Spread the love

Det är viktigt att medborgaren har konserver hemma, säger Magnus Winehav analytiker på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Magnus Winehav har i en rapport tagit fram de största säkerhetsriskerna för landet. Hans slutsatser kunde vi höra på Ekot igår: Några allvarliga riskområden han lyfter fram är drivmedelsbrist som leder fram till störningar i livsmedelsförsörjningen och dammbrott i stor kraftverksälv. De här riskerna skulle kunna ge allvarliga följder för människa och ekonomi samt få politiskt och sociala konsekvenser, säger Magnus Winehav, analytiker vid MSB. Det roliga är, eller ska vi säga märkliga att han bara drar slutsatsen att det blir farligt för livsmedelsförsörjningen om transporterna slutar gå. Inte att det är en säkerhetsrisk att vi har så lite inhemsk produktion. Men vi ska väl inte begära för mycket av myndigheter som agerar på uppdrag av staten. Regering och riksdag vill inte ens att MSB lägger sig i jordbruksproduktionen. Men fakta kvarstår på två dagar kan Sverige ha brist på mat, efter en vecka är vi väldigt hungriga och efter två lär folk svälta.Samtidigt sitter nu jordbruksministern och förhandlar om lägre stöd till jordbruket. En politik som innebär ännu mer storskalighet, ännu fler jordbruk som slås ut.En slutsats som Magnus Winehav drar när det gäller vår förmåga till krisberedskap är att ett visst ansvar också vilar på oss enskilda medborgare.Vi får ett tips ;

– Det skulle kunna vara att man har ett visst lager med konserver, sterinljus, batterier till en ficklampa, batteridriven radio och så vidare, säger Magnus Winehav.

Ja, tänk om det vore så enkelt, så tills vidare kära medborgare gå ut och handla konserver. Det kan vara bra att ha!

Lotta Gröning

 

 

 

Dela:

3 Thoughts on “Matbrist är hotet, köp konserver”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *