Spread the love

Den Nordiska Motståndsrörelsen, NMR demonstrerade i anslutning till Bokmässan i Göteborg. NMR är en militant nazistisk organisation. Många av medlemmarna har tidigare dömts för brott som misshandel och hets mot folkgrupp. De hetsade i lördags också, bar plakat med foton på kända judar, politiker och journalister med texten förrädare. Demonstrationen även om de inte gick särskilt långt lamslog stora delar av Göteborg och känslan när jag gick på gatorna var overklig och obehaglig. Tusentals människor var ute för att motdemonstrera och bland dem fanns också militanta vänsterextremister som också angrep polisen.

Ska det här vara Sverige 2017? Har vi anledning att vara stolta över de engagemang som gjorde Göteborg till ett kaos och såg till att Bokmässan och det demokratiska samtalet försvann?

Demonstrationsrätten och yttrandefriheten är skriven i grundlagen. Även fast NMR förnekar förintelsen, vill kasta ut alla invandrare och avskaffa den parlamentariska demokratin har de rätt att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Hets mot folkgrupper är inte tillåtet. I etablissemangets arbete mot främlingsfientlighet ingår förutom motangrepp också bojkott som vi sett exempel på vid årets bokmässa.

Ett problem med att mobilisera högljudda motdemonstrationer, är att de framför allt spelar de främlingsfientliga krafter i händerna. De vill ha uppmärksamhet, de vill ha kravaller, därför demonstrerar de och utmanar makten. De förskräckliga plakaten som nazisterna var på är ett tydligt exempel på deras sätt att arbeta. Det väcker både avsky och ilska. Så i Göteborg blev det en fullträff! Poliser som angreps från både vänsterextremister och nazister. En obehaglig hotfull stämning, poliser som var extremt utsatta i sitt arbete. Dessutom förelåg stora risker för upplopp och skadegörelse. Jag undrar stilla, var det värt besväret? Har Sverige blivit tryggare nu och mindre främlingsfientligt? Har vi analyserat och fördjupat insikten om varför nazisterna växer och hjälper det att kriga tillbaka?

Jag tror inte att det finns någon annan väg än den demokratiska. Demokratin och yttrandefriheten är inskriven i grundlagen. Det vore katastrofalt om NMR tvingades gå under jorden och fick verka fritt i det tysta. Nazisterna är patetiska, de har ett genuint motstånd från en överväldigande majoritet av svenska folket, varför ska vi då dansa efter deras pipa och ge dem enorm uppmärksamhet? Det absurda är att just bråken och uppmärksamheten stärker dem. I Tyskland har det visar sig på några orter att när ingen bryr sig om nazisterna som demonstrerar dör tågen ut. Vi tycker som sagt olika, men det är de politiska besluten som fattas påverkar de sociala och ekonomiska drivkrafterna i samhället.

Frågan vi däremot måste ställa oss är hur vi har kommit hit? Varför har organisationer som NMR fått livsluft och växer så alarmerande fort. Som historiker kan jag fundera över vad det är för drivkrafter som förändrar tillvaron politiskt, ekonomiskt och socialt.

Det är drivkrafter som återkommer i historien. Vi befinner oss i en situation liknande den på 1920 – 30-talet. Det som då förändrade världen och släppte nazisterna till makten var svaga regeringar, skyhög arbetslöshet och medelklass som kände sig hotad både av arbetarrörelsen och storkapitalet. Hatet och misstron flödade.

Idag kan jag konstatera att Sverige har en svag regering och en sänkt opposition. SD som enda missnöjesparti drar åt sig väljare. Men tes är att de växer på grund av sitt utanförskap, genom att SD är utfrysta av de övriga riksdagspartierna. De får givetvis styrkan av alla problem som regering och riksdag inte klarar av att lösa. Det handlar bland annat om den organiserade brottligheten och polisens och rättsväsendets kollaps. Framför allt har 

under de senaste decenniernas politik bidragit till att klyftorna ökat på alla områden. I skydd av de övriga sju riksdagspartiernas totala koncentration på SD tillåts nazisterna att växa. Ofta har deras styrka förminskats.

Vi har olika syn på hur man ska bekämpa främlingsfientlighet. Några anser att vi ska agera som regering och riksdag gjort med SD, isolera dem, stämpla dem som nazister och tumma på demokratin – för den goda sakens skull. Det har gjorts genom decemberöverenskommelsen, genom att totalt nonchalera de över miljon väljare som röstar på SD och framför att genom krav på demokratiska inskränkningar. Stefan Löfven har redan flaggat för att lagstiftningen ska skärpas för att skydda demokratin när det gäller nazismen.

Frågan är bara vems demokrati han ska skydda? Är det partietablissemangets makt eller är det yttrandefrihetens?

 

 

Dela:

4 Thoughts on “Bokmässan som försvann”

 • Bästa Lotta Gröning!
  Först, tack för ditt engagemang och din kamp för demokratin.
  Själv är jag idag vid 78års ålder en hängiven demokrat och därmed också en djupt sviken demokrat i dagens Sverige, Politiker inom 7klövern tillsammans med media är dom största svikarna men även ”kulturmaffian” tillhör dessa,se bara på bokmässan där författarföreningens ordförande med tejpad mun spatserar med tejpad mun(kanske var han rädd att sista hjärnceller skulle fara ut den vägen?) detta för att ”försvara” demokratin.
  Nazismen får aldrig fäste igen och det som oroar mig är Islamismen och kommunismen som är de läror vars resultat vi ser och har sett under hela min levnad. När så Sverigedemokraterna bildas och fått fler och fler Svenska sympatisörer/väljare stämplas man som främlingsfientlig,nazister,rasister av partiledare som säger sig vara Demokrater!
  Även du använder ordet främlingsfientlig och frågan jag ställer är varför?
  SD såg faran i den totalt förkastliga invandringspolitik som bedrivits senan Carl Bildt var statsminister,redan då var det problem i bl.a. Rinkeby med Friggebos berömda allsångsuppmaning.
  Svenska politiker har svikit det viktigaste sina väljare Svenska folket och när majoriteten sedan röstade på alliansen för att än en gång blivit lurad med en Statsminister som Reinfeldt och hans allianspartners.
  För mig är idag SD det enda alternativet och den förhoppningen ger mig viljan att fortsätta vara Demokrat!

  • Fint skrivet Kaj! Jag är också över 70 år, har 5 barnbarn och har bott och arbetat i fyra olika länder. Dom vilsna grabbarna i NMR är inte dom som säljer knark, våldtar, skjuter i gänguppgörelser och suger ut samhällets skattebetalare med att leva på bidrag. MSM måste sluta upp med att ge NMR uppmärksamhet så kommer dom att tyna bort.

   Däremot är den stora invandringen av MENA folk ett jätteproblem, som leder till ointergrerbar klankultur. Dessa människor kommer för i stort sett all framtid leva i parallelsamhällen med andra rättsregler och uppfattningar. I denna kultur är kvinnor mindre värda och ganska maktlösa. Dessa parallelsamhällen har sin egen hel och halvkriminella ekonomi och betalar in väldigt lite skatt, men däremot kostar dom den vanlige knegande skattebetalaren ofantliga summor, som ingen ens vågar räkna på. MSM måste ta tag i detta mkt mer innan det totalt urholkar det tidigare så fina och trygga välfärdssamhället. Om MSM inte kraftigt reagerar mot uppbyggnaden av parallelsamhällen kommer 7 klöverpolitikerna att bara sopa det under mattan och jag och många andra fortsätta att rösta på SD.

 • Jag tror inte att speciellt många stöder SD därför att de blir utfrysta. Snarare ligger deras framgångar i att de varit det enda parti som varit emot den sanslösa invandringspolitiken.
  Då SD var det enda partiet som opponerade mot den, fanns inget annanstans att gå för de som såg vad som hände och oroade sig för vad som kunde bli resultatet.
  Det vill säga vanliga människor som varken är rasister, nazister eller homofober, men som kan tänjalite längre och fråga, vad kommer sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *