Spread the love

På  Kristallen galan där priser för bästa tv-program och programledare delades ut vann Mandelmanns gård tre priser. Serien är ett symtom av vår tid. Stadsbor som flyttar ut på landet och lever det gröna vågen livet. Trots priserna var Mandelmanns onekligen lite udda på galan. När Gustav och Marie Mandelmann tackade sjöng de den gamla Edvard Persson sången; jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv…”. Men de hade gjort om texten; ”jag har bott vid en grusväg i hela mitt liv och sett 08or komma och gå”. Ingen på galan skrattade, men de klappade i takt.  Kanske är det självklart eftersom tv-sändningar som denna är befolkad av ”hippa” storstadsmänniskor och dessvärre är att vi svenskar är ett delat land och vi är inte glada och stolta över varandra.

Genom decennier av urbaniseringspolitik har ansvariga politiker skapat klyftor på snart sagt alla områden. Exploatering och utarmning av landsbygden där vinster och arbetstillfället flyttats till storstäderna. En livsmedelspolitik som konkurrerat ut större delen av den inhemska livsmedelsproduktionen. Klyftor som inte minst handlar om misstro för politiken och synen på varandra. Storstadsbor har fördomar om folket på landsbygden och givetvis har landsbygdsbor detsamma om stadsbefolkningen. Tillsammans för denna misstro bidragit till att vi svenskar inte längre är stolta över vårt land, istället snackar vi ofta illa om varandra.

SVT är inget undantag centraliseringen är total och stadsbor upprätthåller majoriteten  av tjänsterna i ett bolag som ska spegla hela Sverige. Det är bäst att bo i Stockholm om du ska sitta i morgonsoffan eller vara med i Aktuellt. Men någonting håller på att hända. Vi märker det genom att mediebolagen i Stockholm har blivit nervösa. Helt plötsligt börjar de satsa på att komma i kontakt med landet utanför tullarna. De rekryterar frilansjournalister och åker ut i fikar med folk för att höra vad de efterfrågar. En viktig anledning till detta är säkert det faktum att Donald Trump vann presidentvalet i USA och att Brexit vann folkomröstningen i Storbritannien. Det kom som en chock för många och dessa segrarna visade tydligt att det är dumdristigt att trampa på landsbygdsbefolkningen. De avgjorde nämligen valen.

Släpper vi centraliseringsivrarnas bild av verkligheten så framkommer det ganska tydligt att majoriteten av människor i det här landet bor utanför storstäderna. Det handlar om 7-8 miljoner människor. Det är bara 2 till 3 miljoner som bor i de stora städerna. Framtidsforskare konstaterar att vi behöver egentligen ingen landsbygdsminister snarare en storstadsminister som klipper band. Politiken borde också koncentrera sig på majoriteten av befolkningen.

Lägg dessutom till att urbaniseringens drivkrafter håller på att avta. Tidigare har människor flyttat till städerna för jobb, för att finna en partner, för att shoppa och skaffa sig en utbildning. Men förutsättningarna i städerna håller på att förändras. Jobben finns inte längre i lika hög utsträckning och värre lär det bli när robotarna tar över. Det är svårt att finna en bostad, transporterna fungerar dåligt och en partner hittar de flesta numera på det över 200000 tusen dejting sajterna för alla läggningar som finns på internet. Utbildning lika så, de så kallade Mock universiteten lockar många studenter och hög kvalitet på undervisningen och shoppingen sker numera via nätet och den utvecklingen bara ökar. I Kina och USA avvecklas stora shoppingcenter  i snabb takt.  Lägg sedan till den organiserade brottsligheten som ansvariga inom regering och riksdag för närvarande inte har någon kontroll över. De som har råd och pengar har redan lämnat storstaden för egendomar på landsbygden.

Utvecklingsmöjligheterna finns utanför de stora städerna. I glesbygden finns stor tillväxtpotential, medan växtvärken i storstäderna numera bara är smärtsam. Den nya tekniken ger nya livsmönster och möjligheter. Vi är inte längre beroende av att vara nära våra jobb, nu börjar 90-tals visionen om att jobba hemma slå igenom när företagen förändrar sina organisation. Med de självkörande bilarna blir inte heller avstånden något problem och livspusslet blir bättre. Det är logiskt att Madelmanns gård har blivit en sådan populär serie. Många människor drömmer om ett annat mer jordnära liv nu när arbetsvillkoren förändras och blir friare och när avstånden minskar.

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *