Spread the love

Misstroendevotum light mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är inte regeringens kris utan centerpartiets. Om inte Stefan Löfven var så beroende att behålla makten borde han jubla. Det är ett typiskt socialdemokratiskt krav att kräva att staten har en fungerande arbetsförmedling utan privatisering och valfrihet. Anledningen är självklar, i små kommuner finns inga privata alternativ och därmed ingen valfrihet. När nu arbetsförmedlingen har lagt ner sina kontor och personalen placerats i regionhuvudstaden finns bara de arbetslösa kvar. De går till kommunen för att få hjälp, där gör de så gott de kan, men det finns inga pengar och ingen verktygslåda för att hjälpa de arbetslösa. Staten tog med sig allt utom arbetslösheten när den klappade igen och drog. Det är knappast Eva Nordmarks fel, hon hanterar bara tidigare fattade beslut plus krisen de skapade. Ylva Johansson däremot, som sparkades snett uppåt, var alltid övertygad om att förslagen att reformera Arbetsförmedlingen var riktiga och välbehövliga.

Det blir något av löjets skimmer när regeringen och diverse experter börjar hota med nyval. Finns det någon tidpunkt, någon fråga och några kriser som skulle passa SD bättre än de som nu pågår? Partierna som ingått januariöverenskommelsen och satt sin politiska trovärdighet på spel, gjort väljare besvikna och splittrat allianser – skulle de plötsligt bana väg för Jimmie Åkesson? Aldrig, det är tomma tunnor som skramlar.

Regeringen har fyra dagar på sig att lösa problemet med Centerpartiet. Jag tror inte att Ebba Bush Thor och Ulf Kristersson hade kalkylerat med att angripa centern i första hand. Det var nog mer tur än skicklighet. De vill givetvis åt regeringen, även om det förstås satt fint att också få ge centern en känga.

Jonas Sjöstedt var tvungen att göra något. Hans politiska heder stod på spel, han röstade för Januariöverenskommelsen med löften att fälla den om det blev för mycket högerpolitik. Han stod ut med att värnskatten avskaffades men när privatiseringar av arbetsförmedlingen blev verklighet gick det inte längre. Rent krasst så gör han Stefan Löfven en tjänst. Socialdemokratiska väljare gillar inte när staten sviker.

Mitt tips är att turbulensen fortsätter några dagar typ till på tisdag då en lösning presenteras. Då återgår allt till det normala tills nästa kris uppkommer.

Dela:

One Thought on “Kristersson och Bush Thor hade tur som nockade Centern”

  • Om läget för regeringen och för Sverige inte vore så bekymmersamt,kan man med fog säga att den svenska inrikespolitiken knappast någonsin upplevt så turbulenta skeden. Måste Sverige och regeringen nå botten innan det går uppåt igen och detta trots att vi sannolikt får uppleva en ekonomisk lågkonjunktur samtidigt? Det blir inte lätt för nästa regering med alla problem som måste åtgärdas, och kommunerna kan få svårt att klara av,en lågkonjunktur. Frågan är vart Sverige är på väg, och när vändningen kommer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *