Spread the love

Ett utländskt ägt bolag, Jokkmokk Iron Mines AB (JIMAB) prospekterar i Kallak och vill öppna en gruva på en mark som tillhört samerna i århundraden. Öppnas gruvan försvinner samebyn Jåhkågasska. Den klyvs och resultatet blir att rennäringen inte kan utföras och samebyn slutar att existera.
Det engelskt ägda bolaget har fått all tänkbar hjälp från staten. Arkiven är öppna, kartorna ritade och det är bara att gå in och hämta information om var malmfyndigheter finns. Sedan kostar det ingenting heller. Staten tar ut en avgift på 0,5 promille, markägarna får 1,5 promille. Ungefär 300 000 fick staten in från privata gruvbolag förra året. Med andra ord är det vi skattebetalare som bjuder in till det dukade bordet. När gruvdriften sedan är över, är miljökonsekvenserna enorma och vi skattebetalare får betala då också.
Många kämpar emot detta projekt. Men inte kommunen förstås, och inte regering och riksdag. Däremot har aktivister rest från hela landet för att stödja samerna och kämpa för miljön. Aktivisterna ser politikerna huliganer som splittrar folket, men märkligt tycker de inte att gruvbolaget har någon del i de stridigheter som pågår.
Jokkmokks socialdemokratiska kommunalråd och kommunledningen är glada över att de har mark som intresserar utländska ägare. De har fått framtidstro!
Anna-Greta Kvickström (s) vice ordförande i kommunstyrelsen sa i tv-programmet debatt nyligen att något måste ske i Jokkmokk för att de om några år ska ha råd att betala välfärden. Antalet invånare sjunker stadigt och gruvan ger hopp. 300 jobb kan gruvan ge i ett uppbyggnadsskede.
Detta uttalande gjorde mig upprörd, samtidigt om det är oerhört sorgligt. Hur kan politiker som kommer från en kommun som redan är totalt exploaterad av staten och som dessutom sett konsekvenserna av detta, tro att nästa gång de utnyttjas blir det bra.? Har de större förhoppningar på det privata näringslivet? Jokkmokk har 11 kraftverk, är en av Sveriges mest produktiva kommuner men också en av de fattigaste. Anledningen är att kommunen aldrig har fått betalt för den el de levererar till hela landet. Och nu vill kommunledningen bli exploaterad en gång till, denna gång av den privata gruvnäringen. Staten hejar på. Med andra ord staten och kapitalet hand i hand.
Det är sorgligt när politiken ingenting lärt av tidigare erfarenheter. Det är bedrövligt att politiker i Jokkmokk inte kräver ersättning/ återbäring för de enorma naturtillgångar som kommunen levererar och har levererat. Det är bedrövligt att de låter sig luras en gång till.
Regering och riksdag missköter sitt uppdrag. De står och säger att gruvan är I Sverige vad oljan är för Norge. Samtidigt motsätter de sig skatter, ger bort malmen och stimulerar utflyttning i de regioner som hyser naturtillgångarna. Svensk regionalpolitik är ett skämt. När ska regering och riksdag prioritera Sverige???? Jag bara undrar?

Dela:

One Thought on “Politisk kollaps”

  • Säger bara att vi borde lära av Norge! De har förvaltat sina tillgångar väl.

    Jag vet inte hur mycket norska staten tar ut av de bilag som borrar och tar upp olja från Nordsjön. Vet bara att den norska oljefonden had i mars ett värda på 3 816 miljarder norska kronor. Inte så illa på ett halvsekel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *