Spread the love

faar_i_hageI takt med att småbönder slås ut kommer odling av grönsaker och kryddor i städerna att växa. I ett land som Sverige med rekordlåg inhemsk livsmedelsproduktion blir nya lösningar viktiga. Det samma gäller länder som Kina där befolkningsökningen är rekordstor och risken för brist på mat överhängande. Det är storstaden som är framtidens puls, det säger alla trendsättare. Det handlar om allt från möten i hotellobbyn till en latte på Starbucks. Och nu kan vi lägga till en odling på balkongen eller rent av på taket.

Det är ingen tillfällighet att det är svenskt företag som ligger väldigt långt framme när det gäller stadsodling. Plantagon International AB är innovationsledare inom området. Jag träffade en i ledningen under Tillväxtdagarna i Linköping förra året, han var med på ett seminarium jag modererade. Oerhört intressanta idéer. Nu har de i samarbete med arkitekt- och ingenjörsföretaget Sweco utvecklat en teknologi unik i sitt slag för vertikalt urbant jordbruk av industriell skala. Smaka på det ordet ni ”industriell skala”. Anders Borg sa ju nyligen att han var emot det industriella jordbruket men då tänkte han säkert inte på Plantagon som nu har plockat hem en storaffär i Kina. De ska utveckla en kommersiell, industriell statsodling i Kina.  Företaget har en lösning som minskar behovet av energi, vatten och bekämpningsmedel. Det bästa är att transporterna minskar genom att produkterna levereras direkt till konsumenten som givetvis bor i staden.

Så medan landets bönder kämpar för sin överlevnad och slåss mot billiga transporter, uruselt djurskydd utanför Sverige blir det storstaden som kommer med den ultimata lösningen: närodlat!

Fiffigt? Kanske det!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *