Spread the love

Inlägg av Åke Edin, fd kommunalråd i Bräcke kommun

Sverige är det land i Europa där urbaniseringen till storstäderna går snabbast. Med andra ord det land där 90 % av ytan avfolkas snabbast. Stockholmsregionen har på fem år ökat med 125 000 personer. Förra året med 40 000 personer. Och det stimulerar regeringen mycket tydligt på olika sätt. Inget annat parti tycks heller bry sig särskilt mycket. Frågan om avfolkningen har låg status. Och vad gör länets riksdagsledamöter?
När Folkhälsoinstitutet nu ska öppna ett ledningskontor i Stockholm, med regeringens godkännande, accepterar våra riksdagsledamöter det? Östersund blir i realiteten bara filial då. Förfärligt!

Regeringen bär naturligtvis huvudansvaret för den tydliga  koncentrationspolitiken. Men det blir inte bättre av att socialdemokraterna  i förra höstens budgetmotion föreslog ytterligare 18 miljarder kronor för att stimulera den urbana tillväxten. Socialdemokraterna i vårt län verkar tycka att det är o.k. För att nu inte tala om Centerns svek. Moderaterna och Folkpartiet har nog aldrig haft regionalpolitik som sin starkaste gren.
Allvarligt är dessutom att media i vårt län verkar synnerligen omedvetna om allvaret i denna helt avgörande överlevnadsfråga. I vilket fall är tonläget mycket lågmält.

Stockholmarna är det egentligen synd om, vilket politiken inte tycks förstå. Stockholm växer sönder. Kaos med kommunikationer, bostäder och köer överallt. Någon måste nu ryta i ordentligt. Sätt bl a stopp för ökningen av intaget till högre utbildning. Nu lockas ungdomar till Stockholm utan att ens kunna bo. Men regeringen gör tvärtom. Mittuniversitet ska skära ner med 50 miljoner, samtidigt som det satsas mer på utbildningen i Stockholm. Så påskyndas urbaniseringen ytterligare. Och det finns verkligen fler exempel.

Som vanlig finns det två sidor på myntet. Avfolkning å ena sidan, kaos å den andra.

Åke Edin

Dela:

One Thought on “Det är synd om stockholmarna”

  • Jag tycker Stockholmarna skall förmånsbeskattas för sina låga priser på månadskort i kollektivtrafiken, de kostar mindre än en tankning i glesbyggden. Dessutom borde vi få återbäring från vattenkraftsproducenterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *