Spread the love

Trappstegsforsen

Vad behövs för att svenska skattebetalare ska öppna ögonen och se vilken oansvarig energi- och miljöpolitik som förs?

Jag tillhör dem som helst vill bo på landsbygden trots att jag mestadels jobbar i Stockholm. När jag hittade mitt drömhus tyckte jag att det ”int va nå” att köra 18 mil enkel väg till Globen och Aftonbladet i Stockholm där jag jobbade då. Jag hade förstås tänkt åka tåg, men det visade sig vara både dyrare och mer tidskrävande än att ta bilen även fast jag satt ensam i en stor bil.

Jag har alltid förundrats över alla politiker som talar sig varma för miljön. Ett är säkert snacka kan de, men leverera en miljöpolitik som passar människor och den vardag vi lever i kan de inte. Jag funderar ofta över varför miljöpolitiken ska vara en börda istället för en glädje.

Tåget är ju närmast ett skämt. Går de har vi tur och annars är det svenska kollektivtrafiksystemen ett av de dyraste i världen. Jag har svårt att se var miljötänkandet finns i detta. Bara priserna gör att folk hellre väljer bilen. Så är det till och med i Stockholm där jag har många vänner som säger att det både är billigare och snabbare att åka bil till jobbet.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

Landsbygden och miljön har de flesta politiska partier stora problem med. Folket utanför städerna är mest intressant när de kan tjäna pengar på dem. De exploaterar gärna landsbygden. Gruvnäringen till exempel där vi ger bort malmen och öppnar arkiven till kartor som pekar ut malmfyndigheterna för intresserade företag. Vi är generösast i världen. Lägg dessutom till att vi inte heller ställer några större krav på miljösanering. Trots att gruvnäringen är en av de mest miljöförstörande verksamheterna. Misslyckas företagen lämnar de skutan och vi skattebetare får stå för notan.

Vattenkraftens inkomster har staten roffat åt sig under täckmantel solidaritet och Robin Hood skatter. De 20 miljarder i säkra pengar som minst tillfaller staten varje år från vattenkraften låter ansvariga politiker Vattenfalls ledning spela bort på kolkraftverk, kärnkraft och dåliga affärer. Vi skattebetalare får också betala dessa förluster. Då ska vi tänka på att det säkra och förnybara medel som spelas bort. Ju mer det regnar ju mer pengar till statskassan. Det vore bättre att investera pengarna i näringsliv, kollektivtrafik och inte minst ge pengar tillbaka till de kommuner som hyser naturtillgångarna.

Så har vi vindkraften som tycks ha sin absolut bästa effekt när det gäller att snurra upp kortsiktigt tänkande storstadspolitiker. För all del det finns en hel del politiker på landsbygden också som gärna låter sig exploateras av vindkraften och hoppas på många jobb och därmed säger ja till gigantiska vindkraftparker. Men det är politiker som gör som husse säger!

Vindkraften håller på att utvecklas till en ny ”vargfråga”. Den splittrar folk på landsbygden, delar byar och misstänkliggör politiker. Situationen är besvärlig eftersom det ytterst handlar om maktlöshet. Alla partier utom ett lysande undantag nämligen folkpartiet hyllar vindkraften. De övriga drar sig inte för att satsa stora statliga subventioner trots att den ändå inte blir lönsam. Nu har både vänsterpartiet och socialdemokraterna bestämt att de ska avskaffa det kommunala vetot när det gäller vindkraftsutbyggnaden. Vad betyder demokratin i jämförelse med en vindsnurra? Ingenting kan jag konstatera.

Alltså exploatering från högsta nivå. Människorna som drabbas av vindkraftsparkerna mår dåligt, naturen förstörs, djur försvinner, fastigheter minskar i värde och turisterna sviker. Det värsta är när det gäller vindkraften att först tvingas vi skattebetalare bekosta subventionerna som gör vindkraftsbolag stormrika när de säljer vindkraften till Vattenfall som på regeringens uppdrag bör köpa eländet. När sedan elen säljs med förlust för vi betala det också. Med inkomster från höga skatter på el eller med säkra pengar från vattenkraften kan oansvariga politiker ställa till mycket elände.

Vad ska vi landsortsbor göra för att påverka miljöpolitiken. Måste vi bli folkpartister…?

[hr]
[wp_ad_camp_2]
[hr]

Dela:

10 Thoughts on “Måste vi bli folkpartister?”

 • Så mycket dumheter i en artikel! Trodde jag inte om dig! Självfallet måste vi ta vara på alla former av förnybar energi. Även vindkraften. Det är ju inget nytt. Hela Öland är ( har varit) fullt av dem. Självklart ska deras teknik o placering ständigt förbättras. – Vad är ditt alternativ? Kärnkraft, antar jag. Betongen vilar tung över S.

 • Vad jag vet så är det faktiskt bara ett parti som inte gillar vindkraften. Men det partiet får väl inte nämnas i positiva termer?

 • Lotta,
  Tack för dina skriverier med landsbygdsperspektiv. Själv är jag landsbygdsboende i nordöstra Småland men med relationer inte så långt från ditt landsbygdsboende (Örbäck).
  Nåväl, vad gör man åt hopplösheten när alla tar. Det kan vara vindkraft, gruvor, strandskydd, varg eller nyckelbiotoper som alla har det gemensamma att de minskar, eller t.o.m tar våra intäkter utan att stadsborna lyfter en finger eller en tanke.

  Vi som bor på landet behöver det vi saknar allra mest – intäkterna. Med dessa intäkter kan vi leverera mat, upplevelser, boende eller, det numera urbota och korkade begreppet, ekosystemtjänster (även vi ingår trots allt i ekosystemet – vad det nu är). Utan detta finns det inga människor och därmed inget liv på landsbygden.

  Hur gör vi?

 • Vad traffsakert du skriver, Lotta. Det ar inte utan att man funderar over kunskapsnivan hos vara beslutsfattare.

 • Ett fel med miljöpolitiken är att man oftast räknar volymen utsläpp per år. Betraktar man utsläppen över en längre tidsperiod framstår följande som ett logiskt och relevant resonemang.

  Alla fossila energiråvaror som finns i jordskorpan och som det är lönsamt att utvinna kommer att utvinnas, förr eller senare. Därav följer att det enda sättet att förhindra att de fossila energiråvarorna utvinns, med åtföljande utsläpp, är att icke-fossil energi blir så billig att den konkurrerar ut fossil energi på alltfler användningsområden. Att subventionera förnybar energi enbart i en del länder t.ex. Sverige, är därför ingen lösning på utsläppsfrågan, den gör oss däremot fattigare och vår industri mindre konkurrenskraftig. Den av oss sparade fossila energin kommer att användas på annan plats eller under en senare tid.

  Skattebetalarnas pengar kan användas på ett bra sätt till energiforskning och demoanläggningar som kan ge oss billigare icke-fossil energi. Att subventionera förnybar energiproduktion i form av t.ex. driftsstöd ger visserligen en minskning av utsläppen ett visst år men det ger knappast någon minskning på lång sikt. Driftsstöd till t.ex. vindkraft är därför ett slöseri med skattebetalarnas pengar.

  Det är bara ekonomisk konkurrenskraftig icke-fossil energi som på lång sikt kan hålla tillbaka användningen av fossil energi. Subventioner och skatter kan hjälpa upp konkurrenskraften under en kortare tid och inom ett snävt geografiskt område. På lite längre sikt måste den icke-fossila energin vara konkurrenskraftig på egna meriter.

  Det finns många organiserade intressen som gärna och mycket argumenterar för att våra politiker för deras räkning skall gräva djupt i skattebetalarnas fickor utan att dessa tvångsuttaxerade pengar kommer till nytta för dem som betalar. Till dessa hör t.ex. vindkraftindustrin och producenter av etanol för fordonsdrift.

  Man behöver dock inte vara folkpartist för att tänka logiskt.

 • Ja, bli Folkpartist! =)
  Nej, men det här med kärnkraft…. det är knäppt att folk tror på forskning och utveckling när det gäller sol och vind-kraft, men när det gäller kärnkraft, då tror man att den alltid kommer att se likadan ut. Satsar vi på forskning så kommer snart kärnkraften vara både säker och inte skapa en massa radioaktivt avfall – bra mycket bättre än att dämma upp alla älvar, placera vindsnurror och solpaneler överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *