Spread the love

Inom näringslivet säger många idag att det inte är någon brist på arbete i Sverige, det är en brist på kunskap. Det finns många lediga jobb men kompetensen bland de arbetssökande är inte tillräcklig. Det är hårda ord, men det ligger en stor sanning i dem. 19-åriga Elvira Knezevic från Perstop säger att det lika stor chans att få ett jobb som att vinna på Triss.
Hon har sökt åtskilliga jobb, så hon vet hur situationen ser ut. Elvira Knezevic har heller ingen gymnasieutbildning. En arbetsgivare upplyste henne om att då var hon ointressant för hans företag. Så är det, det behövs en utbildning för alla jobb numera.
Sedan 90-tals-krisen då Sveriges industri genomgick en stor omvandling och 1000-tals arbeten försvann för många industriorter en tynande tillvaro. Arbetslösheten blev stor, stolta industriarbetare försvann ut i långtidsarbetslöshet eller förtidspension. På utpräglade industriorter som till exempel Perstorp finns ingen tradition och ingen kultur än att arbeta med någonting annat än just industri. Ingen tradition att studera vidare eller ens byta yrke. På många orter har det snarare blivit en tradition att vara arbetslös. Det pågår ett systemskifte på industriorterna. Det är i praktiken den sista generationen arbetare som finns på många verkstadsgolv som kunnat gå direkt från nian till ett fast jobb.
Elvira Knezevic har en egen jobbcoach som ska ge henne självförtroende att söka jobb på företagen. Elvira är ambitiös, hon söker många jobb, men hur stor är chansen att ska få tag i – miljonvinsten – jobbet som ger henne en plats i samhället?

Frågan är om att jobbcoacherna ens ska ge ungdomar som Elvira ett hopp om att de kanske kan få jobb om de anstränger sig? Det är nog bättre att råda henne att skaffa sig en utbildning. Elvira Knezevic har alla möjligheter med sina språkkunskaper och sin vilja och sina ambitioner. Hon säger själv att hon borde bli tolk.
När det gäller många industriorterna har arbetsmarknadspolitiken helt misslyckats. På de allra flesta orter är det tynande samhällen vi ser. En åldrande befolkning, skolor som lagds ner, hög arbetslöshet och sociala problem. Det är tungt. Politikerna har inte heller haft förmågan att vända utvecklingen att tänka nytt. Många väntar bara på att industrin eller gruvan ska öppna igen. Väldigt många ungdomar särskilt tjejer bara längtar efter att få flytta därifrån. De vill inte äta, sova dö, de längtar efter ett helt annat liv, en annan puls i tillvaron.

http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/borde-jobbcoacherna-ge-ungdomar-hopp/

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *