Spread the love

Av 80 älvar har vi endast en handfull kvar med vildlax, resterande är döda ur biologisk synpunkt
Jag vill börja med att kort presentera oss! Vi jobbar ideellt för Östersjön och dess bi-flöden och har en facebook grupp från hela EU och har ca 3600 medlemmar med oss. Vi har uppmärksammat problematiken med oetisk handel gällande fet fisk i EU, samt handel utanför EU, för oss känns det ytterst tveksamt när EU har ett förhållnings sätt gällande fet fisk. Vi finner det än märkligare att dispenser florerar på ett sånt gift!

Det som förbryllar oss än mer är handeln med fet fisk inom EU är förbjuden! ändå hittar vi vild lax på nätet, i butiker i England, Frankrike med flera, vi hittar vild lax på sälj sajten Alibaba.com, en Polsk yrkesfiskare uppger i sälj annonsen att dom har månadsvis kapacitet på 84 000 vild lax, vad mig veterligen har polen en kvot på 2012 års basis 5000 vild laxar. Hur kommer kommer ni göra med denna oetiska handel utanför EU gränser.

Gruvor i norra Sverige hotar dom sista vild lax producerade  älvarna, Kalixälven, Torneälven, Vindelälven, Rautasälven, Kaitumälven, Tärendöälven, Mounioälven, Lainioälven samt Änges ån med biflöden alla har en gemensam nämnare,  och det är dom sista Vild lax älvarna EU har.

Dagbrott 4 gånger större än Boliden i Gällivare planeras i National älvarna, Rakkurijoki ett biflöde till Kalix älven, dom har tom provborrat i Kalix älven, Fler känsliga områden är berörda som Sandåslandet, Kaitum osv, tänker inte gå in på detalj frågor men det är illavarslande och så länge Ekonomin går före ekologin har ekologin inte en chans. Dessa gruvplaneringar kommer att förgöra bottenviken samt Östersjön och därmed vild laxen samt all annan biologisk mångfald. Våra studier på gruvor har visat ett tydliga skador på en rad kända områden!

Vi har nått vägens ände och vill ha svar på dessa viktiga frågor, vi accepterar inte kortsiktiga vinster ställt mot en döende Turism bransch,  som i år ökat med hela 28%, vi ser även en möjlighet till ett rekreationsvärde värde för hela EU i form av sportfiske som har en potential på över 5 Miljarder kronor, samt att yrkesfisket ska överleva, men då måste Fritids fisket begränsas kraftigt genom att slopa dispenserna till detta fiske. Tror att samtliga såg Uppdrag granskning gällande laxen och vår Jordbruksministers tveksamma inställning.

Kenneth Karlsson

SAVE THE BALTIC SALMON

Kenneth3 copy

Brevet är skickat till:  isabella.loevin@europarl.europa.eu, ulrika.ekfeldt@europarl.europa.eu, eva.winqvist@europarl.europa.eu, axel.naver@europarl.europa.eu, calle@carlhaglund.fi

HAPPY NEW YEAR AND THIS YEARS SALMON HEROES
Kenneth Karlsson skriver: Tanken är att nå ut i Europa, eftersom laxen även är en internationell fråga. 2010 utsåg vi första laxhjältarna: Isabella Lövin och Christer Borg. Vi har fått enorma rubriker i dagspress utomlands! Av 80 älvar har vi endast en handfull med vildlax resterande är döda ur biologisk synpunkt.

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *