Spread the love

 

EUs syn på jordbruket i framtiden

Göran Persson krävde på sin tid som statsminister ett öppet mandat från svenska folket med motiveringen att utvecklingen nu går så snabbt att regeringen för att hänga med inte hinner förankra besluten.

Vi kan väl slå fast att allt sedan Sverige röstade ja till EU har regeringarna tagit sig öppet mandat när det gäller globalisering och EU-anpassning. Det är få av oss medborgare som hunnit med att sätta sig in i alla beslut som tagit från svensk sida för att harmonisera sig med EU:s politiska union. Tyvärr tror jag att de är få bland politikerna också.

Det är först nu när de politiska misstagen börjar komma upp till ytan som vi ser konsekvenserna av regeringars illa fattade beslut nära förknippat med målsättningen att vara bäst i klassen. Här tänker jag på centraliseringen av EUs polisväsende och upprättandet av de yttre gränserna till unionen. I alla länder har den centraliserade polisorganisationen skapat problem. Tullens tjänstemän som få stå och se på när stöldgodsen rullar ut från Sverige utan att kunna ingripa. Vi har asyl- och flyktingpolitiken som drevs av några få rika länder men som nu splittrat hela unionen och enskilda nationer. Vi har energipolitiken där Sverige anpassning närmast varit farsartad. Vi var först i EU att avreglera vattenkraften och fick namnet som ”de dumma svenskarna” av Tyskland och andra länder som behöll sina monopol – länge. Den borgerliga regeringen spelade bort över 80 miljarder på Nuon affären, nu har rapporter från Vattenfall har visat att vi betalade 53 miljarder för mycket. Nu har vi satsat på vindkraft som exploaterar landsbygden på nytt och regeringarna har sett till att det är svårt att överklaga och få rätt. Något politiskt ansvar krävs inte!

Jordbruket har rationaliserats bort. I EUs plan över jordbruksproduktionen är både svensk och finskt jordbruk bortrationaliserat. Regeringar har sedan 90-talet arbetat mot detta mål. Det är först nu när den låga livsmedelsproduktionen blivit ett säkerhetspolitiskt hot som de börjat vakna. För att inte tala om försvaret som en enig försvarskommitté monterade ner med orden att klimatförändringarna var vårt största hot. Nu kanske vi har ett två veckors försvar, men mycket återstår i form av resurser innan vi kan försvara landet.

Det största problemet är centraliseringen av alla ”förråd”, stänger gränserna och transporterna stannar är vi på några dagar utan mat, mediciner och bränsle för att nämna några små betydelsefulla komponenter som vi behöver för att leva.

Dessutom är min teori att dessa stora centralistiska beslut har bidragit till att Sveriges regering och riksdag, det är viktigt att inkludera oppositionen, inte längre hänger med i den utveckling som pågår.

Vi har en politisk elit som i många fall är främmande fåglar i en verklighet de inte har någon kontakt med. När problemen börjar bli så stora att det är omöjligt för den politiska ledningen att inte se dem har de tappat mycket i trovärdighet gentemot medborgarna, i den starka internationella konkurrensen och inte minst när det gäller klyftor och missförhållanden nationellt. Vi ser det tydligt nu både genom att Sverige halkar efter andra länder när den gäller den femte industriella revolutionen och digitaliseringen. Vi ser det genom de klyftor som finns inom landet på nästan alla områden.

I slutet av förra året presenterade näringsminister Mikael Damberg Industri 4.0. Detsamma gjorde Tyskland för tre år sedan. Damberg hoppas på att vi ska kunna hinna ifatt. I skolan ska programmering införas men forskare slår fast att utbildade lärare finns inte förrän om fem år. Programmering finns på schemat i många andra länder sedan flera år tillbaka eftersom det krävs för ungas plats på arbetsmarknaden. Kontinuerligt varje år har halkar vi ner på listan av de länder som är bäst på digitalisering.

Det öppna mandat som skulle användas för att kunna fatta snabba beslut har försvunnit in i tröghetskvarnen. Alla beslut tar tid och vi ligger hopplöst efter.

Jag tog en skogspromenad och det slog mig att jag glömde lägga till att vi också centraliserat bort politikers och tjänstemäns ansvar. Demokratin har också centraliserats med andra ord.  Vi måste i valrörelsen ställa krav på partier och politiker!

Dela:

3 Thoughts on “Politiker främmande fåglar i verkligheten!”

  • Massor av kloka människor finns i vårt land…men alla deras idéer bryr sig inte politikerna om. En svensk innovatör, Kalle Gustafsson, presenterade ett helt nytt samhällssystem redan 1969, en centerpartist la en motion om systemidén 1976. Men med en sådan idé skulle medborgarna bli självförsörjande och vi skulle få vår tid tillbaka, både bankers och politikers roll skulle minska…det kunde makten naturligtvis inte gå med på. Men den som tänker själv och är intresserad, sök TIDFAKTOREKONOMI på nätet.

   Schweizarna ska rösta om bankerna ska få fortsätta att hitta på pengar i låneögonblicket (i datorerna) och ta feta räntor på dessa påhittade pengar. Den 10 juni i år. De har samlat namnunderskrifter sedan 2014 för att kunna kräva en folkomröstning om detta, världshistoriens största bedrägeri av alla oss medborgare. Detta är en helt fantastisk omröstning, man får hoppas att åtminstone några journalister förmedlar till oss i Sverige hur det går.

 • Varför ska vi över huvud taget behålla ett politiskt system som borde ha förpassats till historieböckerna för länge sedan? VARFÖR ska vi acceptera att människor som alltför ofta verkar lida av storhetsvansinne ska få hantera våra surt förvärvade slantar, alltså skattemedlen?

  Istället borde vi fort som bara den – börja hjälpas åt att bygga en DELTAGARDEMOKRATI. Schweizarna är ett folk som i alla fall kan sätta stopp för dåraktiga planer eller föra upp viktiga frågor på dagordningen UTAN att vara politiker – genom sitt politiska verktyg: folkomröstning. De har en politisk självkänsla i detta land för att de VET, att om deras politiker går för långt, så kan de sätta stopp för dem. DET kan inte vi. Istället är vi under tummen på individer som inte längre verkar känna någon verklig omtanke om sitt eget land. VI, vi lever i en KLÄTTRARDEMOKRATI….där de smidigaste tar sig upp till den politiska eliten. (Alla bör lyssna på Ann-Marie Pålsson när hon läxar upp sitt parti Moderaterna i Knapptryckarkompaniet: https://www.youtube.com/watch?v=qu0h9lZFebQ) Det är ingen skillnad i något annat parti. VI behöver ett nytt politiskt demokratiskt system, och det är bråttom.

  En dansk författare, Stig Dalager ska ha sagt: ”Och i motsats till vad många politiska/ekonomiska tänkare tror, visar sig en demokratiskt sinnad befolkning ofta ligga före sina politiker”
  SÅ ÄR DET!

  När jag läste Din krönika så mindes jag Anders Borg som vid något tillfälle sa att i framtiden kommer Sverige inte att ha några jordbruk för det är inte lönsamt.
  Eller Tolgfors som i en radiointervju liksom i förbifarten sa att Sverige har inte längre ett nationellt försvar utan ett internationellt. En ren chockupplevelse båda uttalandena, och sådana finns det gott om.

  För en vanlig människa så framstår sådana uttalanden som rena rama vansinnet. HUR kan vi acceptera att ha sådana ointelligenta individer som våra politiska företrädare? Personligen vill jag inte betala en enda krona i lön längre till dessa verklighetsfrånvända individer.

  Alla som börjat tänka att vi behöver stor förändring bör läsa in sig på de få som arbetar för att komma bort från den hierarkiska politiska strukturen, eftersom det är strukturen, trappan, som lockar fram helt FEL människor som politiska företrädare. Dessa få grupper kallar sig DIREKTDEMOKRATERNA och har en idé som de kallar FLYTANDE DEMOKRATI, samt en anna grupp som heter ÄKTA DEMOKRATI, sök dem på nätet!

  Ismernas tid borde vara förbi…det känns som ett dammigt 1800-tal varje gång tävlingen drar igång om VEM eller VILKA som ska få sätta sprätt på våra skattepengar denna gång. Det måste få ett stopp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *