Spread the love

I Västerbottens inland pågår ett uppror mot landstingsledningens indragningar i sjukvården sedan februari  förra året. Sjukstugan i Dorotea ockuperas och beslutet togs av en uppretad befolkning som började med en liten fredlig demonstration där 50 personer deltog. Sedan skapades ett rullande schema och det är minst tio personer som var i sjukstugan dag och natt i protest mot att den socialdemokratiskt styrda landstingsledningen beslutade att spara 8,7 miljoner genom att dra ner fyra akutplatser och en ambulans. De drog in ambulansen i Åsele och ersatte den med en akutbil trots att det inte någonstans i Sverige tar det så lång tid som i Åsele att få en ambulans, det tar 32 minuter innan den kommer. Men den väntetiden var inte tillräcklig tyckte landstingsledningen som bestämde att ambulansen i Åsele ska komma från grannkommunen Dorotea som ligger fem mil bort.

Under flera år har folk i inlandet sett hur sina bygder avlövas på offentlig service. Staten flyttade ut och successivt har landstinget dragit ner på sjukvården.  Folk är förbannande, här är Sveriges råvaruindustri ändå tunnar man ut infrastrukturen och försätter kommunerna i en situation där företagen inte vill vara kvar. Både när det gäller den tunga industrin och turismen finns det ett stort behov av en fungerande akutsjukvård.

Nästa steg i Dorotea var att samla 22550 namn för att få igång en folkomröstning för nyval och få bort landstingspolitikerna. Den folkomröstningen gör nu politikerna allt för att slippa genomföra. Vissa kommuner i inlandet ställer upp förstås.

Upproret har spridit sig till hela Lappland människor från Kiruna i norr och Dorotea i söder har samlats för att få landstingspolitikerna att tänka om och få folk att känna trygghet där de bor. Även i Norrbotten drar den socialdemokratiska landstingsledningen ner på de mindre sjukhusen och i Kiruna har  beslutet fattats att lägga ner akutsjukvården. Detta trots att kommunen är en av Sveriges mest expansiva områden – en överhettad region där det växer så det knakar, där man ropar efter arbetskraft på grund av gruvnäringens stora expansion. LKAB erbjöd sig till och med att betala för akutsjukvården och dessutom låta landstinget ha kvar bestämmande rätten över sjukvården men de fick ändå nobben.

Både i Västerbotten och Norrbotten är politikerna splittrade, det är kommunpolitiker mot landstingspolitiker. I Norrbotten har även vänsterpartiet riksdagsledamot Siv Holma gått emot sina egna partikamrater i landstingsledningen som står bakom beslutet om nedläggning.

I Tärnaby har prästen tagit upp ockupanterna i Dorotea i sin predikan. Det finns ett brett folkligt stöd i både länen för en trygg sjukvård och det är folket, näringslivet och lokala politiker som arbetar sida vid sida. Det är inga huliganer.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *