Spread the love

Avskaffa myterna! Del 3

 Vi har hög svansföring i Sverige om att vi har en sådan bra och fulländad demokrati. Vi tittar gärna på andra länder och skakar på huvudet över hur folk kan stå ut när bara 50 procent röstar och politiken inte går att påverka. Jag råder er alla som värnar demokrati och yttrandefrihet att sätta er ner och tänka en stund. Fundera över om ni själva i själ och hjärta tål yttrandefrihet. Fundera över när ni senast kunde påverka politiken.Fundera också på vad ni tål att andra säger och tycker. Sist men inte minst fundera över vilka åsikter ni vill tysta och varför ni tycker att vissa människor helt enkelt ska hålla käften.Det har gått så långt i Sverige att vissa ämnen går inte att debattera.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]
Mediernas mediebildKonflikten mellan Israel och Palestina är ett sådant känsligt ämne. När folk uttrycker en åsikt finns det åsiktspoliser och förtryckare som effektivt slår tillbaka. Du blir stämplad som judehatare eller judesvin. Titta bara på vad som hände Stefan Löfven när han gjorde ett blogginlägg om konflikten på Gaza. Om jag lägger ut en tråd till diskussion på Facebook får jag en stämpel som idiot av ilska debattörer som menar att jag underblåser alla möjliga sorters strömningar. De kräver att jag ska ta bort folk med fel åsikter. Den stämpeln får jag i alla frågor där det finns folk som ogillar vissa åsikter. Det kan handla om invandring och integration, om Julien Assange och det svenska åtalet, om jämställdhet, om politik. Värst blir det om jag skriver om vargar. Jag gillar ju vargen och vill att den ska få leva. Det innebär att bli idiotförklarad, ses som mindre vetande och dum i huvudet, otaliga personliga påhopp, folk som uppmuntrar till att skicka hatmail osv.

Det är ingen demokrati och yttrandefrihet som genomsyrar vårt svenska system. Det är en åsiktsreglering styrd av vad politiken tycker vi får säga. Det är helt okej om vi ska tro sju av åtta partier i riksdagen som hävdar att Sverigedemokraterna är rasister och att de ska särbehandlas och jagas. Ord som någon uppfattar som stötande blir tabu. Neger får vi inte längre säga eftersom många anser att det är ett skällsord. I böckerna om Pippi Långstrump är det numera struket. Socialbidrag är förkastligt, det heter numera försörjningsstöd. Uppfattar någon att en bakelse har får utmanande utseende blir bagaren uthängd till allmän beskådan. Folkpöbeln har med andra ord blivit domstol. Ämnen som politiken inte vill beröra tas aldrig upp. De tystas och särskilt i en valrörelse när kampen om makten är särskilt hård. Ett lysande exempel är den politiska enigheten om att det var okej av Vattenfalls styrelse att spela bort 18 miljarder på kärnkraftverk och kol i Europa.

När vi kommer till den enskilda människans rättigheter så är det extra hårt att göra sin röst gällande. Du är i regel chanslös. Vi har en statsapparat uppbyggd med regler som utgår ifrån administrationens bästa. Inte utifrån den människa som den ska serva. Vi har förstatligat människan och är du felbehandlad eller kränkt finns få möjligheter att få upprättelse. De flesta ger upp, andra blir rättshaverister och några tar helt enkelt livet av sig. Att en tjänsteman ska fällas för tjänstefel händer nästan bara om personen i fråga har förskingrat pengar. Har försäkringskassan behandlat dig fel, har länsstyrelsen djurhandläggare dödat dina friska djur, har du blivit felaktigt dömd, har du blivit våldtagen och kränkt på ett statligt behandlingshem har du liten möjlighet att få upprättelse. Blir din syster hedersmördad eller dina klasskamrater könsstympade så tittar vi bort. Vi har fått ett system där politiken aldrig behöver ta ansvar för fattade beslut.

Demokrati nej det har vi inte. Vi har något mellanting av gammal sovjetstat och pöbelns diktatur. Så när vi säger något gäller det att väga orden rätt.

[hr]
[wp_ad_camp_2]
[hr]

Dela:

33 Thoughts on “Myten om den svenska demokratin”

 • Tack Lotta!
  Då befinner vi oss i samma situation. Jag har under alla år kritiserat invandringspolitiken, inte invandrarna. Jag har blivit kallad rasist, främlingsfientlig. nassehora m.m. ”trevliga invektiv”.

  Jag har kritiserat Alliansen då har jag blivit kallad socialistfanskap, kommunistjävel, dumskalle, idiot. Men bemöta det jag kritiserat gör man inte, antagligen i brist på argument.
  När jag kritiserar socialdemokratin får jag verkligen känna på att jag lever, då borde jag ta en spade och gräva ner mig, att yttra sig negativt om Olof Palme idag är med snudd på förräderi. Att ifrågasätta Stefan Löfvén är som att ge sig in i ett getingbo.

  Folk har ingen som helst urskiljningsförmåga, kan inte läsa en text kritiskt, många kan inte se att politiken har en fram och baksida. Många vill helst inte se något, det är det som är den största problematiken.
  Under tiden detta sker sitter idag våra väldigt medietränade politiker som till största delen består av yta på sina partihögkvarter och tänker ut fler s.k. åtgärdsförslag som ska ge just dem en utökad väljarkår.
  De hänger sig åt en ”pluttifiering” av politiken eftersom de av naturliga skäl duckar för de frågor som verkligen betyder något.
  Det går an att i talarstolen skrodera om att ”man nu ska skapa fler jobb” och att ”arbetslösheten ska vara minimerad till 2020”. Ord som kanske inte leder till just den handling som skulle behövas.

  Det går att svika en befolkning med politik, ord och handlingsförlamning.
  Det går att svika en befolkning att lämna dem åt sitt öde, sitta still i Partibåten.
  På något sätt tycker jag att politiker är klart överskattade.
  Vem behöver politiker som inte gör som de skulle? Och inte lever som de lär…

  Demokratin är satt ur spel och in kommer först demokratur och sedan diktatur.
  Det går utför…

 • Hur orkar du jobba på Expressen Lotta? Hur står du ut med allt detta ljugande för folk?

 • En sak som kanske kan ha hänt också är att via internet kan fler bemöta det de vill bemöta. Dock är det FÖR enkelt att också kunna göra det. Så enkelt och så snabbt så att man inte hinner tänka över texten man just har läst och reflektera över den utan man kan kommentera direkt och då kan vad som helst komma ur tjärnan i ren spontanitet och eftertänksamhet. På gott och ont det här med att kunna kommentera alltså.

  Jag tycker från båda håll det är brist på förtåelse. Alla bör förstå hur viktig yttrandsfriheten och det fria ordet är dock – på samma sätt som respekt på oliktänkande.

 • Lotta sanningen ligger I människan,det du säger är viktigt ,anledningen till det är att en liten grupp utevar makt utan att lyssna ,deras ord och tro är deras liv och allt föratt känna sig som människa .Desto ligger I folket att fatta att rösten är en liten del av det hella det vill säga om dom röstar under valet för politrukerna detta betyder ingenting eftersom politiken är I dagens läge ett familje företag,folket kan bara glada att man får fortfarande lön för sitt arbete.Maktfullkomlihet utan like I denna värld .Lotta ha det bra och fortsätt att uplyssa folket om sanningen det blir fler och fler som lyssnar på dig.

 • Jag instämmer med Eskil Fredriksson -nästan. Egentligen menar Eskil nog ”på mycket mycket länge.

 • Detta stämmer inte och är inte hennes ord. Ingen kan dock så väl som i exempel uttrycka läget av förtryck och krav på dölja sanningen i varje yttring. Ett säkert sätt att förhindra förbättringar och justeringar…Sverige Sverige…suck

 • Själva demokratibegreppet tar väl sikte på objektiva fundament som envar är försäkrad; varav de mest grundläggande är rösträtten och yttrandefriheten. Det är vad jag personligen benämner akademisk demokrati. Ett annat exempel på akademisk demokrati är när en skolavslutning i kyrkan ställs in p.g.a. att en elevs föräldrar, av kanske 300 stycken, har problem med att avslutningen hålls i kyrkan varmed det ändå anses demokratiskt riktigt att flytta avslutningen. Vårt demokratiska statsskick hindrar alltså ingalunda att en onyanserad vänsterpöbel löper amok här i landet, det är nog ett symptom av Sveriges variant på demokratin.

  Det är inte för ingenting som Sverige rankas som världens fjärde mest demokratiska land av Economist Intelligence Unit. Däremot är det ju lite konstigt att vi förlorat topplacering p.g.a. att SD, mot bakgrund av deras kritik mot islam, valdes in i riksdagen. Att väljarna uttrycker missnöje genom röstandet är alltså en demokratisk brist enligt Economist Intelligence Units demokratiindex.

 • Håller helt med dig!
  Det rådande sättet att debattera dvs att inte debattera med argument utan att bannlysa alla åsikter utom den egna och dum/idiot/rasistförklara alla med andra åsikter omöjliggör allt möte över åsiktsgränserna.

 • Åsiktskorridoren är trång, har lågt i tak, är rökfylld så det är svårt att andas och saknar nödutgång.
  En bra och viktig text, de skrikande åsikterna har en gigantisk makt i dagens Sverige.

 • Utmärkt skrivet. För att ändra på de missförhållanden som berörs behövs att många fler av dem som likt Lotta Gröning kan nå ut med sina åsikter även vågar föra ut dem utan att vara rädd för att mobbas av självutnämnda åsiktspoliser. Men någon måste börja. En rännil kan på sikt leda till att fördämningen brister.

 • Instämmer helt, Lotta Gröning. Men det är nog ordet ’demokratur’ som du far efter, en blandning av demokrati och diktatur. Vi lever i en åsiktsdiktatur där åsiktspoliser, självutnämnda eller statliga/kommunala, bestämmer var den smala socialliberala åsiktskorridoren går. Ve den som vågar vara avvikande! Det finns flera anledningar till att de mest frispråkiga i vårt samhälle är pensionärer… Hur blev det så här illa? Måste det vara så här? Vill majoriteten av medborgarna leva i en åsiktsdiktatur?

 • Känner igen mig jag som liberal och jämställdist och kritisk mot dagens feminism har fått höra.
  Att jag är rasist,nazist,kvinnohatare,Breivikare,vit kränkt man,att jag lever hemma hos mamma och är oskuld,har liten k*k,är ingen riktig man,att jämställdister som jag borde avrättas osv.
  Och detta bara för att jag vill att kvinnor och män ska ha lika rättigheter skyldigheter och möjligheter och kritiserar feminismen för att inte stå för detta.

  • Är det feminister som sagt att du har liten kuk? Jag får det inte att gå ihop. Sitter du och ljuger?

 • Ett nödvändigt utbrott, Lotta! Den dagen du kan skriva detta i Expressen,
  kan Sverige vara på väg att tillfriskna.

  Idag springer alla åt samma håll, tycker samma saker, retar sig på samma
  saker.När förbjudna ämnen kommer upp startar dreven. Ett folk i panik.

  Jag visste inte att att man gått in och censurerat i Astrid Lindgrens böcker?
  Vad kommer härnäst? En konstnär har blivit åtalad för hets mot folkgrupp.
  Hans gallerist likaså. När kommer listan från en statlig myndighet över
  förbjudna ord och tillika bilder?

 • Bravo Lotta, men Du missade den allt överskuggande frågan som media inte släpper fram för ärlig och öppen diskussion. Klimathotsfrågan! Varför inte ta upp till debatt om målet är Green Power Grab med hjälp av klimathotet och postnormal vetenskap vilket många befarar, en fråga som livligt diskuteras på nätet och i litteratur.

 • Hej Lotta, stort tack för Dina synpunkter sammanfattade under rubriken ”Myten om den svenska demokratin”.

  Jag kan bara instämma. Själv ser jag mig som en gedigen konservativ pålitlig demokrat som verkligen står uppför allas lika värde vilket innebär inte bara rättigheter utan även plikter och skyldigheter. Mitt engagemang för människor med handikapp, framför allt psykiatriska kronikerpatienter och min erfarenhet som psykiater i tre olika länder gjorde att jag såg mig skyldig att engagera mig i debatten om de s.k. apatiska flyktingbarnen som naturligtvis är som flera ledande socialdemokrater uttryckt (icke bara Barbro Holmberg) en ”humanitär katastrof”. Socialdemokraterna gjorde en beundransvärd insats i frågan om de utnyttjade barnen.

  Sveriges demokratur-journalister på Uppdrag granskning speglade mig som högerextrem, att de ”avslöjat mig” etc etc, trots att jag alltid öppet och brett berättat om att jag är en utpräglad konservativ, traditionskristen måttfull nationalist. Jag skäms inte ett dugg för detta, tvärtom anser jag att jag står i den godaste och människovänligaste politiska traditionen någonsin nämligen en medkännande konservatism.
  Sverige saknar i väsentliga avseende det som karakteriserar en välfungerande demokrati. Konsekvenserna är ödesdigra på många plan bl.a. för apatiska barn där det efter asyl till och med finns barn som används som medicinska slavar inom assistensbranschen. Inget ont (ofta i alla fall) som inte för något gott med sig, förföljelsen av barnen i media har gjort att vi startat en intresseorganisation i Norge för barn som utnyttjas i s.k. MabP-situationer = medicinskt utnyttjande.

  Socialdemokraterna under Göran Person tog flera steg i rätt riktning med SOU 2006:49. Jag röstar gärna på socialdemokraterna i detta val om de fortsätter arbetet med att stoppa övergreppen på flyktingbarnen och klarggöra kompetens och ansvarsförhållanden.
  Vi får verkligen hoppas på ett regeringsskifte eftersom den borgerliga regeringen har varit en katastrof för de apatiska flyktingbarnen.
  Läs gärna: http://www.drjacksonsbarnefond.com
  mvh
  Dr. Thomas Jackson leg.läk/psykiater som också ären stackars kämpande socialkonservativ person som blivit högerextremstämpland av svenska journalister med som hade varit en utmärkt politisk debattmotståndare till socialdemokratin i riksdagen för kontstruktiva debatter som kanske t.o.m utvecklat socialdemokratin t.ex. att få dem att förstå att lag och ordning behövs för de svaga – icke för de rika och resursstarka.

 • Åsiktspoliserna finns främst på tokvänsterkanten. Det är dom som genom sina nya arbetsverktyg twitter och bloggar skruvar upp tonläget i debatten. På andra sidan finns sverigedemokrater, svenskpartister och missnöjda personer med allmänborgerlig inställning. Dom brukar finnas på tidningarnas kommentatorsfält, Flashback och diverse bloggar.

  Dom gamla eliterna, socialdemokraterna och moderaterna verkar sjunka ihop som en sufflé och vet inte riktigt på vilken sida dom ska stå på, även om socialdemokraterna flirtar lite med tokvänsterns agitatorer.

 • Tack Lotta för att du skriver och ger uttryck för vad många andra människor egentligen tycker och tänker.
  Vadan denna ilska och aggressivitet i vårt debattklimat? Kan det månne bero på brist på bärande argument när man vinklar sina åsikter så till den milda grad? Jag kan ha en viss förståelse för att politiker ibland tappar kontrollen och blir osakliga. Det ingår lite i spelets regler. Hur det kan komma sig att journalistkåren i allmänhet tappat fotfästet är dock svårare att acceptera. Dessa skall ju berätta om ”hur det egentligen ligger till”. Vara sanningens försvarare hur obehaglig den än kan vara. Många har förfallit till att bli gaphalsar och ett redskap för politikerna. Dom har blivit en del av propagandaapparaten. Skamligt! Skulle önska att Sverige kunde införa direktdemokrati. Åtminstone på lokal nivå. Det skulle ruska om lite.

  björn andre´n

 • Jag är dräng och då ”måste” man vara emot vargen. Jag vill att den ska öka i antal men det får jag inte ha som åsikt. Det är ”förbjudet” att ha nån annan åsikt än den som är känd. Vargen är faktiskt inget hot mot svenskt jordbruk totalt sett jämfört med vildsvinet, importerad mat och gällande livsmedelspolitik.
  Sen brukar jag ta djävulens advokat och försvara moderaternas politik när jag diskuterar med sossar och kommunister. Samma med sossepolitiken då jag diskuterar med moderater. Rätt kul faktiskt att se hur folk reagerar! Jag brukar försöka formulera mig på ett sätt så att folk tror att jag har en uppfattning som stöder motståndarna utan att säga att jag är för den. En gång skrev jag ”vi inom jordbruket försöker minska giftanvändningen så mycket det går!” Jag fick som svar från en ”Det märks ju! Blåklint finns ju inte så gifter använder ni ju i massor!” Jag svarade då ”Jag har aldrig sagt att man inte använder gifter för det gör man. Jag sa att man försöker minska giftanvändningen så mycket det går för det är man laga skyldig till!” Jag är lite klurig när det gäller sånt för jag vill få folk att tänka till lite med att använda ett smart språkbruk!

 • Tack Lotta – blev glatt överraskad när jag såg det du skrivit- äntligen någon vettig som höjer rösten. Tack, tack!!!

 • Invandringen måste minskas.
  Kanske rentav ner till våra grannländers nivå.
  Denna den viktigaste och mest tabubelagda fråga nämner LG ej.

  Och jag förstår henne.
  Nån måtta får det vara på uppriktigheten.
  Hon hade gjort sig omöjlig bland sina journalistkompisar.
  Kanske inte fått något jobb längre.

 • Trodde aldrig att jag skulle få se något så befriande klarsynt av en svensk journalist. Känns som om en stor del av vårt folk fått fnatt! Var finns vanligt bondförnuft nuförtiden??? Har själv danska grannar som undrar vad som håller på och ske i ett land som de beundrat i många år och som de numera ser som helt urspårat, beträffande debattklimat och förd politik. Det fokus som ligger tungt på s.k HBTQ, hen och andra stolligheter, får dem att skratta generat. Som danskar har de alltid sett oss som målinriktade och vettiga och själv kan jag bara hålla med om att ”någonting är ruttet i konungariket Sverige.”

 • Du skriver vettigt Lotta — och det är intressant att se att du doktorerat i historia och ändå inte går omkring och kallar dig ”historiker”, i motsats till en viss herr fuskhistoriker Arnstad! En person som inte ens vad jag sett avslutat sin kandidatexamen i historia men ändå får framträda i media som någon slags ”expert”. Orsaken är förstås att han säger exakt vad makthavarna och deras springpojkar bland journalisterna vill höra — dvs. att det bor en liten rasist bakom varenda buske och att vi som under häxjakten på 1600-talet måste ta till radikala metoder för att driva ut denna överallt florerande ondska..

  Det ämne som man däremot idag absolut inte får diskutera är det faktum att Sverige tar emot TIO gånger fler asylinvandrare än övriga EU-länder, i relation till folkmängden. Jo, man får stå i talarstolen som politiker och med darr på rösten säga att ”vi tar vårt ansvar!”. Däremot får man inte på något sätt antyda att denna extrema politik utgör ett problem för vår ekonomi och vår kulturella sammanhållning.

  ”Allas lika värde” yttras som en besvärjelse, den ska stoppa all vidare diskussion. Analyserar man vad besvärjelsen egentligen betyder inser man att den innebär att alla människor på hela jorden har samma rätt till våra skattefinansierade välfärdssystem som vi svenska medborgare. Det blir rätt många som ska dela på den kakan i så fall.

 • Det är bra skrivit, men jag fokuserar på Sverigedemokraterna. För alla andra riksdagspartier och media inklusive Aftonbladet och Expressen anser att de är rasister. Är de det? Jag anser inte det, men det får jag inte säga eller tycka. Allt har blivit så PK idag. Vi har alla nästan dragits in ett samstämmigt jammande. Dyker upp någon som har karisma och faller i övrigt i smaken får vi upp ögon. Jag tänker på Mona Walter https://www.youtube.com/watch?v=Ry3NzkAOo3s. Ponera att en svensk vit kvinna hade gjort det. Nej, nej.
  Jag beundrar människor som trots allt vågar stå för det ”fria ordet”. Vi behöver dessa personer. Däremot lever vi i en teokratisk ordning. De som har makten bestämmer. Var fjärde år kan vi peta ut några och byta dem med andra, fast oftast sparkas dem snett uppåt. Alla är lika goda kålsupare. Har de en gång fått makten, så behåller dem. På valdagen bryr politikerna sig, resten av valperioden ”pissar de på folket”

 • Tack Lotta!
  Jag själv, och bedömer jag, allt fler ratar numera de stora etablerade medierna eftersom få av dess journalister orkar/vågar/vill göra sitt jobb.
  bubb.la är ett friskt (fristående liberal)alternativ som jag tror det kommer bli fler motsvarigheter som följd av det svenska mediaklimatet.

  Mvh

  Martin

 • Det hon skriver är kanske uppseendeväckande i Sverige, men ligger helt i linje med vad våra nordiska grannar tyckt om Sverige under de senaste åren. Dansk public service har ju t.o.m. gjort ett eget ”Voice of America” för de svenskar som de tycker lever utan full yttrande- och åsiktsfrihet som heter ”Danmarks Röst”. Kan varmt rekommenderas. Finns som podcast på iTunes:
  https://itunes.apple.com/se/podcast/danmarks-rost-radio24syv/id893176716?mt=2

 • Ja du Lotta, hur blev det så här?
  Som född under senare delen av 40-talet så har jag kunnat följa de skeenden som fört oss dit vi är idag.
  Jag såg när 68-orna härjade som värst och smålog och skakade lite på huvudet.

  Men de var smarta. De var inte så många men satte sitt folk, långsiktigt, på dagis, i förskolor och i TV:s barnprogram.
  Allteftersom de blev fler så invaderades nyhetsredaktioner i public service och efterhand även, i stort sett, alla tidningsredaktioner.

  Därmed slutade nyhetsreportagen på så sätt att man som journalist slutade med allsidig fakta och ”nyheterna” blev istället krönikor, färgade av den rådande politiska korrektheten.
  Där är vi idag.

  Den intelligenta, politiska diskussionen i landet försvann i o m Palmes inträde i riksdagen. Då byttes ”glimten i ögat”, överenskommelser utgående från sunt förnuft och samförstånd mot aggression, fula personpåhopp, ogenomtänkta uttalandet och en allmän fördumning av politikerskrået. Eftertanke och försiktighet byttes mot floskler och rena dumheter.

  Idag har vi 8 mer eller mindre socialistiska partier i riksdagen. Det parti som utmålas som ”högerextremt”, (sd), har mycket gemensamt med Tage Erlanders socialdemokrati, men är i dagens politiska klimat långt ut till höger. Där kan man verkligen snacka om klimathot …

  Detta kan vi ”tacka” anhängarna av Gramski och Frankfurtskolan som enträget har jobbat för Sveriges utrotande som fungerande nation. Här är några av anhängarna: http://www.dsm.nu/gv_svenska_natverk.html

  Den som vill lyssna lite på hur vi hamnade i denna situation kan lyssna lite här: http://www.mises.se/2014/03/12/014-vastmarxism/
  Diskussionen/intervjun börjar några minuter in i sändningen.

  Det är modigt av dig Lotta att du tar upp demokratiproblemen i landet, speciellt som det är dina kollegor gått i första ledet för att rasera demokratin.
  En väl fungerande demokrati kräver att folket har tillgång till en allsidig analys av olika skeenden i samhället. Man bör även få kännedom om olika effekter av tänkta beslut så man vet vad man egentligen bör rösta på för att få det samhälle som man vill ha.

  Den som har ett ansvar att berätta för medborgarna om sanningen, men på olika sätt vinklar, förtiger eller ljuger om det som händer i landet eller vad det för med sig, är därför per definition antidemokrat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *