Sveriges protesterar högt mot Kinas agerande mot Gui Minhai, med rätta, men vi har själva en obehaglig rättshistoria i agerandet mot Julien Assange.
Gui Minhai en svensk medborgare och förläggare döms till tio års fängelse av en kinesisk domstol. Beskedet gör ont i själen. Den totala utsattheten och maktlösheten som den kinesiska regimen utnyttjar mot en enskild människa därför att de inte gillar de böcker han trycker och de åsikter han har, är synnerligen obehaglig. Yttrandefriheten har inget som helst värde i ett land som Kina. De kidnappade honom i Thailand 2015 och sedan dess har han varit osynlig. För att denna skenrättegång skulle kunna genomföras hävdar den kinesiska regimen att Gui Minhai har avsagt sig det svenska medlemskapet. Det är i praktiken omöjligt eftersom Migrationsverket måste vara inkopplat för att ett svenskt medlemskap ska upphävas.
Läget är synnerligen besvärligt för Gui Minhai och det är svårt att tro att Sverige på egen hand har någon möjlighet att hjälpa honom. Vi får nog hoppas på EU-stöd. UD:s roll under Margot Wallströms styre i den här affären är också klätt i dunkel. Vi har märkliga turer med ambassadör Anna Lindstedt som är åtalad för att egenmäktigt förhandlat med främmande makt. Dessutom en f d utrikesminister som säger sig inte fått någon information. Det är en synnerligen unik rättegång som väntar.
Dessvärre är vi inte själva Guds bästa barn när det gäller att behandla misstänkta brottslingar, jag tänker specifikt på Julien Assange. Det pågår som bekant en rättegång i London mot honom som ska avgöra om han ska bli utlämnad till USA. Politiska utlämningar gör inte Storbritannien och därför försöker USA bevisa att Assange är spion. Det är en bruten man vi ser i tv-rutan, helt knäckt och förfallen. Han anhölls i Sverige misstänkt för våldtäkt, men släpptes i brist på bevis. Då lämnade han landet. Sedan tog en ny åklagare vid som ångrade sig, tog upp förundersökningen och krävde att Assange skulle komma tillbaka till Sverige för ytterligare förhör. Vilket han inte gjorde i rädsla för att bli utlämnad till USA. Där ett fängelsestraff på 100 år kan vänta på honom. Åklagaren efterlyste honom och krävde honom utlämnad från Storbritannien och det var då han sökte asyl på Ecuadors ambassad i London.
I nästan fem år jagade svenska åklagare Assange. Lika länge stod brittiska poliser utanför ambassaden och vaktade på Assange. När svensk åklagare äntligen fick till ett förhör med honom på ambassaden lades förundersökningen ner. Då hade också Högsta Domstolen efter alla år börjat fundera på vad åklagaren höll på med och krävde en förklaring. Det är svårt att helt komma ifrån att Sverige och åklagarmyndigheten i fallet Assange agerade med politisk underton. Många menar att Julien Assanges behandling är närmast att likna vid tortyr. I medicintidskriften The Lancet skrev 117 läkare och psykologer i november 2019 att behandlingen av Julian Assange i fängelset är att beteckna som tortyr. De menar att WikiLeaks grundaren inte får den vård han behöver och uppmanar myndigheter att sluta tortera honom!
Julien Assange är ett svenskt rätthaveri men hans fall är också ett journalistiskt och demokratiskt dilemma. Åtalet mot honom som Donald Trump står bakom är att han brutit mot spionlagen. Det betecknar organisationen Reportrar utan gränser som ett hot mot den grävande journalistiken särskilt i USA. Barack Obama vägrade under sin tid som president att åtala Julian Assange eftersom det kunde utgöra ett hot mot pressfriheten. Att åtala visselblåsare är inte helt okomplicerat! I Sverige protesterar också Journalistförbundet; ”– Vi motsätter oss ett utlämnande av Julian Assange. De uppgifter som kommit fram tack vare Julian Assange och WikiLeaks är uppgifter av stort allmänintresse. I en demokrati ska visselblåsare skyddas, inte ställas inför rätta, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. ”
Vad som verkligen stod bakom Sveriges agerande mot Julien Assange får vi nog aldrig höra hela sanningen om. Nog har Julien Assange fått vatten på sin kvarn när det gäller risken att bli utlämnad till USA. Jag tvivlar på att den risken hade varit mindre i Sverige.