Spread the love

Jag har länge tänkt på att vi inte ska förakta fd Liberalen Emma Carlsson Löfdahl för att ha utnyttjat systemen, vi ska tacka henne! Hon har visat att rikspolitikernas gräddfiler har vida gränser. De får stora pensioner, de får inkomstgarantier så de ska slippa ta ett arbete om de inte vill, och de har lagar speciellt utformade för den politisk eliten. Framför allt håller de ihop när förmånerna utmanas. 

Minns ni Emma Carlsson Löfdahl liberalen och riksdagsledamoten som tog ut ett hyresbidrag på 8600 kr för en övernattningslägenhet i Stockholm. Lägenhet hyrde hon av maken som hade satt en hyra på 13000 kr vilket var mer än 10000 kr över vad hyran låg på. Det var ett snillrikt uträknat maxbeloppet eftersom hyresbidraget  från riksdagen är på maximalt 8600 kr i månaden. Till Aftonbladets reporter Rickard Aschberg som granskat riksdagsledamöternas kvitton konstaterade Emma Carlsson Löfdahl frankt; vi gör det för att vi kan. Riksdagens regelverk förbjuder inte att en ledamot hyr en bostad av en make eller maka. Och hyresnivån hon försvarade med att maken tar ut en ”marknadsmässig hyra”.

Aftonbladets granskning skapade upprördhet och turbulens. Emma Carlsson Löfdahls väljare tog avstånd från henne och uppmanande henne att avgå, Liberalerna uteslöt henne, och det blåste stormvindar på ledarsidor och i sociala medier. Det resulterade i att Emma Carlsson Löfdahl valde att bli politiskt vilde och vägrade lämna riksdagen. Det hade också sin förklaring i riksdagsledamöternas generösa villkor; om hon behåller sin riksdagsplats tills hon fyllt 50 år då får hon en inkomstgaranti tills hon fyller 65 år.

Eftersom Emma Carlsson Löfdahl ”märkligt nog” blev föremål för en brottsutredning tog hon en timeout från riksdagen med bibehållen lön på 66 900 kr i månaden. Hon återgick till Riksdagen när brottsutredningen lades ner och då hade hon fått 400 000 i arvode utan att arbeta. Nu är hon tillbaka och glad för att hon gjort rätt och följt riksdagens regelsystem. Med sin lön och den inkomstgaranti hon får plus hyresbidrag gör hon en nätt inkomst på 9,9 miljoner kronor som vi skattebetalare står för. Det är lätt att förstå att även talmannen Andreas Norlén som är en sympatisk och rättstrogen person också blev upprörd. Han tyckte hon kunde ta en timeout utan löneersättning. Men ack nej!

Men det är något som fattas i den här historien! Vi skulle ju onekligen kunna utgå ifrån att andra riksdagsledamöter blev upprörda eller att andra partiledare bortsett från Liberalernas skulle ha något att säga i sakfrågan. De flesta partierna går trots allt till val på hårdare tag mot bidragsfusk och att statens välfärdssystem inte ska utnyttjas. Det finns lagar som reglerar fusket och de är tämligen hårda och dyra att bryta emot. Vi har också en etisk och moralisk dimension som borde ställa högre krav på rikspolitiker att vara ett föredöme. Men bland riksdagskollegerna oavsett parti var det i princip tyst. Ett undantag fanns och det var socialdemokraternas riksdagsledamot juristen Gustaf Lantz (S) har lämnade in en motion och krävde skärpt lagstiftning:  Han efterlyste en ”lex Maktens kvitton” som innebar att även politiker kan dömas för oaktsamhet. Men motionen fick inget stöd och inget parti ville ha något hårdare straff för riksdagsledamöters omoraliska och oetiska beteende. Frågan tystades ner.

Kontentan av detta är att Emma Carlsson Löfdahl har gjort allt rätt, hon har följt riksdagens regelverk och ingen av hennes kolleger är särskilt upprörda. De har ju trots allt samma förmåner. För oss väljare och skattebetalare ska vi tacka Emma Carlsson Löfdahl för att hon har gett riksdagspolitikernas förmåner ett ansikte. Hon har också trots det omoraliska beteendet och det totala utnyttjandet av regelsystemet fått sina kollegers tysta stöd och medgivande. Rikspolitikernas gräddfiler har vida gränser. De får stora pensioner, de får inkomstgarantier så de ska slippa ta ett arbete om de inte vill, och de har lagar speciellt utformade för den politisk eliten. Till SVT sa Emma Carlsson Löfdahl; efter beskedet att förundersökningen lagts ner – Jag har hela tiden känt mig ganska trygg. Det här upplägget var inte något som jag har mörkat.

Så sant, gräddfilen mörkar riksdagspartierna tillsammans

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *