Spread the love

Stefan Löfven har fyllt 60 år och fredags firande han det med alla partiledare och många andra på stor fest i Stockholm. Nästan alla partiledare var där utom Jimmie Åkesson eftersom han inte var bjuden. Anledningen enligt Löfvens pressekreterare Jonatan Holst är att SD inte är ett parti som socialdemokraterna vill samarbeta med. Socialdemokraternas avståndstagande till SD känner vi väl till. Jag respekterar Löfvens strategi även om jag har svårt att förstå hur han tänker. Hittills har hans strategi faktiskt haft motsatt effekt. Ju mer marginaliserade SD blir desto större stöd får de. Det visar inte minst opinionsundersökningar. Många bedömare menar att SD i nästa val till och med kan bli största parti.

Jag måste tillstå att jag reagerade på att Stefan Löfven inte ens klarade av att skilja mellan sak och person när det gäller Jimmie Åkesson och inte bjöd honom på sitt kalas. Det är härskarteknik på hög nivå när alla utom en får vara med. Jag har drabbats av det själv flera gånger och många med mig som drivit frågor som partiledningar inte gillat. När jag valde som politisk chefredaktör på NSD att vara emot ett EU-medlemskap fick jag en tuff tid. NSD var Nordens största tidning som tog ställning för ett nej. Jag blev också marginaliserad av partietablissemanget, de försökte avsätta mig, riksdagsledamöter hälsade inte och jag blev inte inbjuden på konferenser eller pressträffar med partiledaren. Situationen är lika inom andra partier när du gör något som ledningen ogillar.

Andra aktuella exempel är de moderater som öppet protesterade mot decemberöverenskommelsen. Eller miljöpartisten Carl Schlyter som protesterade om partiledningens politik och kickades som riksdagsgruppens ordförande. Jag kan också tänka mig att den pågående striden om partiledarskapet i Liberalerna mellan Birgitta Ohlsson och Jan Björklund skapar osunda relationer och utanförskap inom partiet.  Förlorar Birgitta Ohlsson får hon det inte lätt eftersom hon har utmanat makten och ledningen på ett sätt som inte ät tillåtet. Självklart bottnar konflikterna som uppstår i makt och framför allt viljan att behålla och stärka makten.

Exemplen är otaliga på hur olika åsikter inom politiken skapar mobbing och utanförskap. Detta beteende sprids nu också i rekordfart på sociala medier. Där befinner sig olika partiers och fraktioners åsiktspoliser. De bevakar oss på sociala medier och kollar att vi trycker rätt och vilka grupper vi är med i.  Hittar de något som de ogillar startar de kampanjer och förtal. Många människor far väldigt illa av sådana drev. Härskartekniken på sociala medier är mer utstuderad än så. Det kan vara att någon tar en bild från exempelvis ett styrelsemöte och sedan redigerar bilden så alla man gillar är med men inte de som ogillas och inte passar in. Vi har alltså i politiken, i arbetslivet och i skolan en utstuderad teknik för mobbing. Samtidigt som vi försöker lära våra barn och ungdomar att vara snälla, solidariska och ställa upp för andra, särskilt de utsatta.

Vi har också en grundlag som stadgar yttrandefriheten. Vi har rätt att ha olika åsikter, vi kräver att detta respekteras. Det är demokratins kärna. Det vore önskvärt om ord och handling gick hand i hand, det är viktigt hur vi behandlar varandra det om något påverkar samhällsklimatet. Självklart gäller det också i högsta grad Jimmie Åkesson och den politik som SD bedriver. Men Stefan Löfvens val att inte bjuda Åkesson på festen kan resultera i ett ännu större stöd för SD. Det är inte en födelsedagspresent som Löfven önskar sig.

 

Dela:

12 Thoughts on “Härskarteknik i politik och sociala medier”

 • Brukar inte detta kallas vuxenmobbing, så ser jag det. Ungefär som när barnbarnet kom till förskolan med en AIK tröja han fått i fyraårspresent och de andra barnen sa. Du får inte vara med för vi hatar AIK. Jag undar ibland hur vuxna lär sina barn.

 • Dubbelnegation –> fel innebörd:

  ”enligt Löfvens pressekreterare Jonatan Holst är att SD inte är ett parti som socialdemokraterna inte vill samarbeta med”

  Oavsett det en bra artikel

 • Stefan Löfvén får sluta att säga ”Alla människors lika värde” … Han lever inte som han lär .Han bjöd in alla partiledare utom en. Han vägrade bjuda den partiledaren till sin 60-års fest med motiveringen att han vägrar samarbeta med honom. Meningen med ”Alla människors lika värde” måste väl innefatta att människorna är lika mycket värda även om man har lite olika uppfattning i politiska frågor. Har svårt att förstå att en vuxen man som dessutom är Sveriges statsminister kan mobba en enda partiledare i Sveriges riksdag och skylla på att han inte kan samarbeta med honom. Hur Stefan Löfvén än vrider och vänder på sitt ”Alla människors lika värde” så kan han inte leva upp till det själv. Beklagar att vårt förr så fina demokratiska land har fått misshandlats av en regering ledd av en sån enögd person. Han visar barn och ungdom helt fel väg att gå i livet … och han måste sluta prata om ”Alla människors lika värde” och ”Sverigemodellen” för det rimmar dåligt med hans uppförande.

 • Bra skrivet. Vad hände med ”alla skall med ”. Stefan har glömt en del. Det som sker med utestängandet av SD är ren och klar mobbning. Våra politiker är inte längre trovärdiga.

 • Som om DÖ aldrig riktigt övergavs.

  Hoppas dom firar den ökade otrygghet dom har skapat tillsammans.

 • Lite små barnsligt av våran statsminister, att inte bjuda in Jimmy Åkesson. Det va en fest, inte styra landet det handla om. Och tycker nog att vi ska ta med alla, precis som dom säger. Då ska vi inte välja bort några. Du behöver inte hålla med Jimmy, men du ska ju kunna bete dig civiliserat och vuxet. Sluta med denna mobbningen. Ni stänger ute en stor del av svenskan. Bygg upp landet och sluta gnälla på varandra nu..

 • Letar febrilt efter blogginlägget som Lotta Gröning skrev när Jimmie Åkesson inte klarade av att skilja mellan sak och person och vägrade bjuda Stefan Löfvén till sin födelsedag… Tror jag får fortsätta leta dock …

  För övrigt, så känner jag mig också oerhört kränkt över att Stefan Löfvén missade att bjuda mig till sin födelsedag, härskarteknik! Det bryter mot yttrandefriheten! Var tog de mänskliga rättigheterna vägen! … SD 2018!

 • Tack och lov att Åkesson gratulerade Löfven med att önska honom att gå i pension när han fyller 61

 • Bra Lotta med verklighetsbilder från egen erfarenhet. Politik är ibland ett sorgligt kapitel, att leva som man lär.G

 • Bra Lotta!
  När barnen skulle ha tex födelsedagsfest bjöd man Alla!
  Och nu kommer en djävla sjusovare som snackar allas lika värde
  Och samtidigt dumpar Jimmy finns bara ett ord för det
  Mobbing
  Det är så lågt att jag tappar ord för det jag känner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *