Spread the love

Inlägg av Urban Laurin. 

Tidskriften Economist har en intressant analys av innovationskraften av i dag. Economist menar att det finns problem. ”The biggest danger is governement”. Politiker och myndigheter skapar regler och kontroller, många viktiga, men många onödiga och hindrande. Innovation var enklare förr när ”government was smaller”.

Ett stort problem är också att den offentliga sektorn inte har lyckats öppna sig för innovation. Förändringstakten är låg och produktiviteten i den offentliga sektorn är mer stagnerande än i någon annan sektor. Områden som sjukvård och skola skulle kunna utvecklas mycket med hjälp av IT; men man är inte särskilt öppna för förändringar.Denna analys stämmer väl överens med de slutsatser vi dragit under Framtidsbygd. Den offentliga innovationsmaskinen kramar sönder entreprenörerna och blir ett hinder för innovation. Så många goda idéer stoppas av trista handläggare som utstrålar hur viktiga de är. Och får entreprenören väl ett stöd, så blir administration och likviditetsproblem de stora frågorna att hantera.

Economist frågar om någon kommer att uppfinna något som får så banbrytande betydelse som toalettstolen fått. Visst kan det bli så, men så länge som politiker och myndigheter inte lyssnar utan talar om vad som ska göras, så är det ett stort hinder för innovation. Låt oss sluta att stå med mössan i handen och be om hjälp från det offentliga systemet. Vänd dem ryggen och låt politiker och handläggare komma till verkligheten och be om hjälp istället, precis som Jörgen Andersson brukar säga.

Var innovation sker är viktigt att funderar över, inte minst när man läser en del inlägg på denna blogg. Det är väldigt mycket av protester och uppror det handlar om. Stoppa nedläggningen av posten, sjukvården, livsmedelsbutikerna, mackarna och vad det nu kan vara. Men var finns innovationerna? Var finns förslagen om vad man vill istället? Var finns förslagen till lösningar? Tror ni verkligen att de finns inom det ”offentliga innovationssystemet”?

Urban Laurin

http://www.economist.com/news/leaders/21569393-fears-innovation-slowing-are-exaggerated-governments-need-help-it-along-great

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *