Spread the love
jorgen1-250x166Om vi vill och när vi vill, så byter vi till ”riktig demokrati”, och dess följeslagare, ”riktig marknadsekonomi”.
Då hyllar vi principen att varje produktion ska betala sina kostnader. ”Alla” kostnader, inklusive de miljömässiga och de sociala, blir då inbakade i det pris vi sedan betalar för de färdiga produkterna. Den matproduktion som gynnar naturen och människorna bäst blir då den mat som kostar minst och säljer bäst.
Ingen får längre dumpa sina produktionskostnader på allmänheten. I alla fall inte utan att betala. Krångligt? Krångligare än dagens jordbrukspolitik? Krångligare än dagens regelverk för människor, mat, djur och miljö?? Knappast!Enkelt som bara den faktiskt, förutom den stora haken då. Vi måste alltså själva, obönhörligen och personligen, välja att ta det där ansvaret som skapar riktig demokrati och riktig marknadsekonomi.
[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]
Offermentalitet och inlärd vanmakt resulterar bara i motsatserna som vi redan har – planekonomi och kapitalism. Den dödsbringande träskvandringen mellan höger och vänster.Så vi måste ta tag i oss själva, våra närmaste och våra lokala ekonomier, för det är där som hemligheten till det hållbara samhället gömmer sig.
Sida vid sida, tillsammans stryker de fram
staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm

fjallbete
Där avståndet mellan beslutsfattandet och dess konsekvenser är litet, och där det bästa för människor, djur och natur, samtidigt är det bästa för det gemensamma samhället och för oss som individer. Staten och kapitalet kanske blir förvånade och inte så lite irriterade. Livsmedelsverket har ju redan upplevt hur jobbigt det är när människor själva tar reda på saker och ting, börjar äta precis tvärsemot de statliga förordningarna, och dessutom har oförskämdheten att bli friska av det.
Svensk Dagligvaruhandel anar oråd när nyckelhålsmärket i folkmun börjat kallas ”dödskallemärket”, och det nu blivit märkbart svårare att sälja industrins livsmedelsliknande produkter som mat.
Centralmaktens företrädare vädrar oroligt i vinden och anar ett ”matuppror”.Och när de blickar ut i världen blir de än mer oroliga. Sri Lankas regering har integriteten att förbjuda Monsantos gamla paradkemikalie, glyfosat. I Virginia i USA diskuterar man införandet av en lag som skulle tillåta småskaliga matproducenter att fritt sälja mat direkt till konsument. Med en märkning som säger, ”Ej kontrollerat av staten”!!!
Och sedan kommer Allan Savory och berättar att betande kor är mänsklighetens enda realistiska möjlighet att sänka koldioxidhalten i atmosfären till förhistoriska nivåer, och detta med metoder som inte behöver någon hjälp från vare sig överstatligheter eller det transnationella kapitalet. Bara bönder som lär av varandra, och som allierar sig direkt med de konsumenter som vill förstå, och få göra dubbelt gott. Lokalt och därmed också globalt.
Vanligt folk som betraktar sig själva som utvecklingens ledare och som vet att politikerna följer tätt bakom med lagbok och suddgummi.
De tror att till och med akademiska institutioner kommer att begripa, och följa efter – inom några enstaka decennier.
Centralmaktens företrädare säger att det är en medborgerlig plikt att rösta. Men att ge någon sitt förtroende är något mycket mycket viktigare än så.
Jörgen Andersson Fjällbete  – www.fjallbete.se

 

Dela:

One Thought on “Vi kan byta ut det vi har till riktig demokrati – när vi vill”

  • Mkt bra inlägg.
    Det blir en kombination av syndikalism, med en demokrati där det sägs att beslut skall fattas av dem som berörs av beslutet i små självstyrande grupper (som vidare kan ske via en representation). JAK:s ide om en räntefri ekonomi där räntefriheten kan minska benägenheten att leva på att lägga pengar på hög, på andras bekostnad. ( Det är ju sjukt att bytesmedlet idag har blivit en vara med ett pris…räntan. Kan aldrig vara OK). Dessutom blir bankerna vad de eg borde vara ett finansieringsstöd till alla, inte ett sätt att sko sig för vissa.
    Sedan har vi med viktiga kunskaper, som finns att tillgå idag, vad gäller natur, miljö, gifter, ekosystem mm. Människor vet vad som behövs. Man kan förstå att makthavare blir rädda och försöker sätt upp allehanda hinder för en sådan utveckling. Makten och privilegierna hotas ju.

    Liss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *