Spread the love
Siv Öberg Företagarna
Siv Öberg
Småföretagarna

Vårt Sverige har ett regelverk som verkligen kan se till att småföretagare ger upp. Att ålägga en människa som försöker driva ett företag alldeles själv med avgifter som långt överstiger företagets ekonomiska utrymme och blir jagad av tjänstemän/kvinnor från olika myndigheter som aldrig någonsin varit i närheten att driva företag själva. Jag trodde i min enfald att vårt land ville ha fler som driver eget! Jag ser hur myndigheter motarbetar varandra, att i ena myndigheten lånar ut pengar till nya företag medan en annan ser till att de får stänga rimmar illa. Om Sverige ska hamna på listan som världens bästa land att driva företag i måste våra myndigheter förstå bättre. Våra företagare oroar sig över maktskifte och avvaktar med att utveckla sina företag, när de hela tiden måste ändra riktning och inte ens vet i förväg vilka kostnader som gäller i framtiden. Tänk själv om du inte vet hur din ekonomi ska se ut, då kan man inte köpa något heller. Jag undrar vart sunt förnuft tagit vägen?

Vi har politiker som drömmer sig bort i olika reformer som över huvud taget inte passar med det land vi lever i, hur i hela friden kan politiker som aldrig varit företagare, förstå hur det fungerar. Det är omöjligt att sätta sig in i alla lagar och regler, även för en beslutsfattare, men en liten företagare får böter om man inte lärt sig allt som gäller. Nu är det infört kassaregister för knallar i ett försök att stävja en snedvriden konkurrens, men som fick följden att många av våra knallar lade ner sina verksamheter och blev utkonkurrerade av utländska knallar som inte berörs av lagen, så den nya lagen fick motsatt effekt. Vi fick färre småföretagare istället. Vem som helst hade kunnat räkna ut detta, men inte de som envist skapade lagen. Så nu verkar våra skattepengar gå till alla de tjänstemän på skatteverket som ska kontrollera allt mindre som driver eget, medan knallarna på matmarknaden skrattar hela vägen till sitt hemland.

[hr]
[wp_ad_camp_1]
[hr]

När jag själv drabbades av ett par tjänstemän från arbetsmiljöverket i min lilla salong där vi är 2 ägare i ett AB, skulle jag som ägare skriva ett riskdokument för personalen! det innebar att jag själv skulle läsa ett dokument som anställd, men skrivit som ägare. Gör om den bedriften alla beslutsfattare om ni kan. Att samma myndighet skickade en kopia på beslutsdokumentet som inte överensstämde med mitt original, gjorde inte saken bättre. Så många onödiga timmar jag lagt ned på dravel i stället för att ta emot mina kunder och leverera skatt och avgifter överstiger sunt förstånd. När nya regler och lagar ska instiftas, kan ni beslutsfattare fråga några småföretagare innan, eller starta eget så kan förnuftet få råda.

Sverige är med i EU där också Small Business Act är påskrivet och skulle gälla för att skapa ett regelverk som underlättar för små företag. Vi väntar ännu 6 år senare på att något händer. Hur länge är det tänkt att vi ska vänta? Snart är det val och den regering som vinner kan ju ta sig en funderare vad som gäller av detta dokument och hålla sig efter EU-s regler som redan är påskrivet. Eller är det bara vi småföretagare som får böter om vi inte gör som reglerna säger.

Siv Öberg ledamot

Småföretagarnas Riksförbund

Dela:

5 Thoughts on “Att döda en småföretagare!”

 • Bra insändare.
  Själv har jag varit igång med fiskvård ute på företag och just för att klar det ekonomisk även arbetat som undersköterska och vik. lärare eftersom vårdlönerna är så låga. Alltså 3 jobb samtidigt. Jag beslöt mig för att satsa på firman men det höga skattetrycket, just när du bygger upp en verksamhet 25 % moms och skatt på ….har hört lite olika men ca 53% är väldigt mastigt. Jag skattar mig i konkurs. Inte heller får man dra av körningen till kliniken.
  Så: lokalhyra, körning, revisor, marknadsföring och masa skatt på de som kommer. Inte har det blivit bättre under den period borgarna sitter, jag tycker läget är helt oförändrat sen jag startade 2003.
  Något måste göras för oss småföretagare.

  • Ja det är tufft att var småföretagare. Min bild är att jag har samma krav på mig som ett stort företag – ibland större.
   Jag startade mitt företag Inez Text & Bild 1991 och har drivit de som enskild firma i massor av år, men numera är det ett aktiebolag. Det finns skillnader – men mest av allt upplever jag likheterna. Du får aldrig vara trött och sliten om du ska ha lön – för utan betalda uppdrag inga inkomster. Själv kan jag för lite för att kunna säga vad som skulle underlätta i systemen, men samma rättigheter borde i alla fall finnas för företagare som anställda.

 • Läser just nu Maud Olofssons memoarer. Hon skriver om hur hon försökte få Anders Borg att sänka egenavgifterna m.m. för att förbättra småföretagarnas villkor så att de börjar anställa. Men han vägrade. I stället vill han, som ni vet, förbättra villkoren för storföretagen. Märkligt med tanke på att det är små och medelstora företag som behåller intäkterna i Sverige och, med bättre villkor, kan skapa nya jobb.

  • Ja, visst är det märkligt att små och medelstora företag som betalar så mycket skatt – ofta blir osynliggjorda.
   Det finns mer än ett storföretag som visat sig betala nästan ingenting…

 • Bra artikel, blev lite nyfiken på den där EU-lagen….det måste jag googla på :).
  Själv blev jag uppsökt i min livsstilsbutik i förra veckan av en tjänsteman från kommunen som ville ge mig information om att de kommer att kontakta mig inom snar framtid. Alla som säljer bijouterier ska nämligen kollas numer. Jag skulle kunna svara på en hel del frågor när de kommer samt ta fram alla inköpsdatum på alla smycken??? Förstår de ens hur mycket tid bara det skulle ta????

  Dessutom skulle de köpa smycken för att skicka på analys ( det brukar handla om 2 smycken). Detta skulle jag sedan få betala 1200 kr för???
  Tycker att det känns lite bakvänt att vi ska först sälja något till kommunen och sedan betala en avgift.
  Är det inte bättre att de går till leverantörerna själva för att fastställa att deras smycken håller måttet?
  Jag vet att mina smyckesleverantörer själva har hårda kontroller så varför ska jag som egen företagare betala en avgift på något som redan är kollat….vart ska det sluta???
  Vilken produkt ska de kolla nästa gång?
  Det står dessutom i papperet att att jag kan bli ÅTALAD om det visar sig att smyckena inte håller måttet???
  Förlåt att jag försöker driva en butik!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *