Spread the love

Det är befriande att läsa Roger Mörtvik och TCOs slutsatser om att avfolkningen av landsbygden urholkar välfärden. Det är något som många av oss vetat länge, inte minst i avfolkningskommunerna. De har protesterat, vädjat till politiker och till och med starta ett landsbygdsuppror mot alla nedskärningar när det gäller allt från sjukvård, skola och äldreomsorg. Det är många kommuner det gäller, det går ett bälte genom landet med utflyttningskommuner från Norrbotten till Blekinge. Ett döende Sverige!
På 60- och 70-talen var det staten som var ansvarig. Då såg politikerna stödjepunkter som den stora möjligheten tillsammans med räddningspaket. Alltså satsade man på stora städer skulle tillväxten sprida sig som vågor på vattnet. De pratade snällt om regionalpolitikens betydelse alltmedan de drabbade kommunerna förlorade både jobb och invånare. Idag när det mest är gamla människor som bor kvar, är det regionerna och kommunerna själva som är ansvariga för utvecklingen. TCO skriver i sin rapport att det kommer att bli omöjligt att finansiera välfärden utan sänkta ambitionsnivåer i delar av landet.
Då kan jag upplysa om att det har många landsting redan upptäckt. När det gäller välfärden är det landstingen som numera har övertagit administrationen i projektet; nedläggning av glesbygden. Upproret i Dorotea som innebar att folket ockuperade sjukstugan talar sitt tydliga språk. De lyckades dessutom få till en folkomröstning för att få bort landstingspolitiker och deras förslag. En folkomröstning som de vann med förkrossande majoritet. Men eftersom folkröstningar bara är rådgivande tillsattes en utredning. I väntan på den ockuperar de fortfarande sjukstugan.
TCOs lösning på den ojämlika välfärden mellan stad och land är att överskottsmålen måste slopas så kommunerna får mer pengar. Det är jättebra tänkt, men det räcker inte. Som ett svar på TCOs rapport levererade Juseks VD Magnus Hedberg ett väntat stolpskott nämligen en kommunreform där småkommuner ska slås samman. De har vi också försökt förr. Men problem som skapats av storskalighet löses knappas med mer storskalighet.
Det måste till ett uppvaknande! Staten har abdikerat, regionerna struntar i de små kommunerna. Det måste skapas ett samhällskontrakt för att små kommuner inte ska bli exploaterade av den egna regeringen och regionen. Det finns nämligen ett samband mellan avfolkningsbygder och naturtillgångar. Äganderätten måste stärkas i regioner, i kommuner och även till privatpersoner. Inkomster; till exempel genom att införa en mineralavgift, måste tillbaka till de regionerna och till de människor som hyser våra naturtillgångar. Det är dags att ställa krav på politikerna! Tänk på att urbaniseringen inte är ödesbunden, den är resultatet av en medveten politik.

Dela:

3 Thoughts on “Ett döende Sverige”

 • Du är en klok kvinna, Lotta, och (tyvärr) har du helt rätt. Det är tragiskt att inte rikspolitikerna kan se världen som den ser ut i verkligheten. Det är tragiskt att de inte förstår vilka följderna blir då landsbygden ödeläggs och alla bor i städer. Jag kommer att tänka på Stefan Demerts ”Visa från glesbygden”, som han skrev nångång på 70-talet….det började redan då , och farten har ökat…
  Vad vi behöver mer än allt annat just nu, är en ny, grön våg.
  Nån som vet hur man skapar en ?
  mvh, Peter

  • Peter jag vet.. Du är konstnär du har nog idèer också. Det var länge sedan du skrev här men jag ber dej läsa det jag skrev till Lotta.Till dej vill jag bara säga att vi använder oss invandrarna. En enorm arbetskapacitet ligger bara och tar emot bidrag.De vill jobba. javisst vi behöver bara att sätta dem i arbete. Jag är en av dem som kan, och klara av det.Det skall inte var svåra jobb utan enkla hantverk eller småindustrier. Tänk dej 100 st invandrare som tillverkar solceller vi dubbelverkar en sak som kommertill nytta två gånger och har vi inte profitörerna i privat marknaden att bry oss om kan allt överskott gå till utveckla mer industrier att över hela landet där är skapande… .

 • hej Lotta Fattar mej kort: Är en gubbe som har arbetat med att lösa problem när jag som ung började inom industrin all lösa problem som Maskinreparatör, detta fortsatte genom hela mitt liv.. Nu när jag är gammal är jag inte fysiskt aktiv.men kan fortfarande leda projekt av och skaffar mig information äm vårt läge i detta land..

  Jag ser ett problem, löser det genom att fokusera det och använda den erfarenhet som ligger lagrad i skallen Och min dam det är mycket och det går att lugnt applicera den i dagens samhälle. Jag varit runt världen talar 5 språk och överallt där jag har varit har jag löst problem på fartyg, på torrområden.inge skryt uat det är en gåva vår herre har förlänat mej.. Nå vad vill jag med dej då.

  Kan tänka mej en Kommun som ligger farosunen med för mycket utflyttning och kanske nu tar in flyktingar som skall försörjas.Jag har säkert ett 20 tal uppfinningar alltifrån. Lampor till Husbyggnation billigt och enkelt. Tanken är då att sätta våra invandrare i arbete I produktion alltså. Dessutom vill så sakta ta reda på kapaciteten hos invandrarna det retar mej att vi i det här landet inte gör ett dugg i den frågan utan bland invandrarna finns säkerligen skickliga hantverkare konstnärer och framför allt finns det folk som är stolta och är inte alls förtjusta i de allmosor som vårt land skänker dem.. Tänk dej att använda en mindre ort som har plats utrymme och tar emot invandrare Jag behöver en mindre industri helst tom lokal. Lite hjälp med att inreda denna.för en mindre industri för kunna utarbeta hela den här planen,, Vi kommer att producera en form av ovanlig lampa med ett mindre antal folk tolk behövs en dag,, Sen går det bra..20 st invandrare får jobb direkt. Det är endast en liten början för sedan kommer de riktiga stora arbeten som också kommer kommunen till gagn.Vad vinner jag själv på detta?? Pengar har jag ingen användning för längre, utan det som jag får skall återanvändas i uppbyggnad av kommuner som håller på att dö. Det här är väl ett av de galnaste du hört på länge. Och jag har bara kastat ut en flaskpost. Det är inte så farligt om du inte kan hka på det här jag fortsätter så sakt med att skicka ut fler flaskor.. Du är den första jag kontaktar .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *