Spread the love

 

Just nu är debatten om falska nyheter stort i Sverige och EU! Rivstarten bidrog Frankrikes president Emmanuel Macron till när han fastslog att franska staten ska genom lagstiftning bekämpa falska nyheter. Här i Sverige tycks vi tro att falska nyheter är något nytt! Har vi inte alltid levt med dem?

Macron talar om åtgärder där webbkonton som sprider falska nyheter ska stängas, den statliga TV myndigheten ska kunna vägra samarbete med utländska kanaler som arbetar med desinformation. I det amerikanska valet fick Fake news en stor roll. I delstater där väljarna vacklade och som var traditionella demokratiska stater fick Fake News om Hillary Clinton och hennes kampanj stor betydelse. Väljarna stannade hemma och även våld förekom i ilskan över de rykte de falska nyheterna spreds.

Vad är egentligen Falska nyheter?Falska nyheter är när personer medvetet eller omedvetet sprider desinformation för att vilseleda eller skada i ekonomiskt eller politiskt syfte. Men Falska nyheter kan också vara värre än så, om nyheterna bygger på dataintrång och spridning av känsliga uppgifter är det oerhört allvarligt. SÄPO har fått i uppdrag av regeringen om att informera om vilka risker som finns och framför allt göra allt för att säkra att känsliga uppgifter kan läcka ut och påverka valrörelsen. Men vi ska ju komma ihåg att känsliga uppgifter inte behöver vara falska, men absolut skadliga. Vi lever ju redan med Wikileaks som i samarbete med media publicerar och offentliggör hemliga dokument och filmer. I sanningens namn måste vi ju också Transportstyrelseläckan där regering och myndigheter själva spred känslig information. Vi vet också nu att många myndigheter har stora brister i säkerheten genom att deras IT-tjänster utlokaliserats. Allt på inrådan av Riksrevisionsverket.

Falska nyheter blir förstås ett problem när de kan påverka det politiska valen. De maktspelande partierna blir oroliga. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi lever i en demokrati och på många sätt är vi redan vana med falska nyheter publicerade av partierna själva. Vem har rätt bild av Sverige Stefan Löfven, Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson? Alla partiledare gör att allt för att förvränga motståndarnas politik och deras syn både på den ekonomiska situationen och det samhällspolitiska läget. Vilken av dessa partiledare har rätt verklighetsbild av Sverige? Kan de mer om läget i Rinkeby än invånarna själva? Kan de mer om hur det är att leva på landsbygden än människorna i Vilhelmina, Latikberg och Storuman?

Vad händer med de frågor som makthavarna väljer att blunda för? Om landets alla motståndsgrupper mot vindkraft skulle samla sig och berätta om sin syn på korruption, oheliga allianser, brist på demokrati och diktaturtendenser och den totala exploateringen av landsbygden skulle de då ses som en falsk nyhet? I dagsläget är det så att inget parti lyfter fram dessa problem med vindkraftetableringen där har istället i princip alla partier lagt locket på och intagit den stora tystnaden. De har ändrat lagar och regler så  miljödomstolar och politiker har lättare att köra över folk. Den stora tystnad har infunnit sig på många områden när det gäller statens organisation, effektivitet och rättssäkerhet. Det är mycket vi inte pratar om. Det är mycket som kan upplevas som känsliga uppgifter om vi granskar problemen och hur det tillkommit. Till exempel den politiska kompetensen.

Vi bör ta ”falska nyheter” med en stor nypa salt. En viktig uppgift torde vara folkbildning och inte minst i datakunskap och programering,  där finns mycket att göra. Dessutom måste yttrandefriheten och demokratin sättas före politisk klåfingerhet som lagar eller decemberöverenskommelser och andra styråtgärder för att få folk ”att tänka rätt”. Olagligheter ska givetvis bekämpas. Men inte olika åsikter.

Vi ska komma ihåg att samhällets förändras och det gör också sättet som människor organiserar sig, hur de samtalar och bildar nya intressegrupper. Sociala medier förändrar samhället och det är en utveckling vi måste bejaka vare sig vi vill eller inte.

Dela:

2 Thoughts on “Vem har rätt bild av Sverige, är den falsk?”

 • Lotta du har rätt. Phatos Ethos Logos en retorik för att övertyga om men det inte är sant. Det kommer från filosoferna i Grekland. Så inget är speciellt nytt om falsk nyheter. Men det politikerna riskerar att göra nu kan få långtgående konsekvenser. Många inbördeskrig har börjat med att tysta folket. Verkligheten presenteras av politiker som en sanning men de som lever i verksamheten ser något annat.
  Vi får hoppas att censuren bleka tanke stannar vid en tanke och inte blir verklighet.

 • jag förstår för ovanlighetens skull inte vad du vill ha sagt. Falska nyheter har väl alltid funnits, fast tidigare hette det propaganda..
  Jag läser en del stycken som att du vill försvara myndigheter som försöker gömma sina tillkortakommanden och att wikileaks skulle vara en fara.
  när det sedan gäller falska nyheter kan allt som jag själv inte har möjlighet att överblicka falska nyheter, men dessutom blir det en fråga om förtroende d.v.s. vad litar jag på.
  När sedan makten och media inte längre kan kontroller och selektera information som man kunde innan internet, då vill man lagstifta mot falska nyheter utan att klart definiera vad som är falska nyheter, Precis som rasism, främlingsfientlighet, nazism och allaslikavärde devalverats till att betyda en åsikt som jag inte håller med om, på samma sätt kommer det att sluta med uttrycket falska nyheter.
  Det vi nu ser, är inget annat än maktens krampaktiga försök att behålla makten över informationen, medvetna som man är om att den som kontrollerar informationen också är den som styr opinionen.
  Men vissa frågor lever alltid kvar, som ”Quis custodiet ipsos custodes”? Vem vaktar väktarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *