Spread the love

IMG_1934I nästan alla argument som används mot invandrare handlar alltid om vi och dom.  Varför importerar vi arbetslöshet? Varför tar vi in tiggare? Varför importerar vi kriminalitet? Här är argumenten mot invandrare, men var finns svaren? De etablerade partierna brukar svara med att du är rasist, så är den diskussionen över. Det brukar kallas för härskarteknik när man totalt nonchalerar människors oro, åsikter eller tvivel. Locket läggs på. Folk tystnar, precis som det osynliga barnet i Mumintrollen försvinner de från offentligheten, men de knyter näven i fickan och röstar på Sverigedemokraterna eller än värre på Svenskarnas Parti.

Här har ni argumenten mot invandrare, men var finns svaren? De etablerade partierna brukar svara med att du är rasist, så är den diskussionen över. Det brukar kallas för härskarteknik när man totalt nonchalerar människors oro, åsikter eller tvivel. Locket läggs på. Folk tystnar, precis som det osynliga barnet i Mumintrollen försvinner de från offentligheten, men de knyter näven i fickan och röstar på Sverigedemokraterna eller än värre på Svenskarnas Parti.När vi med stora ord talar om rasismen i Sverige borde vi fundera över varför solidariteten minskar och klyftorna ökar. Vi har erfarenheten av det tidigare, historiskt när Hitler tog makten i Tyskland med hjälp främst av medelklassen. De var dem som förlorade sina arbeten och tillgångar i den ekonomiska krisen. De var också dem som snabbast tog till sig Hitlers ord om ett folk, ett land.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

Nu tror jag inte ett ögonblick på att fattigdom är det samma som främlingsfientlighet. Jag vill hellre använda ordet osynlighet. I nästan alla argument som används mot invandrare handlar alltid om vi och dom. Varför får de pengar när vi inte ens klarar oss på vår pension fast vi jobbat hårt hela livet. Varför får de sjukvård när vi inte ens har råd att behålla sjukvården i inlandet. Varför kommer de hit och tar våra jobb när jag inte har något. Varför får deras barn gå i skolan när lärarna inte orkar med mina. Varför importerar vi arbetslöshet? Varför tar vi in tiggare? Varför importerar vi kriminalitet? Här har ni argumenten mot invandrare, men var finns svaren? De etablerade partierna brukar svara med att du är rasist, så är den diskussionen över. Det brukar kallas för härskarteknik när man totalt nonchalerar människors oro, åsikter eller tvivel. Locket läggs på. Folk tystnar, precis som det osynliga barnet i Mumintrollen försvinner de från offentligheten, men de knyter näven i fickan och röstar på Sverigedemokraterna eller än värre på Svenskarnas Parti.

Expressen har kartlagt vilka kommuner som har flest antal invånare med betalningsanmärkningar och vilka kommuner som har lägst. Ett är säkert att utanförskap inte bara handlar om enskilda människor, känslan av att inte räknas finns i många kommuner, ja till och med om regioner. Flest människor med betalningsanmärkningar finns i Ljusnarsberg i Örebro län och minst i Lomma i Skåne. Det är två tillsynes vanliga kommuner i Sverige men skrapar vi lite på ytan finns det stora skillnader gällande arbete, utbildning och möjligheter till att få ett jobb. Klyftan vad gäller möjligheter och framtidstro mellan kommunerna är gigantisk.

Lomma kommun har 22 500 invånare, den ligger utmed Öresundskusten och blev årets företagarkommun i Skåne förra året. På hemsidan kan vi läsa att kommunalskatten för i år ”bara är 29, 93”. Medelinkomsten ligger på över 300 000 kr och antalet högskoleutbildade är nästan 46 procent av befolkningen. Den öppna arbetslösheten är 3,4 procent. Lomma är med andra ord en välmående kommun där invånarna har gott ställt och god utbildning. I EU-valet var valdeltagandet högt och SD blev femte största parti. Det finns inte så många i Lomma som har dålig ekonomi och andelen med betalningsanmärkningar är bara 1, 57 procent av befolkningen. Lomma ligger med andra ord på Solsidan!

I Ljusnarsberg i hjärtat av Bergslagen är det andra villkor som råder. 4875 personer bor i kommunen där antalet invånare med betalningsanmärkningar är högst i landet. Den öppna arbetslösheten är 10 procent, antalet högutbildade är 10 procent och medelinkomsten 201 770kr. Kommunens skattesats som vi inte kan läsa om på hemsidan är nära 33 kr. Drygt 20 procent av invånarna röstade på Sverigedemokraterna. Valdeltagandet var lågt. Det är med andra ord ett helt annat samhälle än Lomma som växer fram.

Jag tror inte ett ögonblick på att människorna i Ljusnarsberg generellt sett är mer främlingsfientliga än de i Lomma. Jag tror inte de är dummare och jag är övertygad om att allt inte är elände. Det finns mycket bra i Ljusnarsberg också! Men tidsandan har format bygden. Brukssamhället som en gång blomstrade och försåg Sverige med tillväxt har förändrats drabbats hårt av industridöden, utflyttningen och viss mån hopplösheten. De är inte ensamma i Ljusnarsberg, det är många kommuner och regioner i det här landet som ingen egentligen talar om eller vill se som har precis samma situation. Bortsett då från Jimmie Åkesson, han ser. Han säger att vi importerar arbetslöshet och att nedgången i den sociala servicen beror på invandrarna. Inget av de andra partierna bemöter honom, få partiledare har varit där. De människor som inget annat parti ser eller bryr sig om.

Betalningsanmärkningarna kommer förstås som ett brev på posten bland dem som blev kvar i arbetslöshet, sjukskrivningar och hopplöshet. Jag tror inte ens en tv-programmet Lyxfällan skulle ha så mycket att hämta där. Men den frustration som människorna bär på skulle om den omvandlades till energi kunna försörja halva Stockholm.

[hr]
[wp_ad_camp_2]
[hr]

Dela:

One Thought on “Människor som inte finns!”

  • Varför svarar inte våra politiker på frågorna du skrev om.Kanske dom inte vet själv?I min kommun svarar politikerna lite om invandringen.Att kommunen gör stora vinster på invandringen,men dom förklarar inte hur.Det blir alltid stora diskutioner när frågorna du skrev om tas upp,men vi får aldrig några begripliga svar.När man räknar kostnaden för invandringen är det alltid minussiffror i uträkningarna men slutsumman blir alltid plus.Tycker det liknar när politikerna räknar arbetslösheten S har en uträkning å M en annan.Dom förvirrar folket i stället för att komma med klara besked.Tror inte våra politiker är så bra på matte å kan få en höna av en fjäder men begriper inte hur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *