Spread the love

Dick Scott skriver att det behövs visionärt tänkande för att skapa en framtid i inlandet. Projiceringar utifrån gårdagen håller inte.
” Det är tyvärr lätt att stämma in i en negativ syn på inlandet om man läser statistik och diverse ”profetior” vilka oftast är skrivna ifrån ett storstadsperspektiv. Man kan nästan bevisa vad som helst med statistik beroende på syftet. Men alla mynt har två sidor och det finns en hel del klart fördelaktiga men ofta förbisedda faktorer till fördel för inlandet.
Här finns hus och lokaler till en bråkdel av priset i städerna vilket gynnar ett billigt boende och en uppstart av företag med förhållandevis låga investerings och driftkostnader jämfört med gängse prisnivåer i en stad.

Det viktiga med detta är att man som individ eller företag ej binder upp sig med höga fasta kostnader vilket ofta är det som låser oss i det berömda ekorrhjulet med obefintlig fritid och stress. I företag kan man givetvis klara sig med en mindre omsättning och lättare nå lönsamhet när inte hyror och fastighetskostnader tar för stor del av kakan.

”Ställtiden” blir betydligt lägre. Vi behöver ej tillbringa vår tid i ständiga köer varken på väg till jobbet eller på fritiden och på en mindre ort har vi oftast närmare till allt än i en stad om man ej bor nära en stadskärna eller ett köpcentrum.

Viktiga faktorer är frisk luft och tystnad vilket kan verka abstrakt men jag brukar skämta och säga att tystnaden är utrotningshotad. Med den långsamma utveckling mot att nå globala och nationella miljömål som nu råder kommer det under en överskådlig framtid att vara en milsvid skillnad på luftens kvalité mellan stad och land. Och vem skriver inte under på att vår hälsa är viktig. Gällande tystnad så tror jag att överstressade och utbrända storstadsbor inom en snar framtid kommer att vallfärda till en helg i en mysig stuga med en vedspis men utan tv, datorer och telefoner ett turistkoncept där man bara kan vara!

Fler fördelar finns om man bemödar sig att söka efter möjligheter istället för omöjligheter. Allt är faktiskt möjligt om man inte projicerar det som varit på framtiden utan ser utanför ramarna och vågar tänka visionärt här och nu.

Betänker man också stordriftens uppenbara nackdelar; som visat sig i köttskandalen inom livsmedelsindustrin så är småskalighet den enda vägen för ett hållbart samhälle samt gynnar både ekologi, ekonomi och hälsa. Och var finns ytorna, miljön och naturresurserna för småskalighet inom jordbruk och annan produktion? Rätt gissat på landet. Så vinden vänder eller rättare sagt den har redan börjat vända vilket det finns många tecken på för den som ser dem.

Dick Scott

Dela:

One Thought on “Inlandet har alla möjligheter”

 • OK..
  Så har man sagt i årtionden. De jag känner som gjort så, har för länge sedan packat ihop och flyttat tillbaka till stan…
  Man måste ha ett konkret förslag!
  Jag har!

  Ett Grundavdrag på 10 000kr per månad!

  Så blir villkoren litet mer lika våra närmaste grannländer…..
  Annars är det bara prat och ingen verkstad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *