommer så statens behørighed ind men gør de nået .. Svaret er Nejje de sidder der i regeringen og har en højder beføjelse end disse små SS folk og endda har de støre magt end vi tror .. her kan de både sige og gøre præcis som de vil ,og tale til os som var vi små sandkasse børn og nedgøre vores intelligens og råde rum i at tage ansvar for vores dyr selv …og så har de deres chefter med i dette vendetta som underskriver ude at se forhold selv eller danner så stor had under vejs at dette bliver personligt mål for dem at knuse dig koste vad det skal for at bevise deres Magt på alvor for det kan de jo ude at nogen griber ind over for disse svin af folk .. jeg har ingen tillid til system selv .. efter som jeg blev tvunget at tvangs flytte fra mig gård for at rede mine dyr og endda gamle dyr .. som jeg har haft hele livet hos mig .. Ingen skal fortælle mig hvordan jag skal tage hånd om ,mine dyr som har fuldt mig hele mit 47 år liv
  Og her kommer jeg så ind på at jeg har heste som er gamle med og endda antal af dem så vel hele denne politiske del af dette helvede ..som de har sadt mig i dag ..

  Her vil jeg just præcis sager at der skal der en anden lov til for at give vores djur mere sikkerhed at kunne blive gamle i et land som dette …. när man har tät kontakt med ansvarlige dyr læge skulle man da bestem vide at denne person kyndig for sin vurdering og jo gerne skulle samarbejde med staten eller Ld og folk om rat o rimelig for deres dyr .. MMMMMMmmen så funker dette ikke ..

  Selv disse lokal Dyrlæger som har tæt kontakt med deres kunder er bange for at stille frem og stikke fodde i jorden .. SLUT .. men alt i alt mener vi jo .at vi gør jo sin respekt for sine djur .. eller hur och disse djur bliver jo som ens familie och när ven ..

  Ingen skal bestemme over mine ”djur om de er gamle eller har fejl af den ene eller den anden fejl” jeg er selv uddannet i dyr læge faget og kan sku godt se forskel på ens dyrs udvikling eller deres liden om dette skulle forkomne .. og må da mene at når man har en anden med i ens samråd som er dyrlæge , at man gør rat for sine dyr så godt som altid ..
  Og at disse er til for at kolla at tingen går rat til .. og ikke at man skal drage af små pigeres vurdering som både leger beslutningstage og dommer og bøddel for at få deres rat i gennem ..

  Så skal Ingen lite tjej stå och hota eller lærre mig hur mit intense ansvar er om jag er så tilpas ansvarsbevidst at jeg tage fulde ansvar for mine egne djur liv!!!! och even kan tilpasse afsked med respekt en dette du just her har oplevet .. Det er total respektløst at komme så der på din grund ..

  jeg har even selv gamle djur er i grunde en kendis for mine gamle djur vel mående .. .. min äldste heste er 47 år gamel .. præcis som din .. kanske indte den mest nye heste men endå en hest med stor glæde och kan gå frit rundt på min grund och æter och gör vad hun tyckes er hendes lyst och vrinske og jage bort Tuppen som er hendes ven .. heheh

  så blev det for min del at Ingen skal tvingen mig at tage väk mine djur heller eller stå uden udbinding och läre mig hur ,jag skal göre med over 40 år erfaring och det liv med mine heste min familie .. flere a dom er som dine ,står och er mycke kälige och tillidsfulde .. Den näst äldste er 30 år och skänke til mig i från Dansk Vett skola i KBH .. och sedan går det ned af for mine øvige heste .. Jag har altid vare stolt af mine heste flok efter som dom er så tillidsfulde och nemme at omgås for alle som hilser på en ..
  ingen djur springer i vej om den er tryg och harmonisk ..

  kanske disse SS folk som kommer på kontrol skulle have minimum 10 års erfaringen i hest och even se flere sider af livet med heste inde dom kan tage så drastisk beslutninger som de i grunde bare gør ude tøven ..

  Det er stor forskel på avls djur — sports djur — koldblods djur — och arbejds dyr — och sedan de som har dom som hygge djur — och hur man håndtere disse i olika situation som disse heste kan udvikle i deres flok eller som eller som ene heste i folden

  Jeg har ingen respekt for disse folk heller .. men kan sige at jeg skal gøre alt mit for at stille fokus på det de gør her i landet .. deres Dyre politik er så dårlig at ingen i Danmark som har set dette jeg har vist frem af sager .. tør flytte her til med deres dyr ..i risk for midste dem begrund af disse folk

  Og det selv har tvunget en af flytte väk med ens dyr for at redde dem .. lyder det kunstigt så er min historier ligså långt ude som alle andres .. jeg er endå blevet gjort til kriminel for at de skulle gøre karriär på baggrund af min sag .. for at bevis deres Magt .. og disse folk skal væk ifrån system for at få en mere harmonisk samarbejde med folk og deres dyr ..

 • Precis så här är det, och är man som jag var i en konkurs samtidigt så finns varken tid ork eller pengar för att skaffa den hjälp som behövs. Råkar man dessutom ut för människor som sitter på två stolar (innom myndighet och föreningslivet) och väljer att utnyttja sin tjänsteroll för att nå sina mål innom föreningslivet då är det kört, big time.
  Krister Halvarsson/rättshaverist

 • Japp så här är det! Inte för att jag råkat så illa ut ännu. Men anonyma anmälningar suger! Senast var det för att jag gav hästarna mat varje dag och det förfärliga hade pågått hela vintern… Tänk att vi ska slösa skattepengar på sådant trams! Nej, varje anmälare borde få ange sitt namn och adress och om anmälningen är obefogad så borde anmälaren själv få betala kalaset. Då skulle man tänka sig för både en och två gånger innan man ringer Länsstyrelsen. Att bli gammal är inte heller någon sjukdom. Det är skamligt att vara så rädd för åldrandet att man tvingar folk att avliva sina djur i förtid bara för att det ska se snyggt ut i hagarna. Är man pigg och frisk så ska man få leva livet i ett lugnare tempo utan att någon flåsar en i nacken och vill ta död på en. Varför är det värre att bli dödad av en varg än av Länsstyrelsen? Hur ofta händer det att vargar dödar hästar? Ja det måste vara väldigt sällan. Men Länsstyrelsen dödar djur hela tiden, varje dag året runt! Och det är helt OK! OK för vem? Inte för de djur som är fullt friska och har ägare som står för alla kostnader och som vill ge sina gamla trotjänare en värdig ålderdom!

 • Så fruktansvärt att få höra och läsa detta, jag tycker verkligen det är bra att folk reagerar när sådant händer, vart är Sverige är på väg mot? jag förstår inte ! skall dessa människor få arbeta med dessa frågor!

 • Lotta – du har många upptäckter framför dig när det gäller tjänstemäns ansvar. Med styrning som mäter bra djurskydd genom ”antal åtgärder” mot djurhållare istället för djurens väl, när tjänstemännen tillåts tolka de ”flexibla lagarna” och deras kompetens i förvaltningsrätterna anses garanterad ”för länsstyrelsen är skyldig att anställa kompetenta inspektörer”, när de får ”omhänderta” djur, avliva och verkställa straffet ”även om det överklagas”, kan du kalla det demokrati och rättssäkerhet?

  Granska gärna rovdjursförvaltning, naturvårdsverk, socialen, asyl- och immigration också. De gamla trotjänartjänstemännen går i pension nu, karriäristerna tar över med värderingssystem (i pengar och makt) som stimulerar kortsiktighet och fusk. Politikerna som tar breda vägen håller sig väl med tjänstemännern och partitoppen i Knapptryckarkompaniet.

  Är det inte dags att pressen börjar leva upp till sitt uppdrag att ”granska makten”? Är myndigheternas effektivitet överordnad rättsäkerhet och grundläggande värderingar för demokratin?

 • Jag har varit med om exakt samma händelse fast med mina hundar. När jag 4 år senare fick jobb på länsstyrelsens miljöenhet kom djurskyddsinspektören fram och hotade med en ny anonym anmälan om jag inte slutade omedelbart. Alternativet var att jag gjorde något positivt för henne vilket jag tolkade som muta. Jag fick lämna mitt nya jobb efter några dagar och fått en ny anonym anmälan på mig för att jag ifrågasatte mutkravet. Ärendet skall överlämnas med all stöddokumentation till JO nu i augusti.

  • Oj, vilken sanslös historia, kan du även berätta vilken Länsstyrelse det handlar om? det är väl bara att konstatera, småpåvarnas makt är för stor i det här landet, media är oftast i deras ledband dessutom, och rapporterar endast det som småpåvarna vill ha ut, har själv svårt för svenskens enorma tilltro och respekt för myndighetspersoner, sedan att de oftast undgår granskning från den tredje statsmakten gör att de oftast kommer undan med rent kriminella gärningar……..

 • Men du får passa dig Lotta! För Lst nöjer sig inte i första taget och det kan bli riktigt dyrt. I Luleå har de jagat en gammal häst som var pigg men mager. Ägaren köpte mycket dyr specialkost som SLU rekommenderat och hästen åt. Trots detta så ville Lst avliva hästen med tvång. Ägaren gick under jorden, dvs gömde hästen och sig själv och överklagade Lst’s beslut och vann i domstol. Men Lst överklagade, och nu vet jag inte hur det gått. Men avgifterna till Lst har varit 30-40 000 kr pga hennes trots. Därtill kommer alla kostnader för domstolar och att skaffa hemlig adress. För en vanlig svensson är det omöjligt att värna sin trotjänare om det kostar för mycket – även om du har rätt i allt du gör och säger. I Sverige får man helt enkelt inte vara en gammal häst!

  • Jag känner väl till detta fall. Ägaren gick inte alls under jorden utan flyttade helt öppet till ett annat län och meddelade länsstyrelsen detta. Omhändertagandet skedde alltså i ett annat län. Hästen ökade i vikt före omhändertagandet och kom tillbaka i sämre skick förstås. Lst har överklagat och fått prövningstillstånd. Nu vill de omhänderta hästen igen men nu skall han inte avlivas utan säljas av polisen! En +30 häst går ju inte att sälja så då blir han ändå avlivad!

 • ”Hon hotade också med att polisen skulle hämta honom och sa att det var ingen mening att överklaga eftersom de tog så lång tid att hästen var avlivad långt innan överklagandet var klart.”

  Om hennes utsaga är juridiskt korrekt pekar den på ett ännu värre problem: I ett seriöst system måste det finnas en möjlighet att förhindra en handling tills en tillräcklig juridisk prövning har gjorts.
  (Med undantag för fall där det finns ett akut handlingsbehov, vilket dock inte här tycks vara fallet.)

  I helhetsfrågan kan man även motargumentera att det inte kan vara djurplågeri när ett djur går igenom saker (inklusive, hypotetiskt, vargattacker, om detta nu är något som realistiskt kan hända i området) som det även skulle ha gått igenom i naturen och som inte orsakats av människor. Alternativt måste man då införa ”skyddsjakt” på vilda djur som blivit för gamla…

  Jag kan förövrigt inte se något som tyder på att du skulle vara en rättshaverist.

  • Det är väl faktiskt så illa att djurskyddslagen fungerar som en undantagslag, ”tycker” en djurskyddshandläggare att en häst eller annat djur lider, så har denne makten att göra detta utan rättslig prövning före verkställandet, allt enligt §74 djurskyddsförordningen, att det kan vara helt felaktigt spelar mindre roll, sedan görs en summarisk prövning i Förvaltningsrätten om djurägaren har kraften att överklaga dit, Länsstyrelsen vinner i de allra flesta fall, det skulle ju bli skandal om rättsväsendet påstår att Länsstyrelsen avlivar djur godtyckligt, utan skäl för det……

  • Djurägare har inga rättigheter, bara skyldigheter. 3 förelägganden kan ge djurförbud, och dessa förelägganden behöver egentligen inte ens ha nåt att göra med djurens välmående. Ett föreläggande blir aldrig preskriberat, de kan hänvisa till dylika 10 år tillbaka i tiden. Det spelar heller ingen roll om det som föreläggs är ågärdat, det var ju trots allt ett föreläggande…
   Djurförbud är inget straff, tycker myndigheterna, utan det är en administrativ åtgärd i ”förebyggande” syfte, dvs du kan få djurförbud utan att ha misskött eller vanvårdat djur. Det är dessutom inte tidsbegränsat.
   Lst har även rätt att kräva att få komma in i din bostad om du har ett sällskapsdjur. Nekar du tar de till polishandräckning.

   Överklagande av Lst:s beslut avgörs i Förvaltningsrätterna, men problemet är att det inte är en vanlig domstol.

   Djurägare är i princip rättslösa i dagens samhälle…

 • Bravo Lotta att du ryter till och gör detta känt! Astrid Lindgren ler i sin himmel och gör säkert tummen upp. Låt Faxe åldras i kärleksfullt bemötande och värdighet som nu. När det är dags travar han lyckligt vidare på de eviga ängarna!

 • När det handlar om djurskydd och djurägarnas rättssäkerhet, så bor vi faktiskt i den enda återstående Sovjetstaten i hela EU, det är bara i Sverige som livstidsstraffet djurförbud kan utdömas på tjänstemannanivå och kallas administrativ åtgärd, detta är inte värdigt ett land som utgör sig vara en rättsstat

  • Alltför ofta sker detta:

   Ett enkelt tjänstemannabeslut i länsstyrelsen, vars överensstämmelse med lagen inte kontrolleras, ”tvingar” polisen att omhänderta anvisade djur, vare sig de lider eller har de utmärkt.
   Djuren uppstallas hos en djurhållare som länsstyrelsen anvisar till en taxa som gör detta till den antagligen lönsammaste djurhållning som finns i Sverige. Kostnader faktureras till polisen som betalar utan att veta vad skälig kostnad är. Efter en omhändertagandetid händer ofta att en veterinärkontroll visar att djuren blivit utmärglade, sjuka och måste avlivas eller av någon anledning säljas till vrakpris (utan upphandlingsförfarande, länsstyrelsen anvisar). Eventuella tillgångar i djurhållarens verksamhet räcker ofta inte till notan, men då betalar skattebetalarna.
   Djurhållaren sitter med näringsförbud på livstid i djurhållning, utblottad av ”administrativa kostnader” och via länsstyrelsens uttalanden föraktad och hatad av ”djurvänner” som bara läser tidningarnas rapporter, som inte kräver mycket arbete alls att sammanställa från offentliga underlag. Journalister vill inte gärna gräva där de står – i myndigheternas kontaktkrets.

   Djurrättsaktivisterna jublar på Internet för att en djurplågare till har eliminerats, en som föder upp djur som sen mördas. Facebook kryddas med hatfyllda kommentarer. Att självmord förekommit av denna anledning bekymrar inte det det offentliga rummet. Det är visst bara mobbing mot flickor som skär sig som engagerar.

   Angiveri (gärna anonymt) och uppmuntran till detta från länsstyrelser och vissa föreningar uppmuntras. Sakkunnig prövning ignoreras.

   Tjänstemännen skyller på EU, men tolkar och misstolkar deras direktiv som de vill. Det blir den enskilde drabbade som måste driva frågan ända till EU för att få rättning. Och rättshjälp i förvaltningsrätt existerar ej och rättshjälpförsäkring gäller inte i ”djurplågeri”-mål.

   Vem är ansvarig, vem har tappat greppet? Många!

 • Många börjar säkert med goda ambitioner om att vara ”hjältar”, men system där ”allt är tillåtet i kriget mot djur och djurägare” , ”vi anses goda – så länge vi inte har koncentrationsläger” och ” det är vårt jobb att ljuga (flera inspektörer , chefer och veterinärer på Länsstyrelsen är det som definierar verksamheten – så sammanfattas och beskrivs den ganska bra i t.ex. ”The Lucifer Effect” av Dr Zimbardo – liknande har ju också hänt under liknande förhållanden i bl.a. Guantanamo m.fl. med ”goda” hjältar och myndighetspersoner
  http://www.youtube.com/watch?v=9xpsVlY3QQc

 • Som du ser här ovan Lotta så är du långt ifrån ensam om dina upplevelser. Hur konstigt är det att svenska folket är så rädda att de inte vågar prata om annat än vädret, om det finns vittnen i närheten. Se bara hur få det numera är som skriver under sina insändare med namn av rädsla för repressalier. Statligt delägda Telia Sonera säljer system för avlyssning till diktaturstater i vår omvärld, är det någon som tror att de inte avlyssnar svenska folket?

  Tomas Quick har frikänts från 8 mord som han tidigare dömts för efter att Hannes Råstam, en ovanligt modig och kunnig journalist numera avliden hjälte, avslöjat hur rättsväsendet har misslyckats med att från början frikänna Thomas Quick för de åtta mord han anklagats för utan att någon i rättsväsendet har gjort något straffbart fel i sammanhanget enligt vår justitieminister. Åtta mördare går fria. Försvarsadvokaten Claes Borgström borde han inte i vart fall betala tillbaka sina väl tilltagna arvoden för ogjort arbete? Och vem skall betala skadeståndet till Thomas Quick för hans lidande?

  Julian Assange en annan hjälte som sett till att vanligt folk också får reda på vad överhögheten i världen sysslar med hotas av utvisning till USA om han kommer tillbaka Sverige för den rättegång som väntar på honom här angående ifrågasatt våldtäckt och/eller sexuellt ofredande mot två kvinnor på som det verkar mycket vaga grunder. Det kan ju inte anses uteslutet att dessa kvinnor kan vara USA:s verktyg för att få Julian Assange utlämnad till USA genom att han blir dömd för våldtäkt i Sverige. Dessa båda kvinnors juridiska biträde i rättegången lär ska vara advokaten Claes Borgström som ju förefaller vara ett säkert kort om man vill sätta dit oskyldiga människor. Något rättvisepatos vet jag inte om jag tyckte att han visade mot män in sin roll som jämställdhetsombudsman så han kan nog tyckas vara jävig i sammanhanget enbart av detta skäl.

  Om man har följt rättssäkerheten i barnomhändertagandefallen bakåt i tiden har jag sett samma rättslöshet i dessa sammanhang som jag sett de senaste två decennierna vad gäller djuromhändertaganden. Det värsta är att LRF-ledningen sitter i knät på regeringen oavsett vem som regerar. LRF fungerar som en stat i staten = korporativism.

  Vid LRF:s Riksförbundsstämma i år beslutades det att det var helt OK med anonyma anmälningar när det gällde djurskyddet, samtidigt som man under lång tid fått kraftig och konstruktiv kritik via kommentarsfunktionerna i sina tidningar LAND och ATL, vilket fått till följd att man stängt av kommentarsfunktionerna då man inte klarat av att bemöta kritiken eftersom man länge skrutit med att vi har världens bästa djurskydd vilket tydligen prestigen förhindrat dem att revidera. Gamla öststatsmetoder som angiveri och censur räddar varken Landsbygden eller Lantbruksbyråkratin. När värddjuret dör, dör även parasiterna.

  Som du Lotta förstår behöver svenska djurägare all hjälp de kan få, och du har visat stort mod genom att berätta om dina upplevelser som du delar med många förtvivlade och uppgivna djurägare. Den enda organisationen som under två decennier helhjärtat försökt hjälpa angripna djurägare är Familjejordbrukarnas Riksförbundet med ordföranden Guy-Allan Svensson i spetsen. Stöd dem gärna.
  Medlemsavgiften är 220 kr per år inklusive 8 nummer av Familjejordbrukarnas tidning. En mycket läsvärd tidning. Se denna länk http://www.familjejordbrukarna.se/diverse.html

  • Quick är ett dåligt exempel, då han (i mitt intryck) själv arbetade hårt för att bli dömd. (Man kan dock diskutera, om inte polis, domstol, …, borde ha upptäckt att han bluffade.)

   Assange är ett intressantare fall, då en av anklagarna är en tokfeminist och virrpanna som faktiskt var mig bekannt (tom. tema för ett av mina egna blogginlägg) innan jag visste vem Assange själv var. Även det engelska uttrycket ”attention whore” torde med rätt hög sannolikhet tillträffa. (Dock tror jag inte på en USA-koppling. Tokfeminism osv. räcker mig som förklaring.) Jag kommer här inte att säga några namn, då jag inte vet vad denna blogg har för policy, men hon är en halvvägs bekannt bloggare och den som är intresserad bör inte ha några större problem att hitta namnet via google

   • Både polis och domstolar förefaller prioritera statistiken över antalet dömda. Bevisvärderingen verkar ha varit en bisak både när det gäller att döma Quick och djurägare som döms i våra domstolar. Det gäller att samla pinnar som det brukar heta. Rättspatos verkar ha varit en alltför sällsynt egenskap hos aktörerna vid vårt samhälles behandling av fallet Quick, på samma sätt som de har varit vid rättegångar i förvaltningsrätten (tidigare Länsrätten) när det gällt barnomhändertagande eller påstådd vanvård av djur.

    Vårt ”felvårdande” samhälle förefaller inte ha hört talas om att det finns en proportionalitetsprincip i EU när det gäller straffmätning. Inte verkar man bry sig om EU:s djurskyddsdirektiv som är svensk lag såvida inte Sverige begärt och fått godkänt skärpningar gent emot direktivet, vilket Sverige inte ens ansökt om. Svenskt rättsväsende dömer således efter lagar som inte gäller enligt EU:s direktiv.

    Dessutom använder sig Sverige av flerdubbla bestraffningar för samma brott. Det händer ganska ofta att man delar ut djurförbud livsvarigt i förvaltningsrätten + att man döms till böter i tingsrätten. Vilket även resulterar i avdrag på EU-stödet. Och sist men inte minst Länsstyrelsen beslutar att djuren skall omhändertas. Länsstyrelsen ger sedan felaktigt polisen i uppdrag att omhänderta djuren under tiden som den rättsliga processen pågår, trots att polisen inte har kompetens att göra detta, vilket dessutom klart visar sig på det ekonomiska resultatet som brukar bli helt förödande för djurägaren. Först får man livstids djurförbud, sedan får man dagsböter och sedan avdrag på EU-stödet med upp till 30 procent (tvärvillkor) och sist men inte minst, får man en faktura från polisen när de avvecklat djuren för ägarens räkning. Vilket kan kosta 2 161 563 kronor när för att flytta och avyttra c:a 300 fullt friska nötkreatur. Polisen flyttade således djuren från befintlig betesmark till en annan betesmark samt avyttrade djuren vilket inbringade 1 212 612 kronor. Djurens försäljningspris räckte inte ens till att betala omhändertagandet. Djurägaren förlorade sina djur och blev skyldig polisen 948 951 kronor.

    Gå in på länken nedan och läs om ”Galenskapen i Karlstad”. Man kan inte tro att det är sant, vilket det förvisso är. När man tagit del av detta fall förstår man att det inte finns några gränser för hur rättsvidriga djurskyddsärenden kan bli när man kör efter ”hittepålagar” som jordbruksverket skapar och som inte är giltiga enligt uppgift från EU-kommissionen. De människor som tycker att de påföljder som uppstår vid ett djuromhändertagande står i rimlig proportion till de ekonomiska konsekvenserna måste ha en skruv lös, i synnerhet med tanke på den närmast obefintliga lönsamhet som förelåg i köttproduktionen år 2005 när denna galenskap inträffade. Om detta fall är proportionerligt, vilka straff och administrativa åtgärder skulle då inte påföras de som är ansvariga för behandlingen av Thomas Quick och som tjänat grova pengar på sin påvisade inkompetens. Någon likhet ska vi väl ändå ha inför lagen.
    http://forysta.bloggspace.se/1520575/Galenskapen-i-Karlstad/

 • Vad många inte tänker på är att de som EGENTLIGEN styr både djurskyddsverksamheten och stor del av veterinär-verksamheten är riskkapitalisternas lobbyister – jag tycker det belyses ganska bra hur de arbetar i dokumentären ”Inside Job” http://dreamfilm.se/search/?q=inside+job och vi ser en del av hur de tjänar pengar på avel med sjuka djur – även avelsprojekt med sjuka hästar bedrivs av ledande veterinärer även inom Länsstryelsens djurskyddsverksamhet i Sverige ”Ett renrasigt helvete” eller ”Pedigree dogs exposed”
  -Notera att veterinärvårdens omsättning för vård relaterad till framavlad sjuklighet beräknats till 10 000 £ varje vecka!!! d.v.s. 520 000 £ per år med dagens kurs blir det 5 150 912 kr per år bara i Storbrittannien.

  Till detta kommer att försäkringsbolagen kommit att styra större delen av veterinärverksamheten – där priserna för motsvarande sjukfall gått upp med runt 400% den senaste 10-årsperioden – detta p.g.a. att försäkringsbolagen som stora kunder förhandlar ner sin ersättning och följdaktligen förutom premien också tjänar pengar på veterinärbesöken. Det är ett stort djurskyddsproblem att riskkapitalister och inte vetenskap får styra veterinärvården , aveln och djurhållningen.

  Handläggarna på Länsstyrelsen menar dessutom att de även måste arbeta för mer sjukdomsframkallande djurhållning – för att öka inkomsterna till riskkapitalister.

  Internationellt sett har nog ingen gått på flosklerna om att Sverige skulle ha ”världens bästa djurskydd” (eller ens ha någon sådan ambition) – snarare har man inom EU-unionens organisation och bland ledarskapsexperter och historiker anlitade av administrationen i decennier varit mycket oroade över att Sverige haft ”världens ondskefullaste djurskydd” – särskilt som organisation och propaganda har stora likheter med den som bedrevs i – 1930-talets Nazityskland och så småningom vidareutvecklades till koncentrationsläger Auswitz där omhändertagna människor sades behandlas lika väl som de omhändrtagna djuren i de koncentrationsläger för djur som föregick dem för människor.
  Vill vi verkligen ha ”världens mest ondskefulla djurskydd”?

 • Har varit med om liknande, anonym anmälan om magert sto . stoet var 23 år fullblodssto fått 7 föl på gården
  Hon magrade ur efter en avmaskningskur av ett preparat som hon inte fått tidigare, , aptiten var god och chefsveterinären i Mora var kontaktad, jag hade efter råd fått hem ett preparat av bakteriekultur för magen och hon såg ut att ta igen sig.
  Jag hade tidigare när hon var 20 år kostat på min trotjänare efter en olyckshändelse en operation på 30 000 kr efter att en sena gått av , inre böjsena på ett bakben. Hon blev frisk rörde sig hur fint som helst i alla gångarter.
  Hon blev 23 år .Jag hade talat med chefsveterinären och han sa du kan låta henne gå över sommaren och se om hon tar igen sig eftersom hon äter och allmäntillståndet är bra. Veterinären sa att vi kan höras efter jag varit på semester utomlands hur det går
  Jag släppte ut henne på betet tillsammans med sin dotter efter Robin Z som blev Dalarnas bästa uppfödda häst 1999
  Betet var stort och mycket mat och där skulle de gå medan jag skulle göra min basvecka i biomedicin i Uppsala Biomedicinska.
  Naturligtvis kom en till anonym anmälan och jag blev kontaktad av Vet Station i Mora och besked var att Folk ringt och sagt att hon var mager och att hon lider . De hade även kontaktat Olle Rydell , länsveterinären i Dalarna och han tryckte på att hon skulle avlivas enligt Vet Ann Marie Weber Vet
  Jacobsson var då utomlands som lovat mig att låta henne beta över sommaren .
  Weber sa att är det inte bäst att du gör som du ska och tar bort henne direkt så det slipper bli några efterspel för dig och det kan det bli när länsvet är inkopplad.
  Jag blev chockad och sa att jag ska till skolan i Uppsala och vara med på obduktioner och prover som jag måste göra och nu blev jag ställd. I förtvivlan gick jag med på att ta bort henne omgående på betet

  Vi stämde träff vid betet och det kom ju folk och tittade i byn när veterinären kom
  Jag hade stalltjejerna med mig i byn och vi tog havrehinken och ropade Mira, kom
  Miranda och de andra hästarna kom i Notera full galopp allihopa även Miranda 23 år som skulle strax avlivas av kärringar i bygden och länsveterinär Olle Rydell som tyckt till, jag trodde att jag var tvungen att låta dem ta henne, egentligen skulle det räckt med bete och kraftfoder ett par månader till bara för att vara tillbaka i normalhull igen , min ångest var stor ,jag hade ett kraftigt motstånd inom mig som var intryckt ,, att vägra
  Rutger Miranda född i Skåne och såld på auktion som ettåring för 100 000 kr en gång 1994 i Sverige . Jag köpte henne som ridhäst och blev mitt älskade avelssto som hos mig fick 7 st fina avkommor, en av dom blev Sveriges 2,a bästa hopphäst i Falsterbo år 2000 och fick VM biljett Unghäst VM Belgien år ”2000 en annan dotter blev Dalarnas bästa uppfödda häst, året innan hon blev uttagen blev jag anonymt anmäld för att dotter n också var mager ,( ändå blev hon Dalarnas bästa uppfödda år1999, kvalitetstävlan i Falun, jag ryttare)

  Miranda kommer och vill få havre och de är glada. Jag sätter på henne grimman och sen kommer vet Ann Mari Weber med avlivningssprutan och ger hästen . Miranda reagerar våldsamt då nåt händer inom henne och hon drar järnet i paniktrav jag håller henne hon springer runt i en ring ca5-6 meter i diameter och jag försöker lugna henne, hon bara springer och gnäggar i panik
  Veterinären springer tillbaka till bilen som står ca 8 meter därifrån .Hon hämtar mer avlivningsmedel hon fyller en spruta.
  Samma cirkus igen hästen får sprutan och inget händer mer än att Miranda gnäggar ännu mer i panik och springer runt ,runt i volt , jag har svårt att hålla henne , ibland söker hon tröst hos mig genom att trycka sig mot mig för att sen fortsätta springa för livet
  Veterinären kan inte förstå varför inte hästen dör och lägger sig ner.
  Dags att hämta en ny spruta i bilen , samma procedur igen ,hästen är i full fart och orolig n , gnäggar tittar på mig oroligt och de andra hästarna står och stirrar på vad som händer
  Efter 6 e sprutan frågar jag veterinären igen vad hon håller på med och hon svarar att jag måste ta det gamla avlivningsmedlet för det här nya jag håller på att pröva verkar inte fungera sa hon
  Och när någonsin har jag lovat dem att pröva ett nytt medel som inte fungerar på min häst
  Efter den sprutan ramlar hon i kull och hjärnan får sig en dos så att sen hjärtat slutar slå
  Min underbara Miranda blev plågad till döds av beslutsfattarna och anmälarna .
  Vittnen som står och tittar utbrister att det var det värsta de sett och det sa även en jägare som var på plats,, stackars häst
  som fick detta slut efter så många fina år tillsammans, 19 år och hon litade på mig ,det är bara att vänta
  ,om guds straff finns , får de nog igen för allt våld och maktmissbruk mot oss djurälskare de utfört , missuppfatta mig inte nu för tidelag
  Anette

  • En sån fruktansvärd berättelse, det svenska ”djurskyddet” handlar om allt annat än att skydda djur, det är konstigt att man bara kan fortsätta att fortsätta att plåga och döda djur och människor, och komma undan med detta, genom att åberopa djurskyddslagen, som i vårt land utvecklats till någon typ av undantagslag, som står över all annan lagstiftning

  • Men så fruktansvärt…. fan ta de djävlarna som håller på med djur på detta viset. Jag är verkligen ledsen för din skull.

 • http://www.expressen.se/nyheter/minicirkus-bodil-hittad-dod/

  Här är en person som ”djurskyddet” bevisligen tog död på, men det finns nog mång fler, det behöver inte vara så att alla tagit sig själva av daga, men stressen att ha Länsstyrelsen i hasorna eller traumat efter tillslag där man tar djuren kan utlösa en mängd olika sjukdomstillstånd som leder till djurägarens död, hur länge skall detta system få fortsätta som dödar djur som dödar människor som dödar verksamheter och livsglädjen, HUR LÄNGE??

 • Glömde bort att berätta när Miranda sprang runt efter avlivningssprutan .sprang hon med huvudet snett och lutat åt sidan och hade ryckningar i bland, så det måste ha tagit nånstans i kroppen av första 6 sprutorna, ibland skakade hon på huvudet innan hon fortsatte springa , det tog sån tid eftersom hon tvingades gå till bilen för varje spruta och fylla på nytt
  Dock lyckades länsstyrelsen och anmälarna med avlivningen i och med veterinärens 7 e spruta.
  Varför kunde hon inte ha fått sin sommar på betet med sin dotter , och med den fightanda hon hade skulle hon ha blivit många år äldre. ,själv har jag över 45 års erfarenhet av hästar som inte är värt ett skit i dag inför länsstyrelsens inspektörer
  Dessa handläggare är otroliga,

  Fäbodbrukaren Goth Bertil hade besök av länsstyrelsen och de skulle mäta ligghallen då räknade de i hop skitkokorna och mätte omkretsen på de antal skithögar korna skitit där över dygnet i ligghallen sen plussade de ihop detta och fick fram en siffra totalt och drog i från liggytan i hallen ,,så hade de beräknat torr och ren ligghall, dessutom tyckte länsjurisen att Bertil varit nonchalant då han inte följde dem till ligghallen och visade dem för han höll ju på att mjölka korna, , strör gör han sist när han är klar,,, finns på band inspelat från rätten mot länsstyrelsen
  Finns även inspelat att Olle Rydell erkänner att det handlar inte om att det varit något fel på djuren, det handlar om annat,
  Personer som inte gjort något fel har fått djurförbud pga äregiriga inspektörer
  Enligt fäbodbrukaren Hedling har djurinspektör från Falun sagt till honom att det gäller att vinna mot djurhållaren då han frågade varför de skulle göra honom och hans djur så ont
  Det finns mycket att rota i för tidningarna och vad kommer staten att få betala i skadestånd till alla drabbade djurägare ?
  Anette

 • Helt riktigt Göran
  Stressen det gör för djurägaren är enorm, man ser djurskyddshandläggare överallt till sist ,barnen blir drabbade för man blir misstänksam att någon kommer och skadar en snart igen, exempelvis länsstyrelsen med polisstyrkor för att kontrollera en påhittad anmälan, barnen och grannarna står och ser på , de djurhållare som är drabbade lider av posttraumatiska tillstånd , lögner i tidningar som de fått i uppgift av länsstyrelsen baserat på deras påhitt,, att en veterinär dömt annat bryr man sig inte i, det är länsstyrelsen som bestämmer, tror de är åklagare mm allt i ett
  Fäbodbrukaren Karl Gustav Hedling som gjort ett mycket stort arbete med fäbodbruket och bevarande av raser mm ,även varit i TV med en film från hans fäbod, är trakasserad av djurskyddet baserat på häxjakt typ fantasier, han skriver i Mora tidningen att han törs inte gå ut i affären i Orsa och handla efter vad som stått om honom som djurplågare i tidningen ,för en del folk tror ju på myndigheterna och visar förakt , blev friad i tingsrätt men länsst överklagade ,vet inte hur det sen gått för honom

 • Usch, Anette! Jag önskar jag kunde säga att din berättelse är unik, men det är den ju långt därifrån.
  Det hemskaste är den sorg man känner att djuren söker ens tröst och att man inget kan göra. De vet exakt vad som händer och är vana vid att få hjälp, men denna gång förgäves.
  Jag glömmer aldrig deras blickar, som vädjar om hjälp, men jag kan inte ge den.
  Mardrömmar på nätterna så många år efteråt.
  Dessa ”djurskyddare” är de värsta människor jag någonsin mött.

  Celia

 • Lotta
  Vi är flera som vill ge dig beröm för enastående liknelse inför gamla om det än är människor eller hästar
  De kan gott gå in på hemmet och fundera lite

 • Det började med en Hr. Palme och nu är STASI metoderna förfinade med hjälp av oavsättliga, skattefinansierade så kallade ”tjänstemän” med privata agendor, var det så vi vi ville ha det.
  Guy-Allan Svensson har helt klart för sig, ”När värddjuret dött dör parasiten”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *